Russell en Ocon eensgezind: 'Dan moet iemand zijn beste kwalificatietijd inleveren' Formule 1
Formule 1

Russell en Ocon eensgezind: 'Dan moet iemand zijn beste kwalificatietijd inleveren'

Russell en Ocon eensgezind: 'Dan moet iemand zijn beste kwalificatietijd inleveren'

Als het aan George Russell en Esteban Ocon ligt, dan raken coureurs hun snelste tijd in de kwalificatie kwijt als ze door een crash een rode vlag veroorzaken. In de Formule 2 en in de Formule 3 hebben de stewards sinds dit seizoen de mogelijkheid om dit te doen en beide heren zouden een dergelijke regel ook in de koningsklasse van de autosport verwelkomen.

Zeker op een stratencircuit zoals dat van Monaco kunnen gele en rode vlaggen een enorme invloed hebben op de uitslag in de kwalificatie. En in het verleden is dit ook al meermaals gebeurd. Zo zette Michael Schumacher in 2006 zijn Ferrari stil in Rascasse om ervoor te zorgen dat zijn concurrent Fernando Alonso zijn poletijd niet kon verbeteren.

Maar ook in recentere edities deden dergelijke situaties zich voor. In 2021 bijvoorbeeld reed Ferrari-coureur Charles Leclerc na de eerste runs de snelste tijd, maar crashte hij in zijn laatste poging, waardoor onder meer teamgenoot Carlos Sainz en ook Max Verstappen hun rondes af moesten breken. Een jaar later zorgde Sergio Pérez er door een vreemde spin voor dat Verstappen zijn rondetijd niet meer kon verbeteren en hem dus ook niet meer kon passeren.

Russell en Ocon willen maatregelen

Om dergelijke situaties te voorkomen kijkt de FIA al naar een oplossing voor dit probleem. Voor de F2 en F3 werd dit jaar al een regel ingevoerd die ervoor moet zorgen dat coureurs niet meer kunnen profiteren van een rode vlag. Coureurs die een rode vlag veroorzaken, mogen niet meer deelnemen aan het restant van de sessie en daarnaast wordt ook hun snelste tijd afgenomen. Een dergelijke regel zou volgens Ocon ook goed zijn voor de F1.

'Ik denk dat we onlangs tijdens een aantal rijdersvergaderingen hebben besproken dat een situatie waarin een coureur een rode vlag veroorzaakt, in de gaten wordt gehouden. Ik denk dat het verstandig is om dat te doen', wordt de Alpine-coureur geciteerd door RaceFans. 'In het verleden hebben we namelijk gezien dat coureurs problemen veroorzaakten, waardoor anderen niet in staat waren om een ronde te rijden. Dat zou iets moeten zijn waar de FIA toezicht op houdt, denk ik'. aldus Ocon, die bijval krijgt van Russell.

'Er worden ons constant rondetijden afgenomen vanwege het overschrijden van de baanlimieten en ik denk dat je ook je beste tijd zou moeten verliezen als je voor een gele of een rode vlag zorgt', is de Mercedes-coureur van mening. 'Verder heb ik er niks over te zeggen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws