Häkkinen ziet één team Red Bulls feestje verstoren: 'Vooral als Verstappen zich onrustig voelt' Formule 1
Formule 1

Häkkinen ziet één team Red Bulls feestje verstoren: 'Vooral als Verstappen zich onrustig voelt'

Häkkinen ziet één team Red Bulls feestje verstoren: 'Vooral als Verstappen zich onrustig voelt'

Oud-kampioen Mika Häkkinen zegt dat de beslissing van Adrian Newey om Red Bull Racing te verlaten enorm groot nieuws is. Hij beschouwt het als een zeer grote stap voor het team, maar ook voor de Formule 1 als geheel. Volgens de Fin zou de beslissing van Newey veel dingen kunnen beïnvloeden, zowel voor het team als voor de sport. In Miami denkt de oud-kampioen dat Red Bull en Ferrari het met elkaar gaan uitvechten.

Newey heeft samengewerkt met Häkkinen, die de titels in 1998 en 1999 won met McLaren. De Fin won beide titels in auto's ontworpen door Newey, te wetens de MP3/13 en de MP/14, waarmee hij dertien Grands Prix won. Samen met David Coulthard won hij ook de constructeurstitel voor McLaren in 1998, wat de laatste keer was dat de Britse renstal een constructeurstitel behaalde. 'Adrian was destijds niet alleen, ontwerpers zoals Neil Oatley, Steve Nichols en Henri Durand maakten deel uit van het algemene ontwerpteam. Het feit is dat Adrian degene was die de leiding gaf aan de algehele technische afdeling van het team', schrijft Häkkinen in zijn blog bij Unibet.

'Dit is een zeer grote stap voor hem persoonlijk, maar ook voor het team en de Formule 1 als geheel. Onthoudt, dit is de man die door zijn ontwerpgenie kampioenschapswinnende successen heeft gebracht bij Williams, McLaren en Red Bull Racing, dus zijn beslissing om te vertrekken is significant', gaat de Fin verder. 'Het is ongelooflijk dat Adrian heeft besloten het team te verlaten terwijl we slechts een kwart van het seizoen achter de rug hebben en op een moment dat zijn RB20-auto volledig domineert in het wereldkampioenschap met Max Verstappen', merkt Häkkinen op.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Häkkinen ziet één team Red Bulls feestje verstoren: 'Vooral als Verstappen zich onrustig voelt'
Häkkinen vraagt zich af wat het effect van het vertrek van Newey op Verstappen zal zijn. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Er zijn drie dingen die de oud-McLaren-coureur opnoemt. 'Ten eerste is er het effect op het team dat belangrijke personeelsleden ervoor kunnen kiezen hem te volgen, ofwel vanwege de politiek binnen het team of als ze ontdekken dat Adrian naar een ander team gaat, zoals Ferrari', schrijft de tweevoudig wereldkampioen. 'Het tweede is of het overgebleven team zich gedestabiliseerd voelt door deze gebeurtenissen. Wanneer een team haar leider verliest, moet iemand anders onmiddellijk die rol op zich nemen, anders ontstaat er verwarring. En ten derde moeten we letten op het effect hiervan op wereldkampioen Max Verstappen. Hoewel de auto niet minder competitief zal worden, de auto van 2025 een evolutie zal zijn, zal de auto van 2026 worden gebouwd onder een compleet nieuwe set regels.'

Ferrari kan Red Bulls feestje verstoren

Red Bull-topadviseur Helmut Marko gaf het ook al aan: als er een regelwijziging kwam, was Newey de eerste die de nieuwe regels helemaal begreep. 'Adrian zal al begonnen zijn met het ontwerpen van dat ontwerp, maar hij zal er niet zijn om het af te ronden of af te leveren, en nog zorgwekkender voor Max is het vooruitzicht dat Adrian tegen die tijd volgend jaar voor een ander team werkt', zegt Häkkinen. 'Maar goed, dit weekend vindt in Miami de tweede sprintrace van het seizoen plaats, met het nieuwe format, waarbij de sprint op zaterdag voorafgaat aan de kwalificatie. Er is geen tijd te verliezen en je hebt een team nodig dat er volledig voor gaat en vertrouwen heeft in haar technische richting voor het weekend.'

De warmte en de luchtvochtigheid in combinatie met het sprintweekend zal veel uitdagingen met zich meebrengen voor de rijders en de teams. 'Ferrari had een sterke race in Miami in 2022, haar auto's begonnen de race op de eerste startrij en eindigden allebei op het podium', weet Häkkinen nog. 'Vorig jaar was moeilijker voor hen, maar met het team dat goede vooruitgang boekt onder teambaas Vasseur, denk ik dat Leclerc en Sainz degenen zouden kunnen zijn die het meest waarschijnlijk het feestje van Red Bull verstoren. Vooral als Max zich onrustig voelt', concludeert de Fin.

Sluit nu een abonnement af bij Viaplay met hoge korting!

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws