'Hamiltons onafgemaakte zaken kunnen bagage worden en hem naar beneden trekken' Formule 1
Formule 1

'Hamiltons onafgemaakte zaken kunnen bagage worden en hem naar beneden trekken'

'Hamiltons onafgemaakte zaken kunnen bagage worden en hem naar beneden trekken'

Volgens Brits medium The Race moet Lewis Hamilton zich bewust zijn van het gevaar van het gevangen zitten in onafgemaakte zaken. De Brit heeft op de donderdag van het Grand Prix-weekend in Italië zijn contract bij Mercedes met jaar laten verlengen omdat hij nog 'unfinished business' had, maar daarbij werd direct gedacht dat hij doelde op de een achtste titel. The Race denkt dat hij daar voorzichtig mee moet zijn.

Het juiste moment kiezen om met pensioen te gaan in de sport is bijna onmogelijk. De meesten in de Formule 1 hebben geen keuze in de zaak, omdat de beslissing buiten hun macht ligt, maar het succes en het prestatieniveau van Hamilton betekenen dat het binnen zijn controle ligt. Alleen hij kent zijn redenen om door te gaan, en van buitenaf is het een volkomen logische beslissing, en zeker goed nieuws voor de Formule 1 en Mercedes. Maar zoals hij op donderdag in Monza zei, heeft hij 'onafgemaakte zaken'. Daarmee kan Hamilton natuurlijk meerdere dingen bedoelen, waaronder zijn achtste titel en Mercedes weer op een niveau brengen waarop ze races kunnen winnen.

'De 38-jarige kan van alles bedoelen, maar het is redelijk om het te interpreteren als de wens om het achtste wereldkampioenschap te claimen waarvan hij en Mercedes vinden dat hij in 2021 beroofd is. Het is zelfs mogelijk dat als hij dat F1-kampioenschap had gewonnen, zijn beslissing om al dan niet door te gaan tot het einde van 2025 anders had kunnen zijn', schrijft Formule 1-journalist Edd Straw. 'Dat is puur speculatief en alleen Hamilton zal de talloze factoren kennen die hij heeft afgewogen in zijn besluitvorming, maar hij zou er goed aan doen zich bewust te zijn van het risico om gevangen te zitten in die onafgemaakte zaken', vindt de Britse journalist.

Tekst gaat verder onder de foto

'Hamilton moet zich bewust zijn van gevangen zitten in onafgemaakte zaken'
Op donderdagmiddag in Monza bevestigde Hamilton zijn contract tot en met 2025 met Mercedes.(Foto: Mercedes AMG F1)

'Op papier heeft Mercedes alles wat nodig is om de strijd aan te gaan met Red Bull'

'Het winnen van wereldkampioenschappen is buitengewoon moeilijk', vervolgt Straw. 'Zelfs als je het juiste materiaal hebt, vereist het uitzonderlijke prestaties van zowel de coureur als het team gedurende een seizoen, en niemand heeft dat meer gedaan dan Hamilton. Hij zal geloven dat hij opnieuw kan winnen, en ondanks enkele moeilijke tijden in de afgelopen achttien maanden is er geen reden om te concluderen dat hij enige competitieve achteruitgang heeft geleden. Aangezien Mercedes op papier alles heeft wat nodig is om de strijd aan te gaan met Red Bull, is een andere wereldtitel uiteraard het doel.' Er is echter een zeer reële mogelijkheid dat Mercedes blijft worstelen.

'Onafgemaakte zaken zijn een krachtig motiverend middel en het zal een van de vele factoren zijn die Hamilton hebben geleid om zijn handtekening te zetten. Maar met de tijd kan het een molensteen worden die het water vertroebelt als het gaat om toekomstige besluitvorming. Hamilton die zich verbindt aan Mercedes en de Formule 1 voor nog eens twee jaar is een verstandige keuze, en wanneer het tijd is om zijn toekomst opnieuw te overwegen, is er alle kans dat het net zo logisch zal zijn om door te racen in 2026 of zelfs langer. Evenzo moet hij nooit vergeten dat zelfs als hij nooit meer in een raceauto zou stappen, hij zichzelf heeft gevestigd als een van de groten aller tijden en dat heeft hem het recht verdiend om op zijn eigen voorwaarden afscheid te nemen.'

'Die onafgemaakte zaken kunnen bagage worden'

Mochten de moeilijkheden van Mercedes aanhouden, dan kan het voor Hamilton een slepende kwestie worden. Nog meer dan dat het nu wellicht al is. 'Het gevaar is dat als de frustratie en de moeilijkheden aanhouden, de onafgemaakte zaken bagage worden die je naar beneden trekken en de droom van het afscheidstriomf contraproductief wordt. Soms is het gemakkelijker om door te gaan wanneer je dat niet zou moeten doen dan om te stoppen. Hamilton is verre van dat punt nu, maar hoewel het nutteloos is om de toekomst te voorspellen, is een mogelijke uitkomst dat hij zichzelf gevangen vindt in het verlangen naar nog een laatste dans', schrijft Straw.

'Dus Hamilton moet vasthouden aan het gevoel van onafgemaakte zaken zolang het een rol speelt, maar op den duur ook bereid zijn om het los te laten als de omstandigheden hem niet toestaan om de klus te klaren als het moment anderszins geschikt is om verder te gaan met andere dingen. Het klinkt zo voor de hand liggend, maar dit dilemma ligt aan de basis van waarom het zo moeilijk is om het juiste moment te kiezen. Maar Hamilton heeft moeilijke beslissingen er eerder makkelijk uit laten zien, zoals zijn tijdige overstap naar Mercedes bewijst.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws