Hoe laat begint Formule 1

Hoe laat de Formule 1 begint hangt af van of het om een vrije training, kwalificatie of race gaat. Ook is het van belang of het om een Grand Prix in Europa gaat of in andere delen van de wereld. Voor Europa heeft de F1 standaardtijden, waarbij meestal om 15.00 uur wordt geracet en 14.00 of 15.00 uur de kwalificatie is. Dit wil nog weleens variëren, houdt altijd de voorpagina van F1Maximaal.nl in de gaten, daar staan de actuele tijden in de box. 

Hoe laat begint de Formule 1 in de rest van de wereld?

Wanneer er wordt gereden in de andere delen van de wereld is afhankelijk van het tijdsverschil tussen Nederland en het land waar wordt gereden. Landen die ten westen liggen van ons land beginnen later op de dag en ten oosten eerder. Dat wil zeggen dat races in Japan, Australie etc. vaak 's ochtends vroeg worden afgewerkt en races in Brazilie en Mexico 's avonds beginnen. Je kunt ook eens een kijkje nemen op Wereldklok.nl, daar zie je alle tijdzones van de aarde.

Tijden van vrije trainingen zijn ook per Grand Prix anders. Liberty Media houdt wel altijd hetzelfde concept; op vrijdag twee vrije training, op zaterdagmorgen eentje en dan 's middags de kwalificatie en op zondag de race. Behalve in Monaco, daar wordt er traditioneel op donderdag gereden en is men op vrijdag vrij. Waarom? Dat weet niemand.

Zoals gezegd worden de races voor Europeanen niet altijd op de meest gewenste tijden gereden. Hoewel er zoveel mogelijk geprobeerd wordt om de starttijden van de races op het dagritme van de Europeanen aan te passen (omdat hier nog altijd de meeste kijkers vandaan komen), is dit niet altijd mogelijk. 

Zo moet voor een aantal races toch echt wel de wekker worden gezet. Hierbij moet gedachten worden aan de races op het Aziatische continent, maar bijvoorbeeld ook de seizoensopener in Australië. De eerste en derde vrije training bij deze Grands Prix vinden zelfs midden in de nacht plaats.

Aan de andere kant is het dus ook zo dat een aantal races juist in de avond plaatsvinden. Hierbij moet gedacht worden aan de races die op het Amerikaanse continent plaatsvinden. De races in de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Brazilië kun je allemaal met het bord op schoot bekijken. 

Hoe laat begint Formule 1 Nieuws