Saward ziet Newey plannen smeden: 'Zijn vertrek bij Red Bull is duidelijk berekend' Opinie
Opinie

Saward ziet Newey plannen smeden: 'Zijn vertrek bij Red Bull is duidelijk berekend'

Saward ziet Newey plannen smeden: 'Zijn vertrek bij Red Bull is duidelijk berekend'

Formule 1-journalist Joe Saward denkt dat Adrian Newey zijn vertrek bij Red Bull Racing goed heeft uitgekiend, want zijn zeilboot is nog lang niet klaar, en dat geeft hem de tijd om in 2025 nog aan de slag te gaan bij een ander team en invloed te hebben op het ontwerp voor 2026. Volgens Saward is dat absoluut geen toeval.

De eerste zege van Norris was na de Grand Prix van Miami even het gespreksonderwerp, maar de verhalen gingen al gauw weer over Newey en zijn vertrek bij de kampioensformatie. De Brit was wel te zien in Miami bij het team, waar hij afscheid nam van het team. Volgens sommigen was hij in Miami omdat daar potentiële kopers voor de RB17 waren, de Hypercar van Red Bull waar hij nog aan werkt. De auto wordt deze zomer op het Goodwood Festival of Speed gepresenteerd. Daarna zal Newey de tijd nemen om te genieten van zijn vrije tijd en te reizen met zijn vrouw. 'Hij zegt dat hij niet weet waar hij naartoe gaat, maar zijn idee om op wereldreis te gaan op een nieuwe zeilboot zal nog even moeten wachten', schrijft Saward in zijn blog, The Green Notebook. 'De boot is nog niet klaar. Ik had een gesprek met hem over de wereld rondreizen op een jacht en Adrian legde uit dat het in ongeveer achttien maanden zonder al te veel drama kan worden gedaan.'

Volgens Saward is Newey niet iemand die met pensioen zal gaan. Dat gaf ook Red Bull-topadviseur Helmut Marko aan. 'Zijn vertrek bij Red Bull is duidelijk berekend, want hij zal over twaalf maanden aan de slag mogen bij een ander team, wat hem de tijd geeft om invloed te hebben op het ontwerp van een auto voor 2026. Dit is geen toeval', denkt Saward. 'Sommige mensen nemen aan dat Ferrari de voor de hand liggende keuze is, maar er zijn nog veel dingen die dit een ongebruikelijke stap zouden maken. Hij is geen man die van publieke aandacht (en vitriool) houdt en als technisch hoofd bij Ferrari betekent dat kritiek een onderdeel van het leven is. Men kan goede argumenten construeren voor veel van de mogelijke keuzes en geld is alleen belangrijk omdat het een maatstaf is voor succes.' Ferrari zou Newey ook haar supercars kunnen laten ontwerpen, waardoor Ferrari voor hem wel een aantrekkelijke optie kan zijn.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adrian newey red bull racing miami 2024 rb20
Newey en het befaamde rode notitieboek dat elk team in de garage wil hebben. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Aston Martin en McLaren zijn ook genoemd als optie. 'Newey heeft nog nooit buiten de Engelstalige wereld gewerkt. Hij was in zijn jeugd in Amerika en de laatste jaren heeft hij veel tijd doorgebracht in Zuid-Afrika, waar zijn vrouw vandaan komt. Hij bezit een weelderig landgoed nabij Ascot in Engeland, een van de mooiste plekken in het land, en het idee dat hij gelukkig zal zijn in een appartement in Monte Carlo is op zijn best vergezocht', oppert Saward. 'Zijn huis is slechts een aantal kilometers van McLaren vandaan, iets wat Zak Brown misschien heeft genoemd...'

Saward benoemt verrassende optie voor Sainz

Terwijl Newey's plannen momenteel in de schijnwerpers staan, gebeurt er ook genoeg bij de andere teams en op de rijdersmarkt. 'Elders is de meest recente vertrekkende ingenieur van McLaren, David Sanchez, opgedoken bij Alpine. Dit is geen grote verrassing, hoewel het team ontkende dat het zou gebeuren. Het lijkt er echter op dat dit een helaas onjuiste ontkenning was en hij is daar als Executive Technical Director', vervolgt Saward. ' Het team heeft ook Michael Broadhurst aangenomen, die de afgelopen drie jaar hoofd aerodynamica was bij Red Bull. Hij verhuist naar Enstone om hoofd aerodynamica te worden. Geruchten dat de sportief directeur van Red Bull, Jonathan Wheatley, vertrekt zijn zeker niet waar. Wie verspreidt zulke verhalen?' vraagt Saward zich af.

'De rijdersmarkt blijft ondertussen vastzitten omdat Mercedes en Red Bull geen beslissingen willen nemen over Carlos Sainz. Ze wachten liever en kijken hoe de dingen zich ontwikkelen. Sainz heeft met vrijwel iedereen gesproken. Audi is geïnteresseerd, maar het is geen geweldige keuze voor Carlos. Alpine is ook een mogelijkheid. Sainz Senior werkte met de Alpine-baas Bruno Famin bij het Peugeot Dakar-team, met veel succes, en het team in Enstone wordt ondersteund door een grote fabrikant in Renault, maar er is veel werk te doen. We zullen zien wat er gebeurt, maar voorlopig is de rijdersmarkt druk, maar ook heel stil', sluit Saward af.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws