Hamilton kreeg ongewenste opmerkingen: 'Ga terug naar je land' Formule 1
Formule 1

Hamilton kreeg ongewenste opmerkingen: 'Ga terug naar je land'

Hamilton kreeg ongewenste opmerkingen: 'Ga terug naar je land'

Lewis Hamilton heeft voor zichzelf een grote stap gezet tijdens de Grand Prix van Oostenrijk vorig seizoen door zich uit te spreken tegen racisme in de Formule 1. De Brit mengde zich al enige tijd in het debat over racisme en discriminatie in de wereld. Op de Red Bull Ring ging hij daarom geknield, om een statement te maken. Ook een shirt met 'End Racism' werd gedragen in de nasleep van de moord op George Floyd.

'Ik stapte in een auto en ik was de enige gekleurde jongen op de baan', begint Hamilton in een diepgaand interview met The Guardian. 'Ik werd rondgeduwd. Maar op dat moment kon ik altijd hun energie tegen hen gebruiken. Ik zou ze te slim af zijn en ze verslaan. Dat was voor mij krachtiger dan welke woorden dan ook', aldus de Mercedes-coureur over zijn beginjaren in de autosport.

'Ik herinner me dat de sport er niets van zei'

Maar op een gegeven moment voelde Hamilton dat er iets moest gebeuren. 'Ik was in Newcastle en mensen riepen: 'Ga terug naar je land'', vertelt hij. 'Of in Spanje, in 2008, toen mensen zichzelf zwart verfden en pruiken opzetten, en echt de spot dreven met mijn familie. En ik herinner me dat de sport er niets van zei.' Maar tot een echt statement vanuit Hamilton kwam het toentertijd niet.

Dat veranderde toen de Black Lives Matter-beweging op gang kwam na de dood van Floyd vorig jaar. 'Er kwam woede van emoties naar boven en ik kon mezelf niet bedwingen', gaat Hamilton verder. 'Ik was in tranen. En er kwamen dingen naar boven die ik al die jaren had onderdrukt. En het was zo krachtig en verdrietig en ook bevrijdend. En ik dacht: 'Ik kan niet stil blijven.''

'Ik hoor jullie en ik sta achter jullie'

Daarop besloot Hamilton om ook te gaan knielen voorafgaand een Formule 1-race, en zich fel uit te spreken tegen racisme. 'Ik moet mijn mond open doen, want er zijn mensen die meemaken wat ik meemaak, of tien keer erger, of honderd keer erger. En ze hebben me nu nodig. Toen ik me uitsprak, liet ik de zwarte gemeenschap weten: 'Ik hoor jullie en ik sta achter jullie.''

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws