Olielek veroorzaakte problemen bij de start volgens Sainz: 'Dat was echt niet eerlijk' Formule 1
Formule 1

Olielek veroorzaakte problemen bij de start volgens Sainz: 'Dat was echt niet eerlijk'

Olielek veroorzaakte problemen bij de start volgens Sainz: 'Dat was echt niet eerlijk'

De race in Las Vegas was er één om snel te vergeten voor Carlos Sainz. De coureur van Ferrari begon dankzij het fiasco op de vrijdag met een straf van tien plekken aan de race, en na de race benadrukte de Spanjaard ook nog dat een olielek mogelijk de boosdoener was tijdens de start. Sainz reageerde dan ook stellig op de 'onacceptabele' fout.

Sainz begon al met een achterstand aan het raceweekend in Las Vegas toen hij slachtoffer werd van de losliggende putdeksel tijdens de eerste training. Tot overmaat van ramp moest het team teveel reparaties doorvoeren en dat kwam hem uiteindelijk duur te staan. Ferrari moest verschillende onderdelen vervangen, waardoor de raceleiding naar eigen zeggen niet anders kon dan hem een gridstraf van tien plekken op te leggen.

Alsof het nog niet erger kon ontstond er vlak voor de race op zondag een olielek aan de linkerkant van start-finish, veroorzaakt door de oudere auto's van de drivers' parade. De marshals gingen vlak voor de race aan het werk om de olie op het rechte stuk weg te halen, maar volgens Sainz had dit in eerste instantie al niet mogen gebeuren. De Spanjaard is er daardoor van overtuigd dat het olielek een grote rol speelde in de incidenten bij de start.

'Onacceptabele' fout zorgde voor onvermijdelijke incidenten

De ontevredenheid van de Spanjaard, die dankzij zijn gridstraf vanaf de twaalfde positie en dus de linkerkant van de baan moest starten, was dan ook groot na afloop van de race. 'Ik zag heel veel olie afkomstig van de auto's die we voor de drivers' parade gebruikten,' benadrukte Sainz, geciteerd door SpeedCafe. 'Dat is sowieso nog een punt waar de FIA aandachtig naar zal moeten kijken, want het is echt niet eerlijk. Alle olie lag op de binnenste lijn van de baan.'

Volgens de Ferrari-coureur waren de incidenten in bocht een vooral onvermijdelijk door de olie. 'Naast het vuil dat al op de baan lag besloot de organisatie ook nog eens om auto's de baan op te sturen waar de olie gewoon uit lekt, en dat zelfs één uur voor de race. Het is gewoon echt onacceptabel!' Sainz raakte zelf ook betrokken in de incidenten bij de start nadat hij naar eigen zeggen in aanraking kwam met de olie, terwijl Fernando Alonso op eigen houtje de controle over zijn auto verloor. Ook Valtteri Bottas en Sergio Pérez hielden niet alles heel bij het insturen van bocht één.

'Ik was net begonnen met remmen,' herinnert de Spanjaard zich, 'en ik had heel veel last van die olie. Ik had gewoon totaal geen grip.' Volgens Sainz was het vooral opvallend dat de coureurs met de meeste ervaring het lastig leken te hebben. 'Fernando verloor de controle ook, dus de coureurs met de meeste ervaring hadden gewoonweg geen grip.' Sainz benadrukte zelf verder wel dat het een enigszins onverwacht gevolg was van de olie op de baan. 'Het was echt zonde voor iedereen, maar aan de andere kant hadden we het niet echt aan kunnen zien komen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws