Red Bull-hoofdstrateeg: 'We kunnen Verstappen vaak om zijn mening vragen' Formule 1
Formule 1

Red Bull-hoofdstrateeg: 'We kunnen Verstappen vaak om zijn mening vragen'

Red Bull-hoofdstrateeg: 'We kunnen Verstappen vaak om zijn mening vragen'

Hannah Schmitz stelt dat ze Max Verstappen met regelmaat kan vragen om zijn mening op strategisch gebied. Ze werkt wekelijks samen met de Nederlander en zijn teamgenoot, Sergio Pérez, en weet dat ze beiden anders te werk gaan. Weet Red Bull even niet wat op strategisch gebied nou de optimale keuze is bij de start dan krijgen de coureurs zelf vaak inspraak in hoe ze starten. Ook geeft ze aan dat er miljarden simulaties gedraaid worden voorafgaand aan een F1-weekend.

'Pérez is iemand die heel veel wil weten over de snelheid en bandendegradatie van anderen', zo opent de hoofdstrateeg van Red Bull in gesprek met De Telegraaf. 'Verstappen is heel goed in het doorspreken en begrijpen van de scenario's. We kunnen hem ook vaak om zijn mening vragen', weet de dame die zich vaak aan de pitmuur bevindt.

'Als ik bijvoorbeeld niet zeker weet op welke band we moeten starten, vragen we aan Verstappen wat hij denkt en wat zijn gevoel is. Zo doen we alles voor een zo goed mogelijk resultaat', vervolgt ze. De coureurs hebben dus wel degelijk inspraak in het strategische plan voorafgaand aan de wedstrijd.

Red Bull bereidt zich goed voor

Schmitz moet met name voor een double-header al vrij vroeg aan de slag. Zo zegt ze dat de planning voor de strategie in Hongarije drie weken voor het weekend al doorgenomen werd. 'We hebben namelijk tussen de races door weinig tijd', verklaart ze. 'We kijken naar de data van de afgelopen wedstrijden, en naar alles wat we dit seizoen verzameld hebben.'

'We maken gebruik van miljarden simulaties, en dan overdrijf ik niet. We praten vervolgens met de ingenieurs, zij kunnen dan beslissen wat ze tijdens de trainingen willen testen en welke banden ze willen gebruiken', zo deelt ze de werkwijze van de Oostenrijkse renstal. Met supercomputers draaien ze miljarden mogelijke afstellingen en opties, en daar pikken ze dan de optimale afstelling en bijbehorende strategie uit.

Tijdens de Grand Prix staat de druk erop, maar dat vindt de strateeg eigenlijk wel prettig: 'Aan de pitmuur wordt bepaalt wanneer we een pitstop maken. In theorie kan teambaas Christian Horner de strategen overrulen, maar hij doet dat doorgaans niet. Het moet niet op het laatste moment aankomen, ik moet het plan al in mijn hoofd hebben.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws