Monchaux over Alfa Romeo-bolide: 'Nieuwe neus en voorvleugel gaven meeste rendement' Formule 1
Formule 1

Monchaux over Alfa Romeo-bolide: 'Nieuwe neus en voorvleugel gaven meeste rendement'

Monchaux over Alfa Romeo-bolide: 'Nieuwe neus en voorvleugel gaven meeste rendement'

De nieuwe Alfa Romeo C41 is voornamelijk aan de voorzijde door ontwikkeld ten opzichte van de voorganger. Dit is in contrast met moederteam Ferrari, dat de focus op de achterzijde van hun bolide heeft gelegd. In een interview met Auto, Motor und Sport legt technisch directeur Jan Monchaux de keuze uit.

Onderhuids is een groot deel van de C41 hetzelfde als de oude C39. De meeste aanpassingen zijn verricht op aerodynamisch vlak en dan voornamelijk aan de voorzijde. 'We hebben veel tijd besteed aan het analyseren van delen van de auto, om te zien waar het meeste rendement behaald kon worden', legt Monchaux uit. 'Beide ontwikkelingstokens zijn uiteindelijk naar een nieuwe neus gegaan.' De 'punt' van de neus is uiteindelijk iets veranderd, daarnaast is het geheel slanker en ronder geworden.

Alleen de neus was niet genoeg, de voorvleugel moest ook door ontwikkeld worden. Dit onderdeel is van uiterst belang om de luchtstroom over de auto te reguleren. 'Alles draait om het beheersen van de Y250-luchtwervelingen die vanaf de voorvleugel ontstaan', verklaart Monchaux. 'Vooraan was het meeste potentieel te vinden en dat hebben we op deze manier aangepakt.'

Ferrari kiest voor de achterkant

Het is opmerkelijk dat Alfa Romeo ervoor heeft gekozen om de neus te veranderen, aangezien Ferrari juist de achterkant van de SF21 heeft aangepast. De Italiaanse renstal levert veel onderdelen aan het team van Frédéric Vasseur. Het was daarom te verwachten dat de twee teams ongeveer dezelfde ontwikkelingen zouden doorvoeren. Volgens de technisch directeur had deze keuze te maken met de complexiteit van Ferrari's aanpassingen. 'Onderdeel van hun nieuwe achterzijde, is een slankere versnellingsbak. Als wij als klantenteam dit hadden overgenomen, waren er geen tokens meer over voor andere zaken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws