Marko is geduldig maar kritisch tegenover Pérez: 'Hebben nu prestaties nodig' Formule 1
Formule 1

Marko is geduldig maar kritisch tegenover Pérez: 'Hebben nu prestaties nodig'

Marko is geduldig maar kritisch tegenover Pérez: 'Hebben nu prestaties nodig'

Je zou het bijna vergeten, maar er gebeurde nog meer tijdens de Oostenrijkse Grand Prix dan enkel het incident tussen Max Verstappen en Lando Norris. Al valt de race moeilijk te kwalificeren als enorm groot spektakel, voor de teams is er genoeg om over na te denken. Red Bull Racing zat namelijk niet alleen met Verstappen die op de vijfde plaats eindigde, maar ook met Sergio 'Checo' Pérez die de Haas van Nico Hülkenberg niet wist in te halen.

Red Bull-teamadviseur Helmut Marko heeft de race in zijn thuisland in zijn column voor Speedweek ontleed. In het stuk gaat de Oostenrijker onder andere in op de prestaties van Pérez. Begin juni maakten het team en de Mexicaan bekend ook in 2025 samen te blijven racen. Voor velen kwam de keuze als een verrassing aangezien alleen de start van het 2024-seizoen sterk was voor Pérez. In Monaco, de race voor de aankondiging, viel de Mexicaan uit en datzelfde gebeurde in Canada, enkele dagen na de aankondiging. Op de Red Bull Ring werd Pérez achtste.

Geduldig maar kritisch

Pérez kwam ruim zeventien seconden later dan teamgenoot Verstappen over de finish in Oostenrijk en eindigde op de zevende plaats. Op de zesde plaats reed Hülkenberg in zijn Haas. Verstappen kende ook geen glorieuze race nadat hij in ronde 63 was gebotst met Norris en na een bandenwissel op de vijfde plaats terug op de baan was gekomen. Op die plek eindigde de regerend wereldkampioen de race ook. Marko had graag gezien dat Pérez het in de kwalificatie al tot die vijfde plaats had gemaakt.

'Pérez deed het tijdens de kwalificatie soms best goed', schrijft Marko. 'Als het hem was gelukt om zijn beste sectortijden in een ronde te proppen, had hij de vijfde plaats op de grid kunnen krijgen. Gezien de kleine gaten zou dat prima zijn geweest voor een coureur die over het algemeen niet zo goed is tijdens de kwalificatie.'

Tijdens de race wist Pérez een plek hogerop te komen, maar dat ging ook niet zonder slag of stoot. Marko vertelt dat de Mexicaanse coureur schade had opgelopen aan zijn auto na contact te hebben gemaakt met de Ferrari van Leclerc. 'Pérez had na bocht 1 en contact met Leclerc enorme schade aan zijn auto. Als gevolg had de auto last van enorme onderstuur. Helaas ging het hierbij om onderdelen die tijdens de race niet vervangen kunnen worden.'

De 81-jarige teamadviseur laat zich over het algemeen vrij mild uit over de tegenvallende prestaties van Pérez. Marko heeft sinds Pérez zijn contractverlenging ondertekende niet laten blijken dat hij twijfelt aan de keuze die de Oostenrijkse renstal heeft gemaakt om de Mexicaan aan boord te houden. Toch klinkt er een enigszins kritische noot in de column. 'We hebben nu wel prestaties nodig van Pérez. Het kan niet zo zijn dat hij achter een Haas-auto finisht', sluit Marko af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws