Update | GP Emilia Romagna komt gedupeerde bezoekers tegemoet met terugbetaling Formule 1
Formule 1

Update | GP Emilia Romagna komt gedupeerde bezoekers tegemoet met terugbetaling

Update | GP Emilia Romagna komt gedupeerde bezoekers tegemoet met terugbetaling

De Grand Prix van Emilia Romagna gaat niet door, zo meldt de Formule 1 woensdagmiddag via de officiële kanalen. Reden hiervoor is het noodweer in Noord-Italië, waardoor delen van de regio overstroomd zijn en wegen richting het Autodromo Enzo e Dino Ferrari ontoegankelijk zijn.

Het noodweer begon op dinsdagmiddag toen een code rood werd afgegeven door de lokale weerinstanties. Voor woensdag werd de code rood weer opgeheven, maar later op de dag ook weer afgegeven voor donderdag. In de tussentijd stroomden delen van de regio over en ook de paddock van de Formule 2 en 3 kwamen onder water te staan. Teamleden en ander personeel kregen de instructie om niet naar het circuit te gaan.

In een verklaring geeft de Formule 1 aan dat het weekend is afgelast, omdat ze de veiligheid van de fans, de teams en het personeel niet kunnen garanderen. De betrokken organisaties zien dit als de meest verantwoorde stap die ze kunnen nemen. Daarnaast wil de koningsklasse van de autosport de druk op de lokale autoriteiten en nooddiensten niet verhogen door wel te gaan racen.

GP Emilia Romagna in 2023 onzeker

Het is nog onzeker of de Grand Prix van Emilia Romagna helemaal niet meer doorgaat, of later dit seizoen nog wordt ingehaald. In de Italiaanse media werd al gesproken dat de race misschien in het weekend van 4-6 augustus wordt ingehaald. Dat zou het eerste weekend van de zomerstop zijn en een week na de Grand Prix van België op het Circuit de Spa-Francorchamps.

Update 16:22u (17/05) | 'Snelle terugkeer Imola onzeker door herstelwerkzaamheden en kalenderruimte'

De kans dat de Grand Prix van Emilia Romagna in 2023 nog terugkeert op de Formule 1-kalender lijkt klein, zo meldt RaceFans woensdagmiddag. De race van aankomend weekend is geannuleerd wegens noodweer en het lijkt er niet op dat deze later dit jaar wordt ingehaald. Meerdere redenen worden aangegeven waarom een snelle terugkeer van Imola onzeker lijkt.

Zo moeten er namelijk allerlei herstelwerkzaamheden plaatsvinden om en nabij het circuit. Een deel van de paddock is overstroomd en ook de wegen richting het Autodromo Enzo e Dino Ferrari zijn ontoegankelijk. Daarnaast moet men niet vergeten dat er veel buurtbewoners getroffen zijn door het noodweer en dat daar de prioriteit moet liggen, niet het organiseren van een sportevenement.

Kalendertechnisch is het ook niet makkelijk om de Grand Prix van Emilia Romagna opnieuw in te delen. Tot en met de zomerstop zijn er geen realistische gaten voor een inhaalrace en ook in de tweede seizoenshelft is de ruimte schaars. De week na de Grand Prix van België, die op 30 juli wordt verreden, is ook onzeker. Dat is de eerste week van de zomerstop en het reglement schrijft voor dat de teams dan hun fabrieken moeten sluiten. Een reglementswijziging lijkt er niet te komen, omdat personeel dan eigenlijk wat tijd thuis hoort door te brengen.

Niet alleen een terugkeer in 2023 is onzeker, maar zelfs het plekje op de 2024-kalender van Imola staat op het spel. Een race die met minder dan drie maanden tijd wordt afgelast, hoeft niet opgenomen te worden door de FIA als kanshebber op een kalenderplekje, tenzij de annulering duidelijk door overmacht kwam. Die kans lijkt echter wel aanwezig en voor 2024 krijgt Imola in ieder geval de tijd voor herstelwerkzaamheden.

Update II 18:18u (17/05) | 'Grand Prix Emilia Romagna wordt mogelijk ingehaald in 2026'

De kans dat de Grand Prix van Emilia Romagna nog op een ander moment in 2023 wordt ingehaald is dus niet erg groot. Mocht de race op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari dit seizoen niet verreden worden, dan zou dit zomaar eens kunnen betekenen dat het evenement pas in 2026 wordt ingehaald. Dat betekent dat het contract met het circuit, dat na 2025 afloopt, wordt verlengd om de gemiste race te compenseren.

Angelo Sticchi Damiani, de president van de Italiaanse autosportfederatie, laat in gesprek met Tuttosport weten dat hij dit wel ziet gebeuren. 'Gezien de complexiteit van de kalender is het redelijk om te veronderstellen dat de editie van 2023 in 2026 zal plaatsvinden. Maar op dit moment heeft het zeker geen prioriteit.'

Update III 13:35u (18/05) | GP Emilia Romagna komt gedupeerde bezoekers tegemoet met terugbetaling

Iedereen die een kaartje had voor de Grand Prix van Emilia Romagna heeft het recht om daarvoor een terugbetaling te krijgen. Dat bevestigt de organisatie van de geannuleerde wedstrijd via de officiële kanalen. Het raceweekend in Imola kon niet doorgaan vanwege het noodweer dat Noord-Italië nu al enkele dagen in zijn greep houdt. Daarom komt de organisatie de gedupeerden nu tegemoet.

Fans die het Autodromo Enzo e Dino Ferrari aankomend weekend van plan waren te bezoeken, mogen hun geld terugvragen voor hun tickets. Echter krijgen zij ook de mogelijkheid om de kaarten voor 2023 om te laten zetten tot kaarten voor de editie van volgend jaar. Wanneer deze precies moet plaatsvinden, is nog onduidelijk. Er is immers nog geen kalander voor het 2024-seizoen van de Formule 1.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws