Update II | 'Ferrari snapt probleem energy store nog niet, gridstraf Leclerc niet uitgesloten' Formule 1
Formule 1

Update II | 'Ferrari snapt probleem energy store nog niet, gridstraf Leclerc niet uitgesloten'

Update II | 'Ferrari snapt probleem energy store nog niet, gridstraf Leclerc niet uitgesloten'

Charles Leclerc kijkt mogelijk nu al tegen een gridstraf aan. De coureur van Ferrari viel uit door een technisch mankement en het probleem blijkt nu ergens anders te liggen dan dat vlak na de race werd gedacht. De energy store van de SF-23 van Leclerc zou namelijk beschadigd en niet meer te repareren zijn, waardoor hij al één van de twee uit de pool is kwijtgeraakt. Voor de race werd de andere energy store al uit voorzorg verwisseld.

Leclerc moest zijn race op het Bahrain International Circuit in de veertigste ronde staken. Op dat moment was het al duidelijk dat de Ferrari-coureur zich neer moest gaan leggen bij de derde plek, aangezien zijn bolide niet de snelheid had om de Red Bull Racing-auto's van Max Verstappen en Sergio Pérez op te jagen. De uitvalbeurt strooide nog meer zout in de wonden voor de Monegask en het kan ook erger zijn dan verwacht. 'In tegenstelling tot wat eerst werd gedacht, ligt het probleem niet bij de ICE maar de energy store', schrijft Formula1.uno.

De doorgaans goed ingevoerde Italiaanse website denkt dan ook dat Leclerc nu al tegen een gridstraf aankijkt. Voorafgaand aan de race heeft Ferrari ook al onderdelen van de motor vervangen en daar zat ook de energy store bij. De Formule 1-teams mogen per seizoen gebruikmaken van twee energy stores en als er dus een derde aan te pas komt, volgt er een gridstraf. Daarnaast was de uitvalbeurt van Leclerc ongebruikelijk. 'Deze fout had niets te maken met de uitvalbeurten die Ferrari in 2022 had.'

Ferrari moet geduld hebben voor verbetering

Door de uitvalbeurt was het aan Carlos Sainz om de punten binnen te hengelen. Ferrari had al rekening gehouden met de bandenslijtage, maar het was uiteindelijk erger dan verwacht. De problemen die het team ervoer in Bahrein moeten dan ook snel opgelost worden, al is het de vraag hoe snel Ferrari de achterstand goed kan maken. 'Het team moet nog zo'n vier of vijf races wachten, maar dan moeten wel de betrouwbaarheidsproblemen volledig zijn opgelost.'

Update 17:20u (08/03) | 'Ferrari lijkt gridstraf te kunnen uitstellen na redden motoronderdeel Leclerc'

Charles Leclerc lijkt tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië nog niet te hoeven vrezen voor een gridstraf. Één van de twee energy stores kan gerepareerd worden, terwijl de andere niet meer te herstellen valt. De Italiaanse renstal wisselde voorafgaand aan de race op zondag uit voorzorg al de energy store, maar deze ging alsnog stuk tijdens de race. Het onderdeel dat werd vervangen is nog te redden, meldt de Italiaanse tak van Motorsport.com.

Dat is dus goed nieuws voor Ferrari en Leclerc, want de Formule 1-teams mogen per seizoen gebruikmaken van twee energy stores. Als er een derde aan te pas komt, dan levert dat een gridstraf van vijf plekken op. Naast het feit dat Ferrari erachter kwam dat het onderdeel gerepareerd kon worden, is het voor het team duidelijk waarom Leclerc zijn bolide moest parkeren. De bedrading raakte verstoord door de hobbels op het Bahrain International Circuit. Er was dus geen sprake van een menselijke fout bij het verwisselen van de motoronderdelen.

Update II 16:32u (14/03) | 'Ferrari snapt probleem energy store nog niet, gridstraf Leclerc niet uitgesloten'

Het team van Ferrari heeft de oorzaak van het probleem waar Charles Leclerc mee te maken kreeg, weten te vinden. Desondanks is het team nog niet tot een oplossing gekomen, weet Auto, Motor und Sport. Dit betekent dat het probleem zich in de toekomst weer voor zou kunnen doen. Daarnaast is het ook nog niet helemaal duidelijk of de eerste energy store, die voor de Grand Prix van Bahrein uit voorzorg werd vervangen, ook kan worden gerepareerd. Hierdoor zou Leclerc in Jeddah nog altijd met een gridstraf te maken kunnen krijgen.

s

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws