Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië? Formule 1
Formule 1

Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië?

Hoe laat begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië?

De kwalificatie in Saoedi-Arabië belooft een spannende sessie te worden. De Formule 1-coureurs moeten op de zaterdag een gloednieuw circuit trotseren met aan weerszijden van het asfalt muren. Een foutje is snel gemaakt en gele en rode vlaggen zijn dan ook beslist niet uit te sluiten gedurende de kwalificatie. Om 18.00u Nederlandse tijd gaat het pitlicht op groen en rijden Max Verstappen en zijn collega's het asfalt op.

Die starttijd verschil significant van de gebruikelijke starttijd voor de kwalificatie. Dat komt omdat in Saoedi-Arabië het tijdschema iets aangepast is. Alle sessies beginnen wat later, met een relatief late derde vrije training om bijvoorbeeld 15.00u Nederlandse tijd. Ook is er sprake van een avondrace, met een starttijd van 18.30u. Waarom begint die race op het halve uur en niet het hele uur? Dat is nog niet helemaal duidelijk.

De derde vrije training, kwalificatie en Grand Prix van Saoedi-Arabië zelf worden allen verreden onder kunstlicht. De zonsondergang in het Midden-Oosterse land is om 17.04u lokale tijd, waarna de lichten boven Jeddah Street Circuit aangaan en de temperatuur snel daalt. Voor de kijker thuis biedt dat speciale beelden, van bolides die over het grijze asfalt schieten onder het heldere licht, maar voor de teams een uitdaging. Zij moeten immers rekening houden met de dalende baan- en buitentemperatuur.

Spanning bij F1 kwalificatie in Saoedi-Arabië

Na de vrijdag is er maar weinig duidelijk geworden over wie er als favoriet de kwalificatie van Saoedi-Arabië ingaat. Verstappen en Lewis Hamilton lijken weinig aan elkaar onder te doen over één ronde, wat betekent dat poleposition uiteindelijk gepakt zou kunnen worden door de coureur die simpelweg minder fouten maakt dan de ander. Aan het materiaal gaat het naar alle waarschijnlijkheid niet liggen.

Red Bull en Mercedes op Jeddah Street Circuit

Red Bull Racing heeft in de eerste sector namelijk een snelheidsvoordeel. In de tweede sector wordt het voordeel van de Oostenrijkse renstal weer geneutraliseerd door Mercedes en in sector 3 zijn de teams gelijk aan elkaar. Daarom is het tot op heden dus nog niet duidelijk welke van de renstallen op zaterdag de eerste startpositie naar zich toe trekt. Wel verwachten we dat er nog flink wat snelheid bij komt aan beide kanten.

De reden hiervoor is dat de teams op vrijdag doorgaans gebruik maken van een ouder motorblok. Saoedi-Arabië is hier geen uitzondering in. De Honda-motor van Verstappen die op vrijdag werd gebruikt, had dus al flink wat kilometers op de teller staan, maar ook de Mercedes-motor van Hamilton was volgens Auto, Motor und Sport niet de nieuwe 'raketmotor' van Brazilië. Dat zou nog wel eens voor grotere paceverschillen kunnen zorgen dan we tot op heden gezien hebben.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws