Oud-Red Bull-coureurs bewieroken Newey: 'Buitengewoon getalenteerde, bescheiden man' Formule 1
Formule 1

Oud-Red Bull-coureurs bewieroken Newey: 'Buitengewoon getalenteerde, bescheiden man'

Oud-Red Bull-coureurs bewieroken Newey: 'Buitengewoon getalenteerde, bescheiden man'

Voormalig Red Bull Racing-coureurs Pierre Gasly, Alexander Albon en Daniel Ricciardo geven aan dat het heel speciaal was om met Adrian Newey te werken. De drie coureurs vonden het een voorrecht om met de topontwerper te werken. Ze beschrijven hem als een zeer nuchtere en bescheiden man, die toevallig een genie is. Vooral Gasly spreekt lovend over de Brit.

Voorafgaand aan het Grand Prix-weekend van Miami maakte Red Bull bekend dat Newey het team zou verlaten. De Brit blijft nog een tijdje werken aan de Hypercar van Red Bull, en is daarna van plan om te gaan reizen met zijn vrouw. Het was nogal groot nieuws voor de Formule 1-paddock, aangezien Newey meer titels en zeges op zijn naam heeft staan dan iedereen. Een aantal mensen weten hoe het is om met de ingenieur te werken, en zij spreken dan ook lovend over hem. 'Een uniek genie, zou ik zeggen', begint Gasly tegenover Motorsport.com. Gasly reed in het 2019-seizoen voor Red Bull, en was een lange tijd onderdeel van haar zusterteam. 'Hij is buitengewoon getalenteerd, de meest succesvolle ingenieur in de geschiedenis van onze sport', zegt de Fransman.

'Hij had een heel specifieke benadering voor alles. Ik weet nog dat ik naar Milton Keynes ging en hem allerlei dingen op zijn bord zag tekenen. Ik dacht: is dat hoe we tegenwoordig een F1-auto tekenen?' lacht Gasly. 'Het was heel indrukwekkend en mijn beste herinnering aan Red Bull was het werken met zo'n speciaal persoon. Ik had een heel goede relatie met Adrian. Hij is een zeer bescheiden en nuchtere man', aldus Gasly. De Fransman werd halverwege het 2019-seizoen vervangen door Albon, die het net zo inspirerend vond om met Newey te werken. 'Hij is heel aardig. Hij is ook heel populair en open-minded. Ik kon het goed met hem vinden', zegt de Britse Thai. 'Het zal interessant zijn om zijn volgende stap te zien. Ik weet zeker dat elk team hem achterna zit, om hem te proberen vast te leggen', zegt Albon.

Ricciardo deelt anekdote: 'Zijn kantoor binnenlopen was wel intimiderend' 

De oud-Red Bull-coureur zou het natuurlijk fijn vinden als Newey zich besluit aan te sluiten bij Williams. 'Maar wat hij ook kiest, of het nu pensioen of racen is, ik wens hem het beste. En natuurlijk staat onze deur ook altijd open!' knipoogt Albon. 'Hij was erg verbonden met de coureur. Hij wilde echt weten hoe dingen aanvoelden. Ik denk dat hij op een bepaalde manier kon begrijpen dat de auto zo afgesteld moest worden om er het meeste uit te halen. Zijn kantoor zit tegenover dat van Christian, dus ik ging altijd naar hem toe. Ik was meer betrokken bij dat soort dingen toen ik in 2021 veel in de simulator werkte', herinnert Albon. 'Als er iets was wat hij belangrijk vond, kwam hij altijd met me praten na een zondag om mijn mening erover te weten te komen. Het was leuk om die relatie te hebben met iemand die zo invloedrijk is.'

Ricciardo kan het alleen maar eens zijn met Gasly en Albon. Hij reed tussen 2014 en 2018 bij de Oostenrijkse renstal, en keerde begin 2023 terug. Inmiddels is hij onderdeel van het zusterteam, Visa Cash App RB. 'Het was een voorrecht om met hem te werken, en om meerdere van zijn auto's te besturen', zegt Ricciardo. 'Toen ik bij Red Bull tekende, zei mijn vader: oh, je gaat met Adrian werken! Dat was ook opwindend voor hem. We zullen zien wat hij gaat doen, maar ik wens hem natuurlijk het allerbeste.' Ricciardo heeft nog een paar herinneringen aan het samenwerken met Newey: 'Het binnenlopen van zijn kantoor was altijd wat intimiderend vanwege het grote ontwerpbord. Ik hoopte dan: stel me niet te veel vragen, want ik heb waarschijnlijk geen idee waar je het over hebt', lacht Ricciardo. 'Hij is gewoon een fan en dat hij nu nog steeds zo betrokken is, dat spreekt voor hoeveel hij ervan houdt.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws