Oud-teambazen Verstappen: 'Ik wist zeker dat de zestienjarige Verstappen er klaar voor was' Formule 1
Formule 1

Oud-teambazen Verstappen: 'Ik wist zeker dat de zestienjarige Verstappen er klaar voor was'

Oud-teambazen Verstappen: 'Ik wist zeker dat de zestienjarige Verstappen er klaar voor was'

Kersverse wereldkampioen Max Verstappen draait ondertussen al zeven jaar mee in de koningsklasse van de autosport. Op 16-jarige leeftijd tekende hij al een contract bij het toenmalige Toro Rosso, wat tegenwoordig bekend staat als AlphaTauri. De Nederlander ging razendsnel door de opleidingsklasses van de autosport. Voormalig teambazen van Verstappen, Franz Tost en Frits van Amersfoort, hebben hem dus maar kort onder hun hoede gehad. Zij reageren op het wereldkampioenschap van de Limburger.

Van Amersfoort had Verstappen maar één jaar in zijn team, gedurende het Formule 3-seizoen in 2014. Tost had hem voor één jaar plus vier races. Destijds werd de jonge coureur gepromoveerd naar het grote Red Bull Racing. Laatstgenoemde teambaas gaf Verstappen al een contract toen hij zestien was. 'Gelukkig hebben Red Bull en Helmut Marko die beslissing genomen. Ik wist zeker dat hij er klaar voor was', zegt de 65-jarige Oostenrijker in gesprek met NOS.

Nu, zeven jaar later, is hij wereldkampioen. Ondanks dat Tost met zijn team AlphaTauri het beste resultaat van het seizoen pakte, was hij meer bezig met de wereldkampioen. 'Ik voelde meer emoties bij de prestatie van Max, Red Bull en Honda. Dit was echt een geweldig kampioenschap en ik denk dat Max de titel heeft verdiend', deelt de teambaas van AlphaTauri. Zijn huidige coureurs, Pierre Gasly en Yuki Tsunoda, kwamen respectievelijk als vijfde en vierde over de streep. Met een score van 22 punten was dit het beste resultaat van het Red Bull-zusterteam van 2021.

Van Amersfoort: 'We geloofden eerst niet dat Verstappen kampioen was'

Op het moment dat Verstappen daadwerkelijk wereldkampioen werd, hing Van Amersfoort hoog in de lucht. Hij vloog naar Abu Dhabi, waar hij sinds zondagavond aanwezig is. 'Toen we nog op de grond stonden, hadden we zo lang mogelijk de app open. Tot de stewardess het genoeg vond. Lewis had op dat moment vijf seconden voorsprong dus ik dacht dat het wel klaar was', zegt de teambaas van Van Amersfoort Racing.

De voormalig teambaas van Verstappen deelt ook een anekdote van hoe ze er in het vliegtuig achter kwamen dat de Red Bull-coureur wereldkampioen geworden was: 'Tijdens de vlucht waren we totaal niet op de hoogte, totdat iemand erachter kwam dat je in zo'n toestel een beetje internet kunt kopen. Toen konden we ineens appen en kwam het allemaal binnen. Ik hoorde iemand zeggen: hij is echt kampioen geworden. Dat geloofden we niet eens, maar het is de waarheid. Zo zie je maar hoe anno 2021 het nieuws zelfs tot tien kilometer hoogte gaat.

Vader Jos Verstappen mag niet vergeten worden als we het hebben over het succes van zoon Max. 'Jos heeft hem ópgeleid, wij hebben hem bégeleid', zegt Van Amersfoort, wiens team onlangs bekend maakte dat zij komend seizoen niet alleen op de Formule 3-grid present zullen zijn, maar ook in de Formule 2 mee gaan draaien. Dit maakt hen het tweede Nederlandse team in die klasses naast MP Motorsport.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws