Terugblik GP Australië 2020: positieve test McLaren katalysator voor coronachaos F1 Formule 1
Formule 1

Terugblik GP Australië 2020: positieve test McLaren katalysator voor coronachaos F1

Terugblik GP Australië 2020: positieve test McLaren katalysator voor coronachaos F1

Voor het eerst sinds 2019 gaat de Formule 1 weer een race verrijden in Australië. Voor 2020 stond de Grand Prix in Albert Park traditiegetrouw als openingsrace op de kalender. De teams, de coureurs, de wedstrijdleiding en de fans waren grotendeels allemaal klaar om het weekend onderweg te brengen, maar de toestand in de wereld zorgde ervoor dat de eerste race van het jaar niet verreden zou worden down under. F1Maximaal blikt terug op het desbetreffende chaotische weekend in de Formule 1.

In Nederland werden de laatste voetbalwedstrijden in de Eredivisie gespeeld op 8 maart 2020. Een week later stond de openingsrace van de koningsklasse van de autosport op het programma in Melbourne. Waar de regering in ons kikkerlandje al ruimschoots voor het weekend al bekendmaakte dat sportwedstrijden geen doorgang konden vinden, stonden alle auto’s van de Formule 1-grid klaar in de garages om het raceweekend te starten. De Grand Prix van China was wel al met enkele weken verplaatst, maar de regering van Australië had alle seinen op groen gezet voor de race in hun land.

Week voor F1-race: Angst bij Ferrari en AlphaTauri

Ondanks het groene licht heerste er toch wat angst in de paddock. Vooral in de garages van Ferrari en AlphaTauri. De thuisbasissen van deze teams liggen namelijk in Italië en het Zuid-Europese land kampte met de ergste corona-uitbraak buiten China. De teams waren daardoor bang dat ze het land überhaupt niet in mochten of dat ze Italië niet mochten verlaten. Australië had immers al een reisverbod ingesteld voor mensen uit China, Iran en Zuid-Korea, terwijl er in Noord-Italië een verplichte quarantaine van kracht was. Ross Brawn, de directeur van de Formule 1, zei op zijn beurt dat een Grand Prix niet door zou gaan als teams het land niet in mochten.

Brawn plaatste hier echter wel een kleine kanttekening bij. Stel, teams hadden er zelf voor gekozen om niet te racen, dan zou de race in Australië wel doorgaan. Uiteindelijk hoefden Ferrari en AlphaTauri niet te vrezen voor hun deelname aan het raceweekend. 'Een deel van ons personeel en onze vracht is al aangekomen in Melbourne. De rest zal volgens ons schema gewoon vertrekken naar Australië', scheef Ferrari in een bericht. AlphaTauri liet destijds aan RaceFans weten dat hun basis in Ravenna geen last had van de nieuwe restricties, waardoor ook het zusterteam van Red Bull Racing gewoon naar Oceanië kon afreizen.

Woensdag voor F1-race: Haas- en McLaren-personeel in quarantaine

Toen alles en iedereen inmiddels voet had gezet op Australische bodem maakten de organisatoren van de Grand Prix van Bahrein bekend dat het weekend op Bahrain International Circuit verreden zou worden zonder publiek. De race in de Golfstaat stond gepland voor de week na de race in Melbourne. De organisatoren van de race op Albert Park zeiden dat ze dit voorbeeld niet zouden opvolgen. Toch kwam er al heel snel een probleem om de hoek kijken toen de meeste teams eenmaal aan waren gekomen op het stratencircuit in Melbourne.

Vier medewerkers van Haas en één medewerker van McLaren kwamen aan in Australië met griepklachten. Ook een fotograaf moest bij aankomst in zijn hotelkamer blijven, omdat hij enkele symptomen vertoonde. ‘Een aantal van onze medewerkers hebben klachten die horen bij de griep en zitten momenteel in isolatie in hun hotelkamer’, vertelde Haas aan Reuters toen het nieuws naar buiten kwam. Alle stafleden werden onderworpen aan het gevreesde stokje in de neus. 'We verwachten morgen de uitslag van de test. Voorlopig werken wij zoals gepland ons schema af', zei een woordvoerder van het team van McLaren die woensdag tegenover Reuters.

Donderdag voor F1-race: andere raceklassen verrijden sessies, kritiek Hamilton en Räikkönen

Ondanks de coronaperikelen in de paddock van de Formule 1 schroomde de FIA niet om andere evenementen gedurende het Grand Prix-weekend gewoon door te laten gaan. De persconferentie werd gewoon op de traditionele manier gehouden en ook andere raceklassen mochten hun gang gaan. Onder andere de Supercars Championship, S5000 Championship, en de TCR Asia-Pacific Cup verreden op donderdag enkele trainingssessies en kwalificatiesessies. De Porsche Carrera Cup had zelfs al een race verreden. Hier was ook gewoon publiek bij aanwezig. Het contact tussen de racers en het publiek moest wel geminimaliseerd worden.

Tijdens de persconferentie van de Formule 1 zaten de coureurs en vooral de journalisten natuurlijk op een kluitje. Dat riep natuurlijk een aantal vragen op bij de coureurs. Vooral Lewis Hamilton liet zijn ongenoegen weten na een aantal vragen over de ontstane situatie. 'Ik ben heel erg verrast dat we hier nu allemaal zijn. Het is mooi dat we races hebben, maar het is choquerend dat we allemaal in deze kamer zitten. Donald Trump heeft wel al de grenzen gesloten en de NBA is ook al stilgelegd.' Kimi Räikkönen voegde daar nog wat aan toe. 'Het is niet onze beslissing, maar ik denk dat alle teams niet zouden willen racen.'

Donderdag voor F1-race: McLaren-medewerker test positief, team trekt zich terug

De dag voor de eerste vrije trainingen kwam Haas met de schrik vrij. De personeelsleden testten allemaal negatief en mochten hun werk vervolgen. Bij McLaren was het nieuws minder goed. De test van de medewerker was positief en het team besloot direct te reageren. 'Wij nemen deze beslissing uit zorgplicht, maar McLaren zal dit weekend niet deelnemen aan de Grand Prix van Australië', schreef het team in een statement. De Formule 1 moest de koppen weer bij elkaar steken. Zeven teams wilden niet racen, maar Red Bull, AlphaTauri en Racing Point (nu Aston Martin, red.) wel. Ook de FIA wilde het evenement gewoon door laten gaan, maar dan wel zonder publiek. Räikkönen had dus niet helemaal gelijk dat eigenlijk niemand wilde racen.

Vrijdag voor F1-race: Grand Prix Australië geschrapt

Het werden spannende uren voor de koningsklasse van de autosport. Wel of niet? Met publiek of zonder publiek? Met negen teams of met slechts drie? Op de vrijdagochtend, slechts een paar uur voor de eerste vrije training van het seizoen, kwam het hoge woord eruit. De Formule 1 zou niet racen en alle races die op de kalender stonden werden voorlopig afgelast. Voor de fans vervelend, maar voor de coureurs en alle andere medewerkers binnen de teams een grote opluchting. Het zou uiteindelijk dus nog vier maanden duren voordat het 2020-seizoen werd afgetrapt. In Oostenrijk sleepte Valtteri Bottas de eerste overwinning van het seizoen in de wacht. Een aantal maanden later evenaarde Hamilton het record van Michael Schumacher.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws