Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen Formule 1
Formule 1

Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen

Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen

F1Maximaal was tijdens de Grand Prix van Hongarije niet alleen aanwezig als medium, maar ook als fan. In het weekend van 21-23 juli was ik aanwezig tijdens het raceweekend op de Hungaroring en neem ik iedereen graag mee vanuit het perspectief van een doorgewinterde autosportfan en hobbyfotograaf. Een weekend met een vol programma aan diverse autosportklassen klonk als muziek in de oren.

Op woensdag 19 juli begon mijn reis naar Boedapest al. Samen met een goede vriend stapte ik in de auto om eerst naar Praag te rijden, waar we een overnachting hadden. Op donderdagochtend reden we door naar Boedapest, waar we een appartementje hadden geboekt in het centrum van de stad. Nadat we een paar keren (lees: heel vaak) de Hongaren hadden geterroriseerd door per ongeluk over de busbaan te rijden, of ergens een afslag te pakken en we last minute toch erachter kwamen dat het niet de goede was, kwamen we aan bij onze bestemming. We hadden zo mooi een dag om even bij te komen van de reis en ons goed klaar te maken voor het raceweekend.

Op vrijdagochtend ging mijn wekker om 6:45. De navigatie gaf aan dat het zo'n 25 minuten rijden zou zijn naar het circuit vanaf het centrum van Boedapest. Nadat de meegenomen merchandise kritisch was bekeken en geanalyseerd (ik bedoel, ga je op vrijdag al helemaal in je topoutfit heen als de zondag nog moet komen?), stapten we in de auto. We liepen enige vertraging op bij de parkeergarage, want de betaalautomaat was weer eens stuk, maar dat mocht de pret niet drukken. Al met al ging de reis naar het circuit voorspoedig. Op de snelweg was er geen file, maar toen we eenmaal de snelweg afgingen wel. Echter waren we voor de grootste drukte aan en stonden we wellicht iets van een half uur te wachten voordat we een parkeerplekje konden zoeken voor de auto.

Rondom het circuit zijn er genoeg velden waar we de auto gratis kwijt konden, dus dat was top geregeld. Tijdens een raceweekend ben ik altijd bepakt en bezakt met mijn camera, dus die moest zeker mee het circuit op. De hoofdingang was niet ver lopen vanaf de parkeerplaats. Zo'n twintig minuten later had ik mezelf vredig geparkeerd op onze tribune. We hadden tickets voor Silver 6, dat is een tribune in de laatste bocht. Het uitzicht was goed, de stoelen op de tribune waren nog best comfortabel, en we hadden een groot scherm voor ons. Na een grondige analyse waren het erover eens: dit was een prima plek om al het spektakel te bekijken dat de Hungaroring ons kon bieden.

Tekst gaat verder onder de foto

Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen
Het uitzicht vanaf onze plekken op de tribune.

Die regenponcho's waren toch wel nuttig

Met een druk programma van de Formule 3, Formule 2, Formule 1 en de Porsche Mobil 1 Supercup zaten we het hele weekend gebeiteld. Vlak bij onze tribune waren WC's, kraampjes waar eten en drinken gekocht kon worden, en heel belangrijk: kranen waar je je waterfles kon vullen. De faciliteiten van het circuit vielen me absoluut niet tegen. Je mocht zelf brood en water meenemen, dus iets kopen was niet nodig geweest. Eten was wel aan de prijs, voor een broodje hamburger of broodje worst betaalde je al gauw vijftien euro. Een flesje water was daarentegen zevenhonderd Hongaarse forint, dus iets minder dan twee euro, wat ik ten opzichte van andere circuits toch best wel goedkoop vond.

Genoeg gezegd over de faciliteiten, want om 13:30u was het eindelijk tijd voor F1. Zo heel veel hebben we eigenlijk niet gezien, aangezien het toch begon te regenen en er niet veel gebeurde, op de crash van Sergio Pérez na. Ik was blij dat ik de poncho's toch wel in de tas had gedaan, want die hadden we zeker nodig. De baan was behoorlijk nat geworden, en natuurlijk stopte het net na de training met regenen. Met de wind erbij werd het opeens best fris. In de regen heb ik een aantal mooie plaatjes kunnen schieten vanaf de tribune, van onder andere Fernando Alonso. Tijdens de tweede vrije training was er ook kans op regen, maar toch scheen de zon. Ook tijdens de tweede vrije training had ik mijn camera gereed om een paar foto's te maken.

Tekst gaat verder onder de foto

Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen
De foto die ik heb gemaakt van Alonso in de regen tijdens de eerste vrije training.

Genoeg entertainment door interviews met topteams

Op vrijdag en zaterdag werden er interviews georganiseerd in de fanzone. Op het podium in de fanzone kwamen McLaren en Williams op vrijdag. Mijn reisgenoot was hoteldebotel van Lando Norris, dus uiteraard gingen we even een kijkje nemen. Ook daar had ik mijn camera gereed om wat foto's te maken van de coureurs. Helemaal vooraan stonden we niet, maar niet getreurd, ik kon ver genoeg inzoomen. Op zaterdag stonden Red Bull Racing, Alpine, Ferrari, en Mercedes op het programma. Aangezien half Nederland waarschijnlijk aanwezig was bij de Grand Prix van Hongarije en iedereen Max Verstappen wilde zien in de fanzone op zaterdagochtend, besloten we wat vroeger te vertrekken op de kwalificatiedag.

Mijn wekker ging die dag om 6:15u en zo waren we rond 7:30u al in de buurt van het circuit. Met ons dachten meer mensen dat, want het was al goed druk bij het podium. Op 10:40u begon het interview met Alpine en Red Bull Racing, dus zaten er vier coureurs op het podium. Helaas kwamen de rijders na afloop niet naar beneden om nog wat dingen te signeren, dus een krabbeltje van Verstappen is 'm helaas niet geworden. De heren van Ferrari deden wat wel. Charles Leclerc ging nog even langs de fans om het één en het ander te signeren. Ik ben helaas niet zo groot (1.60m), maar mijn reisgenoot wel, dus hij kon mijn pet uitsteken naar Leclerc. Handtekening was binnen, dus toen wegwezen want het was tijd om de Nederlanders van de Porsche Supercup te supporten.

Tekst gaat verder onder de foto

Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen
Een kijkje door mijn lens: Verstappen en Pérez tijdens het interview in de fanzone.

Nadat we door de menigte waren gekomen hadden we onze flessen water nog even gevuld, want de temperaturen begonnen al flink op te lopen. Eenmaal weer op onze tribune was ik gewapend met factor vijftig, ik verbrand namelijk supersnel, dus was het aan mij de taak om elk uur even zonnebrand te smeren en dat begon zo rond 11:00u. De kwalificatie van de Porsches stond voor het begin van de middag op de planning, waarna de derde vrije training van F1 plaatsvond. Het waaide gelukkig nog wel een beetje, dus heel veel last van de warmte hadden we niet. Onze landgenoten van de Porsche Supercup deden het goed, met Larry ten Voorde op P6. Van alle klassen die aanwezig waren op de Hungaroring klonken de Porsches het luidst.

Orange Army teleurgesteld door Hamilton-pole

De adrenaline begon zich op zaterdag vanzelfsprekend op te bouwen richting de kwalificatie. De tribunes waren rond 16:00 goedgevuld, en het oranje begon zich te verspreiden over de stoeltjes. Naast ons zaten Mercedes-fans, maar over het algemeen was het publiek heel divers. Ik heb veel mensen met Aston Martin-shirts gezien, maar ook opvallend veel supporters voor Valtteri Bottas. Natuurlijk waren er ook veel Ferrari-fans, die na de vrijdag met een snelle Leclerc goede hoop hadden gekregen voor de kwalificatie. Eerder dit jaar zou ik naar Imola gaan, en daar was ik benieuwd naar het experiment met de banden tijdens de kwalificatie. Die race ging aan mijn neus voorbij, dus was ik wel blij dat F1 besloot om dat format te proberen in Hongarije.

Tijdens Q1 reden de coureurs met de harde band, tijdens Q2 met de mediums, en tijdens Q3 alleen met de softs. Goed. Wij waren er klaar voor om een Verstappen-pole te vieren, maar dat rondje van Lewis Hamilton was toch wel heel goed. We zaten op het puntje van de stoel, en toen pakte de zevenvoudig wereldkampioen de poleposition, wat een spannende Q3 was dat zeg! Ook Lando Norris zat er weer goed bij. Na afloop bleven we nog even luisteren naar wat de coureurs te zeggen hadden over hun kwalificatie. Echt teleurgesteld konden we niet helemaal zijn, want de data uit de longruns bewezen al dat Red Bull op zondag goed zou zijn, dus daar gingen we ook vanuit.

Tekst gaat verder onder de foto

Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen
Verstappen greep net naast de poleposition op zaterdag.

Rond 17:30u gingen we terug naar de auto, maar mijn god wat is het een drama om het circuit te verlaten. We hebben een uur op de parkeerplaats naast de auto gestaan (het was veertig graden in dat ding aangezien hij de hele dag in de zon stond), waarna we eindelijk van de parkeerplaats af konden rijden. Het duurde vervolgens nog een uur om door het nabijgelegen stadje te rijden en de snelweg weer op te komen. Ik denk dat het al met al 2,5 uur duurde voordat we weer terug waren bij ons appartement. Maar goed, beter dat je op de terugweg er zo lang over doet dan op de heenweg! In de avond heb ik eerst kritisch mijn foto's zitten sorteren, en daarna gingen we eten. Toen was het alweer tijd om ons klaar te maken voor de laatste dag van het raceweekend.

Halve liter bier als lunch is de beste voorbereiding op de race

Goedgehumeurd gingen we zondag weer naar het circuit. We waren wederom vroeg vertrokken zodat we niet al te lang in de file zouden staan. Dit verliep voorspoedig en we waren zo rond 8:30 op het circuit. De Formule 3 was toen al bezig, dus we hadden direct wat te kijken toen we neerploften op onze tribune. Na de Formule 3 kwam bijna direct de laatste race van de Formule 2, dus was het tijd om onze landgenoot Richard Verschoor te supporten. Dennis Hauger won op zaterdag de sprintrace, maar op zondag was het aan Jack Doohan om de overwinning binnen te slepen. De Australiër pakte tevens een Grand Slam, aangezien hij ook al de poleposition in handen had.

Na de Formule 2 hadden we geen pauze, want toen was het tijd voor de race van de Porsche Supercup. We hadden de Nederlandse vlag mee om die te wapperen voor Ten Voorde en zijn teamgenoten. Inmiddels werd het toch wel behoorlijk warm. Ik plakte al helemaal van het zweet en de zonnebrand. Het was ons al snel duidelijk dat het op zondag een dagje voorcremeren zou zijn op de tribune. Het werd zo'n dertig graden en er stond niet zoveel wind als op zaterdag. Dan moet je natuurlijk goed gehydrateerd blijven. De Hungaroring had een soort statiegeldsysteem met de bekers. Je kon een leuke beker van het circuit halen voor duizend forint (ongeveer 2,60 euro) en die later inwisselen voor een token om een schone te halen, of om in te wisselen voor geld, of om gewoon te houden.

Tekst gaat verder onder de foto

Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen
Stay hydrated! 

Ik besloot dat het tijd werd om een ijskoud biertje te halen, en dus ook een mooie beker als souvenir. Voorafgaand aan de race keken we nog even naar de rijdersparade, daarna kwam het volkslied van Hongarije. De spanning begon op te lopen, want ja, Hamilton en Verstappen naast elkaar hebben we vaker meegemaakt. Toen de lampen uitgingen stormden de coureurs af op de eerste bocht, en was het de Nederlander die aan de leiding lag. Verstappen kon al gauw zijn voorsprong uitbreiden, en het was bijzonder om vanaf de tribune te zien dat dat gat naar de nummer twee in de race steeds groter werd. Op den duur moesten we echt lang wachten voordat de rest van het veld achter Verstappen aankwam.

Het is meer dan terecht dat de GP van Hongarije tot 2032 op de kalender staat

Na een dominante zege van Verstappen was ons raceweekend compleet. Na afloop zijn we de baan nog even opgelopen, want we moesten toch wel wachten voordat we de parkeerplaats af konden met de auto. Na een half uurtje besloten we terug te gaan naar de auto, maar het was wederom een drama om van het circuit af te komen. Op de racedag kostte het zo'n drie uur om terug te komen in Boedapest. Hoe dan ook mocht dat de pret absoluut niet drukken. In Hongarije maakte F1 bekend dat de Grand Prix van Hongarije tot en met 2032 op de kalender staat, en ik vind dat meer dan terecht. Het circuit is goed te bereiken (aan het begin van de dag dan).

Tekst gaat verder onder de foto

Tribuneverslag GP Hongarije | Liters water, zonnebrand, bier en een zege van Verstappen
Laatste plaatje dat ik heb gemaakt op zondag.

De faciliteiten zijn top, met gratis drinkwater, veel eetgelegenheden, en entertainment. Het voordeel van een Europese Grand Prix is dat er (meestal) veel te kijken valt, dus een vol programma met F3, F2, Porsche Supercup en F1. Het waren lange dagen op het circuit, maar zelf vind ik het heerlijk om en hele dag langs de baan te hangen en lekker te kijken naar wat er rijdt. De prijzen van het eten vond ik duur, maar dat is op bijna elk circuit wel zo. Drinken was zeer betaalbaar. Ook mocht je zelf veel meenemen, en dat scheelt al een hoop. Het is een mooi circuit. Alleen zijn er twee wegen die je kan nemen om van het circuit af te komen, en ja, dan loopt het verkeer vast. Voor volgend jaar heb ik Imola alvast op de planning staan, maar wie weet ga ik ook nog eens naar de Hungaroring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws