Shovlin rekent door: 'Zonder pitstop zou Hamilton veel verder teruggevallen zijn' Formule 1
Formule 1

Shovlin rekent door: 'Zonder pitstop zou Hamilton veel verder teruggevallen zijn'

Shovlin rekent door: 'Zonder pitstop zou Hamilton veel verder teruggevallen zijn'

Andrew Shovlin, technisch directeur bij Mercedes, verklaart het besluit tot en late pitstop van zijn team. Op het eerste gezicht leek Lewis Hamilton zijn goede positie weg te geven door zijn pitstop, maar Shovlin zegt dat de Brit zonder een bandenwissel veel verder terug zou zijn gevallen. Dit kon de Duitse renstal na de Turkse GP berekenen aan de hand van het verval bij Esteban Ocon.

'Als de banden zich op een gegeven moment gestabiliseerd hadden en niet verder zouden vervallen, had hij zijn plek aan Sergio (Perez, red.) moeten afstaan. Wel zou hij voor Charles (Leclerc, red.) zijn gebleven, die als vierde over de streep kwam', zo luidde het beste scenario volgens Shovlin. Dit leek echter redelijk onrealistisch te zijn, aangezien bij Ocon de banden flink achteruit gingen de laatste paar ronden. 'Het was heel duidelijk dat de banden verder zouden vervallen', aldus de technisch directeur tegenover Motorsport TV.

Op basis van de bovenstaande informatie besloot Mercedes de Brit toch binnen te halen, ook al duurde de race niet meer lang. Hier heeft de renstal absoluut geen spijt van. 'Na de race konden we een passende berekening maken op basis van de rondetijden van Esteban. Als we deze verslechtering doorrekenen in de rondetijden van Lewis (Hamilton, red.), zien we dat hij veel plekken zou hebben verloren', zo verraadt Shovlin. Op basis van deze berekening zou Hamilton met Carlos Sainz hebben moeten duelleren op het einde. 'Dat zou volgens de berekeningen de uitkomst zijn, maar we weten natuurlijk niet hoe het zou zijn afgelopen omdat het in de praktijk nog wel eens anders kan lopen.'

Schade beperken

'Zelfs in het beste geval zouden we het podium niet halen. Toen wisten we dat we het beste de schade konden beperken', zo luidt de heldere conclusie. De gok zou te groot zijn geweest, hoe verleidelijk ook. 'Het lijkt wel een beetje op een dilemma zoals bij gokkers. De verleiding is groot, maar hoe optimaliseer je het eindresultaat?' Hamilton zelf wilde lange tijd doorrijden, maar gaf uiteindelijk toch toe aan de wensen van het team. Achteraf gezien had de pitstop een stuk eerder moeten plaatsvinden, zo weet ook Shovlin. 'We vertrouwen altijd op onze rijder, omdat die het beste kan aanvoelen hoe de banden ervoor staan. In dit geval hadden we echter eerder van banden moeten wisselen, maar we kozen ervoor een gecalculeerd risico te nemen.'Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws