Stella wacht op Azerbeidzjan ondanks dat 'toekomstige upgrades voor McLaren niet genoeg zijn' Formule 1
Formule 1

Stella wacht op Azerbeidzjan ondanks dat 'toekomstige upgrades voor McLaren niet genoeg zijn'

Stella wacht op Azerbeidzjan ondanks dat 'toekomstige upgrades voor McLaren niet genoeg zijn'

McLaren komt zo snel mogelijk met een upgradepakket voor de tegenvallende MCL60, maar moet nog wachten tot de Grand Prix in Azerbeidzjan voordat de aanpassingen worden doorgevoerd. Toch waarschuwt teambaas Andrea Stella dat de verwachtingen beperkt moeten blijven, want alleen dit ene upgradepakket zal volgens hem de problemen niet oplossen, constateert hij in een gesprek met Motorsport.com.

Al vanaf de presentatie van de nieuwe McLaren-bolide was het team niet te spreken over de wagen. Er werd bij de testdagen in Bahrein al ingecalculeerd dat er niet veel verwacht kon worden van de MCL60, maar toch is het een koude douche voor het team van Lando Norris en Oscar Piastri dat er nog geen punten zijn behaald.

Tijdens het tweede raceweekend in Saoedi-Arabië leek het beter te gaan voor McLaren. Rookie Piastri bereikte de derde kwalificatieronde en mocht door de gridstraf van Charles Leclerc op de achtste plek starten. Toch bleef de euforie van korte duur. Door contact met Alpine-coureur Pierre Gasly moest de Australische coureur een pitstop maken voor een nieuwe voorvleugel. Daarna lukte het niet meer om hoger dan de vijftiende plek te komen. Teamgenoot Norris eindigde als zeventiende.

Stella: 'Het is duidelijk waar onze zwaktepunten liggen'

Op het moment staat McLaren onderaan het klassement met nog nul punten op de teller, samen met AlphaTauri. Voor nu ligt de focus op Baku. Het is de bedoeling dat de Britse renstal tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan een upgradepakket gaat invoeren. Volgens teambaas Stella moet dit het team verder helpen, maar zal het bij lange na nog niet alle problemen oplossen.

Het is dus belangrijk voor het team en de fans om de verwachtingen laag te houden, vindt Stella. De Italiaan geeft wel aan dat het duidelijk is waar de zwakheden liggen, namelijk 'bij de aerodynamische efficiëntie.' Dat betekent dat de verhouding tussen de downforce en luchtweerstand lager is dan zou moeten, en daardoor komt de bolide niet op het gewenste tempo.

McLaren kan oorspronkelijke doel niet meer halen

In Jeddah ging het wel beter voor de McLaren-coureurs dan tijdens het openingsweekend in Bahrein, maar Stella vindt het belangrijk om realistisch te blijven. 'Dat we competitiever waren komt vooral door het asfalt, er was hier veel meer grip dan in Bahrein', constateert de Italiaanse teambaas. 'Op dit soort banen ben je dan minder afhankelijk van de aerodynamica, dus dat verbergt onze tekortkomingen.'

Na het upgradepakket van Baku zal McLaren nog niet het gewenste doel kunnen behalen dat ze aan het eind van 2022 voor zichzelf hadden opgesteld, namelijk 'het op drie na snelste team worden.' Het is doel is nu bijgeschaafd naar iets dat haalbaarder is volgens Stella. 'We hebben eerst nog meer updates nodig voordat we echt verbeteringen gaan zien, dus de focus ligt nu op een constante aanwezigheid neerzetten in de top tien.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws