Uitzinnige commentatoren: zo klonk de overwinning van Verstappen over de wereld Formule 1
Formule 1

Uitzinnige commentatoren: zo klonk de overwinning van Verstappen over de wereld

Uitzinnige commentatoren: zo klonk de overwinning van Verstappen over de wereld

Over de gehele wereld hebben mensen binnen de wereld van de Formule 1 de bizarre slotfase van de Grand Prix van Abu Dhabi vol spanning meegemaakt. De commentatoren zitten bij dergelijke momenten op de voorste rij en moeten de emotie van het moment overbrengen aan de kijker. In de zinderende apotheose van de race op het Yas Marina Circuit zal de geschiedenisboeken in gaan. Commentatoren over de gehele wereld probeerden passend iconisch commentaar te geven.

In Nederland is Olav Mol al jaren de commentator bij de Formule 1, maar daar is na de Grand Prix van Abu Dhabi een einde aan gekomen. De Nederlandse commentator gaf nog voordat de laatste ronde in was gegaan aan dat Mercedes mogelijk in protest zou gaan en dat is uitgekomen. Toch kon de 59-jarige Noord-Hollander zijn emoties niet volledig in bedwang houden. In 2016, toen Max Verstappen zijn eerste overwinning boekte in Barcelona, vloeiden de tranen al bij Mol en de eerste wereldtitel van de Red Bull Racing-coureur brachten dezelfde emoties teweeg bij de commentator. Opvallend genoeg vonden fans het commentator van de Nederland nog redelijk tam.

Het commentaar van David Croft is al jaren toonaangevend in de wereld van de Formule 1. De Engelsman staat bekend om de energie die hij in het commentaar stopt. Dat was tijdens het laatste gevecht tussen Verstappen en Lewis Hamilton van 2021 niet anders. De commentator nam tijdens de historische ronde haast geen adempauze om zo al het spektakel mee te kunnen geven aan de kijkers. 'Het kampioenschap kan maar door één iemand gewonnen en het valt de Nederlandse kant op in 2021!'

Spaanse commentator kan niet stilzitten van de spanning

In Spanje was natuurlijk extra aandacht voor de podiumplek van Carlos Sainz. De Ferrari-coureur kon hiermee de vijfde plek in het kampioenschap veiligstellen. Desondanks was de spanning van de strijd tussen de twee titelconcurrenten van het gezicht van commentator Antonia Lobato. De Spaanse commentator heeft geen moment stilgezeten tijdens de laatste ronde van de race. Lobato liep ijsberend door zijn studiootje heen en stond soms stil om zich over het scherm heen te buigen. De intensiteit van het titelgevecht was in de stem te horen van Lobato, die blij kon zijn dat hij een hap adem kon nemen nadat Verstappen de finishlijn was gepasseerd.

Commentatoren door het dolle heen om 'nieuwe wereldkampioen'

In Brazilië kon de commentator het op een gegeven ook niet meer houden. Toen de laatste ronde eenmaal was ingegaan, stond Sergio Mauricio op. De verontwaardiging na de inhaalactie van de Nederlander is duidelijk in de stem te horen en daarnaast staan de verschillende mensen om de commentator heen ook met verbazing naar het spektakel te kijken. Mauricio kan zijn glimlach niet bedekken wanneer Verstappen zijn allerlaatste meters van het seizoen heeft afgelegd en de titel officieel binnen heeft. De commentator lijkt door het dolle heen om het feit dat de Red Bull-coureur de eerste rijder is na Ayrton Senna die met een Honda-motor kampioen weet te worden.

In Italië werden de stembanden van de commentator ook op de proef gesteld. Carlo Vanzini weet zijn enthousiasme niet te verbergen en schreeuwt het uit wanneer Verstappen zijn wereldtitel officieel veiligstelt.

De Franse commentator gaat nog een stapje verder. Nog voordat de allerlaatste ronde ten einde is gekomen heeft Julien Fébreau geen stem meer over. In haast melodramatische wijze laat de uitzinnige Franse commentator weten dat Verstappen op ongelooflijke wijze het wereldkampioenschap heeft gewonnen. 'Het is gek! Max Verstappen is wereldkampioen!' Zijn stembanden zullen blij zijn dat de co-commentator het overnam, zodat ze even van hun welverdiende rust konden genieten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws