Hoe laat begint de sprintrace voor de Grand Prix van São Paulo? Formule 1
Formule 1

Hoe laat begint de sprintrace voor de Grand Prix van São Paulo?

Hoe laat begint de sprintrace voor de Grand Prix van São Paulo?

Nu de startvolgorde voor de Grand Prix van São Paulo op zondag bepaald is, verschuift de aandacht eerst naar de laatste sprintrace op zaterdag. Deze sprintrace wordt eerst weer voorafgegaan door een extra kwalificatiesessie, de Sprint Shootout. In deze verkorte sessie krijgen de coureurs een nieuwe kans om een goede startplek te veroveren voor de zaterdagsrace. Hoe laat de sprintrace in Brazilië begint, lees je op F1Maximaal.

Het is voor de derde keer in vier weekenden tijd voor een sprintrace. In Qatar verraste debutant Oscar Piastri nog met de overwinning, maar in Austin sloeg favoriet Max Verstappen terug door vanaf de eerste plek de korte race te controleren. In Brazilië lijken er genoeg coureurs en teams te kunnen hopen op een succesje, want Q1 en Q2 in de kwalificatie duidden op een spannende strijd voorin.

In Q3 werden de verschillen uitvergroot vanwege de veranderende weersomstandigheden, maar de verwachting is dat het op zaterdag en zondag droog blijft, en dus kunnen we een vergelijkbaar beeld verwachten als in de eerste twee kwalificatiedelen op vrijdag. Om 15:00 uur Nederlandse tijd gaat de Sprint Shootout van start. In deze korte kwalificatiesessie krijgen de coureurs in SQ1 en SQ2 respectievelijk twaalf en tien minuten de tijd om een snelle ronde te rijden, en dat moet dan verplicht op mediumbanden.

Daarna mogen de overgebleven tien coureurs in SQ3 de zachte banden inzetten. Na de spannende kwalificatiesessie op de vrijdag zijn er weinig coureurs over die nog een vers setje C5-banden hebben voor de sprintdag. Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur wist na de vrijdag in ieder geval te melden dat zijn coureurs wel nog beschikken over een setje nieuwe banden, waardoor het Italiaanse team hoopt over een voordeeltje te kunnen beschikken.

Brazilië belooft spannende sprintrace

Om 19:30 uur Nederlandse tijd gaat vervolgens de sprintrace zelf van start, waarbij de voorkeur vermoedelijk zal worden gegeven aan de mediums. De sprintrace kent een afstand van 24 ronden, en zal ongeveer een half uur duren. Inclusief een opwarmronde wordt de finishvlag dus enkele minuten na acht in de Nederlandse avond verwacht.

Brazilië is het enige land dat sinds de introductie elk jaar een sprintrace verzorgde. In 2021 vocht Lewis Hamilton zich van de laatste plek terug tot de vijfde stek, terwijl Kevin Magnussen vorig jaar verrassend van poleposition van start ging. De Deen mocht enkele ronden genieten van de leiding, waarna Max Verstappen het stokje overnam. De Nederlander reed echter op ander rubber dan de andere coureurs, en wist zijn banden, mede vanwege een mindere afstelling, niet in leven te houden. Daardoor zakte Verstappen terug tot P4, terwijl George Russell de winst pakte, voor Carlos Sainz en Hamilton.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoe laat begint de sprintrace voor de Grand Prix van São Paulo?
Vorig jaar vertrok Magnussen verrassend als eerste in de sprintrace.

Ook in 2023 lijken er genoeg kandidaten te zijn die op de winst zullen hopen. In de kwalificatie zullen de coureurs van Red Bull, Mercedes, Ferrari, én McLaren allemaal kansen zien, terwijl ook Aston Martin verrassend sterk voor de dag komt. Vanaf poleposition zal iedere coureur vervolgens de hoop hebben om de leiding niet meer uit handen te geven.

GP São Paulo live kijken?

Zal Verstappen zijn 52e Grand Prix-zege pakken in Brazilië? De Grand Prix van São Paulo wordt onder andere uitgezonden door F1TV en Viaplay. Registreer je bij de aanbieders om zelf live-beelden te zien van de sessies. Wil je een overzicht van alle tv-aanbieders van het hele seizoen: bekijk dan deze pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws