Tost over 'niet eerlijke' vergelijking tussen Piastri en andere rookies: 'Was enorm goed voorbereid' Formule 1
Formule 1

Tost over 'niet eerlijke' vergelijking tussen Piastri en andere rookies: 'Was enorm goed voorbereid'

Tost over 'niet eerlijke' vergelijking tussen Piastri en andere rookies: 'Was enorm goed voorbereid'

Oscar Piastri kende in 2023 een uitstekend debuutseizoen in de Formule 1, maar volgens Franz Tost zijn de prestaties van de Australiër niet representatief voor de nieuwelingen in de koningsklasse van de autosport. De Oostenrijker, die na dit seizoen afscheid neemt als teambaas van AlphaTauri, stelt dat de McLaren-coureur een voorsprong had op de andere rookies in 2023: Logan Sargeant en Nyck de Vries.

In de opstapklassen maakte Piastri in de voorbije jaren veel indruk, maar ondanks een overtuigende F2-titel in 2021 vond de Australiër geen stoeltje voor het daaropvolgende seizoen. Dit seizoen stond de jongeling dan toch op de startgrid. McLaren wist zich na veel gesteggel te verzekeren van de diensten van de 22-jarige coureur en Piastri bewees dit seizoen dat het Britse team zich met recht sterk heeft gemaakt voor de komst van de talentvolle Australiër.

Piastri stond in zijn debuutjaar twee keer op het podium en hij was in Qatar verantwoordelijk voor één van de weinige 'nederlagen' van Max Verstappen in 2023. De McLaren-coureur sloot het jaar af als de beste rookie, al vindt Tost dat een vergelijking met de andere debutanten Sargeant, die slechts één punt scoorde voor Williams, en De Vries, die wegens tegenvallende prestaties al na tien races werd ontslagen, niet helemaal eerlijk is.

Tegenover Sky Deutschland legt de AlphaTauri-teambaas uit waarom hij die vergelijking tussen Piastri en de overige rookies van 2023 niet helemaal eerlijk vindt. 'Hij (Piastri, red.) was enorm goed voorbereid, precies zoals ik had verwacht. Vorig jaar reed hij zo'n vier- tot vijfduizend testkilometers met Alpine en andere rookies hebben deze luxe vaak niet.'

Indrukwekkende Lawson

Ook Lawson kende een indrukwekkend debuut, nota bene bij het AlphaTauri van Tost. De Nieuw-Zeelander mocht vanaf de GP van Nederland vijf races achter het stuur van de AT04 kruipen als vervanger van de geblesseerde Daniel Ricciardo. In tegenstelling tot Piastri werkte hij voor zijn Formule 1-debuut geen uitgebreid testprogramma af, maar nam hij wel deel aan de Japanse Super Formula. Daarom had ook Lawson een voordeel ten opzichte van Sargeant en De Vries. 'De bolides in de Super Formula lijken behoorlijk op die van de F1, zeker als het om de bochtensnelheid gaat', aldus Tost.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws