Vasseur weet wel waar het misging tijdens kwalificatie: 'Maar het racetempo was goed' Formule 1
Formule 1

Vasseur weet wel waar het misging tijdens kwalificatie: 'Maar het racetempo was goed'

Vasseur weet wel waar het misging tijdens kwalificatie: 'Maar het racetempo was goed'

Frédéric Vasseur denkt wel te weten waar Ferrari het heeft laten liggen tijdens de kwalificatie in Canada. Beide Scuderia-coureurs kwamen daar namelijk onverwacht niet verder dan Q2, terwijl het Italiaanse team voorafgaand aan het weekend nog favoriet was voor de winst. Volgens Vasseur was het vooral een bandenkwestie.

Charles Leclerc en Carlos Sainz startten respectievelijk de race vanaf P11 en P12, na een tegenvallend kwalificatieresultaat voor de Scuderia. Ook Vasseur had meer verwacht op de zaterdag. 'Het was niet het resultaat dat we verwacht hadden', vertelt de Ferrari-teambaas eerlijk, tegenover Sky Sports. 'We hadden veel last van de banden. We waren zeker niet de enigen, maar dat is geen troost. Russell pakte bijvoorbeeld de poleposition op gebruikte banden en uiteindelijk konden we het niet allemaal samenvoegen.' Volgens Vasseur waren de omstandigheden hetzelfde voor iedereen op het net opnieuw geasfalteerde Circuit Gilles Villeneuve, en mag zijn team dit daarom niet als excuus gebruiken.

Ferrari moeite met bandenmanagement

Ferrari koos ervoor om geen setje nieuwe banden onder de bolide te monteren tijdens Q2, waardoor de twee coureurs uiteindelijk net een te langzame rondetijd reden om door te mogen naar Q3. 'We hebben (de banden, red.) niet gewisseld, omdat de laatste (set banden, red.) moest worden gebruikt voor Q3', legt Vasseur de achterliggende reden uit. 'We zaten allemaal in dezelfde situatie door wat er vanochtend is gebeurd. Iedereen had alleen een verse set in Q2, behalve Mercedes (die een extra set softs had gehouden op vrijdag, red). Wij hadden geen kans om die tweede set te gebruiken.'

Moeilijkheden met bandenmanagement is niet nieuw voor Ferrari dit seizoen. Vasseur denkt dat de problemen in Montréal door meerdere factoren komen. 'Het is altijd een combinatie van de compound, het asfalt, de temperatuur van het circuit en de set-up van de auto. Vandaag waren we echter niet op het juiste moment op de juiste plaats vanwege de bandenspanning en de set-up, dat moeten we beter begrijpen voor de volgende kwalificatie. De race van morgen wordt een ander verhaal, want daar ga je de lange afstand rijden', aldus Vasseur, die ook zag dat zijn team wel de juiste snelheid had in de long runs in zowel droge als natte omstandigheden op de vrijdag.

Vasseur verwacht chaotische race

Vooral dat laatste is goed nieuws voor de Scuderia, want er worden weer donkere wolken verwacht boven het Circuit Gilles Villeneuve tijdens de race. 'Morgen zijn de weersvoorspellingen niet erg goed', zegt ook Vasseur. 'Dat betekent dat het een chaotische race kan worden, maar het racetempo was goed. We zullen morgen zien. We moeten ons best doen in deze omstandigheden. Als het niet zo goed gaat, moet je opportunistisch kunnen zijn en de maximale punten kunnen pakken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws