Hamiltons' bandenmanagement werpt vruchten af: 'Dit doet hij beter dan alle coureurs' Formule 1
Formule 1

Hamiltons' bandenmanagement werpt vruchten af: 'Dit doet hij beter dan alle coureurs'

Hamiltons' bandenmanagement werpt vruchten af: 'Dit doet hij beter dan alle coureurs'

Volgens Andrew Shovlin, ingenieur bij Mercedes, ontwikkelt zijn coureur Lewis Hamilton zich tot een bandenfluisteraar. De coureur is daar inmiddels dermate goed in bedreven, dat hij volgens de Mercedes-techneut misschien de beste van het veld is wat bandenmanagement betreft. Het gaat daarbij vooral om positionering.

'Op de eerste plaats is Hamilton altijd goed geweest in inhalen', opent Shovlin zijn interview met Formel1.de. 'Hij weet feilloos hoe hij de bolide moet positioneren voor een inhaalactie. Hij probeert het niet ronde na ronde opnieuw te doen, maar pakt gewoon de kans wanneer deze zich voordoet', legt de ingenieur uit. Toch komt er vaak meer kijken bij een inhaalactie.

Achter een andere coureur moet een Formule 1-bolide namelijk veel meer leunen op de mechanische grip. Dat is de natuurlijke grip die komt van de banden en de afstelling van de suspensie. Toch weet Hamilton volgens Shovlin het voor elkaar te krijgen dat hij zijn banden niet oververhit, iets dat veel coureurs veelal wel krijgen als ze te lang en te dicht achter iemand aan rijden.

Hamiltons' banden oververhitten niet

'Lewis heeft dezelfde banden als alle andere coureurs, maar op de een of andere manier oververhitten zijn banden nooit. De andere coureurs glijden echter meer en oververhitten vervolgens de banden. Ik denk dat Hamilton daarom gewoon beter is dan de andere coureurs. Het is duidelijk te zien dat hij hier geen last van heeft', gaat de ingenieur verder.

Hamilton heeft hier ook flink profijt van in de races. Zo werd in Portimao en in Barcelona goed duidelijk dat hij zijn bandenmanagement onder controle heeft. De Brit uit Stevenage was ook in de slotfase van de race nog steeds in de mogelijkheid om zeer snelle tijden neer te zetten op oudere banden. In Spanje versloeg Mercedes dan ook Red Bull Racing puur op bandenslijtage. Het leverde een strategisch voorbeeld op.

Volgens Hamilton zelf is de oorzaak van het voordeel duidelijk, zo verkondigde hij na de Grand Prix in Portugal: 'Uiteindelijk moet je de banden gewoon goed kennen. Ik denk dat ik de balans in die zin net even iets beter heb gevonden ten opzichte van de andere coureurs.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws