Vasseur opgelucht na gevecht tussen Ferrari-coureurs: 'Ze mochten echt geen risico nemen' Formule 1
Formule 1

Vasseur opgelucht na gevecht tussen Ferrari-coureurs: 'Ze mochten echt geen risico nemen'

Vasseur opgelucht na gevecht tussen Ferrari-coureurs: 'Ze mochten echt geen risico nemen'

Frédéric Vasseur, de teambaas van het team van Ferrari, maakte een spannende beslissing toen hij zijn coureurs in de laatste ronden onderling liet vechten voor de derde plek. Volgens de Fransman was het echter de juiste keuze, en dat had meerdere redenen. De Tifosi kregen een echt optreden van hun coureurs, maar het goede einde was ook een bedankje naar het team. Volgens Vasseur was het de juiste keuze om de beide heren het onderling uit te laten vechten.

Op de zaterdag leek het er nog even op dat de Ferrari-coureurs het geheim hadden gevonden om de Red Bull Racing-bolides van Max Verstappen en Sergio Pérez te verslaan. Carlos Sainz ging er tijdens de kwalificatie vandoor met poleposition, en Charles Leclerc maakte de Ferrari-sandwich van Verstappen compleet. Toch zagen ze de overwinning op de zondag als sneeuw voor de zon verdwijnen toen de dominante Verstappen na vijftien ronden de leiding weer in handen kreeg. Ook Pérez steeg nog naar de tweede positie, waardoor de derde stek overbleef voor de twee Ferrari-coureurs.

Er is geen enkele prestatie die meer waard is dan een podiumplek in handen krijgen op Monza, het thuiscircuit van Ferrari, voor de altijd trouwe Tifosi. Logischerwijs wilde beide coureurs dan ook vechten voor die ene kans, en Vasseur liet het tegen beter weten in gebeuren. Uiteindelijk hielden de twee heren het netjes en kwamen ze er zonder schade of enige incidenten vanaf, maar iedereen weet dat het ook heel anders af had kunnen lopen. Het was ongetwijfeld een gedurfde keuze van Vasseur, maar wel eentje die het dubbel en dwars waard was.

Lastige beslissing voor Vasseur bleek uiteindelijk de juiste

Ook de Fransman benadrukt tegenover PlanetF1 dat hij niet veel andere keuze had. ‘Als ik de positie aan één van beide toegewezen had zou iedereen me na afloop gevraagd hebben waarom ik daarvoor koos.’ Ook Vasseur is opgelucht dat het allemaal goed is afgelopen, en ziet ook in dat hij er heel anders voor had gestaan als het in tranen was geëindigd. ‘Het is natuurlijk makkelijker om te reageren als het allemaal goed afloopt, maar ik denk dat dit de beste manier was om iedereen te bedanken. Voornamelijk na de steun van de Tifosi, zij verdienden het echt.’

Zoals altijd ging Vasseur ook in deze situatie van zijn gevoel uit. ‘Het voelde niet goed om met nog iets van vijf ronden voor het einde al een resultaat vast te leggen. Ik vertrouw mijn coureurs, maar ik heb wel benadrukt dat ze geen risico mochten nemen.’ Risico is toch een relatief begrip, benadrukt ook Vasseur, maar daarom is de Fransman nog tevredener dat het gevecht zonder kleerscheuren eindigde. ‘Het is altijd relatief, dat idee van geen risico nemen. Dat is echt een meningskwestie, en ik ben trots dat ik die beslissing gemaakt heb en dat de coureurs het goed gedaan hebben.’

Sommigen gingen er eerder nog vanuit dat de beslissing gemaakt werd door een strategist, maar Vasseur benadrukte al snel dat het echt zijn eigen beslissing was. ‘Met dit soort dingen wil ik altijd het laatste woord hebben. Ik zei niet voor niets dat ze geen risico mochten nemen. Ze mochten racen, maar ten alle tijden geen risico nemen.’ Voor Vasseur leek het een beetje op kiezen tussen twee verschrikkelijke keuzes, maar de teambaas is uiteindelijk blij met hoe het is gelopen en kijkt met een tevreden blik terug op de prestaties van zijn team.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws