Russell uit zorgen over topsnelheden vanaf 2026: 'Waar gaat dit stoppen?' Formule 1
Formule 1

Russell uit zorgen over topsnelheden vanaf 2026: 'Waar gaat dit stoppen?'

Russell uit zorgen over topsnelheden vanaf 2026: 'Waar gaat dit stoppen?'

In de eerste week van juni werden de reglementen gepresenteerd die per 2026 hun intrede zullen doen in de sport. Zo worden de auto's iets lichter, de DRS wordt vervangen door manual override, en er gaat alleen nog maar met duurzame brandstof worden gereden. Mercedes-coureur George Russell verwacht dat door het lichtere gewicht en lagere downforce de auto's op het rechte stuk veel sneller gaan zijn. Dat brengt volgens de Brit veiligheidsrisico's met zich mee waar de FIA bij stil moet staan.

Naast zijn werk als coureur bij de Duitse renstal vertegenwoordigt Russell als voorzitter van de Grand Prix Driver's Association ook alle coureurs op de grid. Wat de coureurs in 2026 te wachten staat, gaat hem dus zeer aan het hart. 'De auto's zullen buitengewoon snel zijn op de rechte stukken. Wel 360 kilometer per uur op de meeste circuits. Het is duidelijk dat de veiligheid dan moet worden verbeterd, want om met een snelheid van 360 of 370 kilometer per uur een crash te hebben gaat nogal heftig zijn', vertelt de Brit volgens verslaggeving van Motorsport.com.

De noodzaak van hogere snelheden

Russell maakt zich met name zorgen over de veiligheid op snelle stratencircuits als Baku en Jeddah. De Brit vertrouwt er niet geheel op dat er al voldoende is nagedacht over manieren waarop de veiligheid van de coureurs op deze circuits gegarandeerd kan worden. 'Als het op veiligheid aankomt hebben we helaas in het verleden gezien dat er eerst ongelukken moeten gebeuren voordat er veranderingen worden gedaan', zegt hij. 'Iedereen moet grondig werk doen in aanloop naar deze reglementen, want de auto's gaan zo snel zijn.'

Volgens de Mercedes-coureur is de FIA zich al wel bewust van de noodzaak van aangepaste veiligheidsregels. 'Om eerlijk te zijn is de FIA zich volledig bewust hiervan en houden ze zich hiermee bezig. Ze kijken al naar alle mogelijke scenario's die zich voor kunnen doen.' Daarvan afgezien vraagt Russell zich wel af waarom de auto's nog sneller moeten worden gemaakt. 'Waar gaat dit stoppen? Gaan we door tot 400 kilometer per uur? Moeten de fans dat echt zien en hebben ze dat echt nodig?', vraagt de Brit zich hardop af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws