Huidige F1-auto's zorgen voor rugpijn bij Norris: 'Afgelopen twaalf maanden problemen gehad' Formule 1
Formule 1

Huidige F1-auto's zorgen voor rugpijn bij Norris: 'Afgelopen twaalf maanden problemen gehad'

Huidige F1-auto's zorgen voor rugpijn bij Norris: 'Afgelopen twaalf maanden problemen gehad'

Lando Norris heeft gezegd dat hij veel problemen heeft met zijn rug sinds de Formule 1 is overgestapt op het gebruik van ground-effect auto's aan het begin van het kampioenschap in 2022. De auto's zijn zeer laag en worden daardoor anders gereden dan de auto's van voor 2022. Norris heeft zijn rug meer moeten trainen na het ervaren van lichamelijke klachten.

De huidige generatie auto's moet zeer laag bij de grond worden gereden en zeer stijf zijn opgeveerd om de beste neerwaartse drukniveaus te genereren wanneer ze samenwerken met de achterste diffuser. Dit heeft op zijn beurt veranderd hoe coureurs hun voertuigen ervaren op het parcours in vergelijking met het tijdperk van ultra-hoge-downforce aerodynamisch ontwerp waarin Norris zijn F1-debuut maakte in 2019. Coureurs kunnen ook niet op dezelfde manier als voorheen de kerbstones aanvallen met de ground-effect auto's zonder dat ze van streek raken.

Het meest bekend is het 'porpoising'-fenomeen in 2022, dat ervoor zorgde dat verschillende coureurs klaagden over rugproblemen - Mercedes-coureur Lewis Hamilton worstelde om uit zijn W13 te komen na de race in Baku vorig jaar. Momenteel is er een discussie gaande dat de toekomstige auto's wellicht een zachtere vering kunnen krijgen. 'Ik zou niet nee zeggen', begint Norris in gesprek met Autosport. 'Als we zachtere auto's zouden kunnen hebben of iets dat het een beetje meer zoals in 2019, 2020, 2021 maakt. Ik heb veel problemen gehad met mijn rug. Ik heb heel wat stoelen moeten aanpassen en veel meer training moeten doen om mijn rug, mijn onderrug, te versterken.'

Lichamelijk ongemak blijft een ding: 'Afgelopen twaalf maanden problemen gehad'

Het lijkt een probleem te zijn die dus deels met het trainen is op te lossen en deels met de vering van de auto. 'Ik heb de afgelopen twaalf maanden of zo veel problemen gehad. Vergelijkbaar met Carlos (Sainz, red.)', geeft Norris aan, die dezelfde problemen ervoer als de Ferrari-coureur. De coureurs die naast Norris spraken tijdens de persconferentie voorafgaand aan de race in Monza, Nico Hulkenberg, Charles Leclerc en Sergio Perez, zeiden dat ze sinds het begin van 2022 geen vergelijkbare rugproblemen hadden gehad.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws