Verslag Kwalificatie Grand Prix van Miami | Verstappen op pole, Alpine wederom niet in Q3 Formule 1
Formule 1

Verslag Kwalificatie Grand Prix van Miami | Verstappen op pole, Alpine wederom niet in Q3

Verslag Kwalificatie Grand Prix van Miami | Verstappen op pole, Alpine wederom niet in Q3

Ook op het circuit van Miami heeft regerend wereldkampioen Max Verstappen weer pole bemachtigd. Achter hem zal het rood kleuren op zondag aangezien Charles Leclerc de tweede tijd heeft neergezet en Carlos Sainz vanaf de derde plaats zal starten. Red Bull Racing-coureur Sergio 'Checo' Pérez start vanaf de vierde plaats. Verstappen wist in de laatste minuut van de sessie zijn eigen tijd niet meer te verbeteren. De snelste rondetijd die de Limburger wist neer te zetten bedroeg 1:27,241.

Enkele uren na afloop van de sprintrace, stonden de twintig coureurs weer klaar om de kwalificatie te gaan rijden. De sprintrace op het circuit van Miami werd gewonnen door regerend wereldkampioen Max Verstappen. Als tweede kwam Ferrari-coureur Charles Leclerc over de finishlijn met achter zich Verstappen's teamgenoot Sergio 'Checo' Pérez. De goedlachse Daniel Ricciardo revancheerde zich ook en kwam met zijn VCARB-auto als vierde over de finishlijn. Haas-coureur Kevin Magnussen kreeg maar liefst vier tijdstraffen opgelegd en ook Lewis Hamilton kreeg een fikse tijdstraf voor het te hard rijden in de pitstraat.

Q1

Meteen bij de start van de achttien minuten die er beschikbaar zijn voor Q1 gaan de coureurs de baan op. Het hele veld start op de zachte band. Na zo’n twee minuten zijn vrijwel alle coureurs op de baan te vinden. Verstappen wacht eerst nog even in de pits. Bij het uitgaan van de pits snijdt Zhou Ricciardo kort af. De laatste twee coureurs die de baan op gaan zijn Max Verstappen en Valtteri Bottas. Het weekend in Miami is voor Bottas een aparte, aangezien hij plots van race-engineer is veranderd.

Met nog zo’n 14 minuten te gaan, beginnen de eerste tijden binnen te rollen. De snelste tijd komt van Niko Hülkenberg. Hij rijdt een ronde in 1:28,945. Al snel komt Hamilton ook over de streep en zet hij een tijd neer van 1:28,817. Amper een minuut later zet Sainz de nieuwe snelste tijd neer in zijn Ferrari van 1:28,159. Teamgenoot Charles Leclerc kan de Spanjaard niet bijhouden en zet de tweede snelste tijd neer van 1:28,183.

Twee minuten later komt ook Max Verstappen de baan op. Hij is de laatste die de pitstraat verlaat. Red Bull Racing-teamgenoot Sergio ‘Checo’ Pérez heeft inmiddels een tijd neergezet van 1:28,288 en is daarmee op de derde plaats terecht gekomen. Bij het uitgaan van de pits klaagt Verstappen wel over zijn koppeling via de boordradio. De Nederlander klaagt over het geluid dat de koppeling maakte bij het verlaten van de pitstraat. Een paar seconden later komt hij daarop terug en zegt hij dat alles weer in orde is.

Met nog negen minuten te gaan, zet Verstappen de nieuwe snelste tijd neer. De Nederlander zet een rondetijd van 1:28,023 neer. Daarmee komt Sainz op de tweede plaats te staan en Leclerc op de derde plaats. Hamilton zet ondertussen een rondetijd van 1:28,167 neer.

Sainz zet met nog zes minuten te gaan een nieuwe snelste tijd neer op een setje gebruikte zachte banden. De nieuwe rondetijd van de Spanjaard is 1:27,937. Charles Leclerc weet Sainz wederom niet bij te houden en zet een tijd van 1:28,097 neer. Lang weet Leclerc niet op de tweede plaats te blijven aangezien Norris een tijd van 1:28,017 neerzet. Amper een minuut later wordt Sainz van de eerste plaats gestoten door Pérez die een rondetijd van 1:27,772 neerzet.

In de laatste minuut van de sessie weet Norris nog een derde tijd van 1:27,913 neer te zetten in zijn McLaren. Verstappen komt wederom als eerste binnen met een rondetijd van 1:27,689. Williams-rijder Albon weet zichzelf uit de eliminatiezone te krijgen. Helaas betekent dat voor Ricciardo dat hij in de eliminatiezone vast komt te zitten en zijn kwalificatie tot een einde komt. Ook de kwalificatie van Bottas komt tot een einde, al is het verschil tussen Bottas en Alonso (die de vijftiende tijd neerzet) slechts 0,01 seconde. Uiteindelijk is het einde oefening voor Bottas, Sargeant, Ricciardo, Magnussen, en Zhou. Voor Ricciardo komt er echter nog meer slecht nieuws. Hij heeft een gridstraf gekregen en zal als laatste de race moeten starten op zondag.

Q2

Voor het team van Haas is Hülkenberg de enige coureur in Q2 net als Albon en Tsunoda dat zijn voor het Williams- en VCARB-team. Hamilton heeft een nieuwe set banden onder de auto voor Q2. Verstappen blijft rijden op het zelfde setje banden uit Q1. Hij begon in Q1 op een setje ongebruikte zachte banden. De eerste tijd die er binnen komt is die van Tsunoda. Hij rijdt een rondetijd van 1:28,223.

De eerste tijd die Verstappen neerzet bedraagt 1:28,972. Al snel volgt Norris met een tijd van 1:27,871 en hij wordt gevolgd door Piastri die een tijd van 1:27,721 neerzet. Lang blijven de McLaren’s niet op de eerste en tweede plaats staan. Met zijn Ferrari zet Leclerc een nieuwe snelste tijd neer van 1:27,533. Met nog zeven minuten te gaan wordt de gele vlag kort gehesen in de derde sector. Albon lijkt de vlag te hebben veroorzaakt. Hij staat stil buiten de baan en laat via de boordradio weten dat zijn banden volledig vernietigd zijn.

Met nog zo’n vijf minuten te gaan, zitten Ocon, Hamilton, Stroll, Alonso, en Albon in de eliminatiezone. Ondertussen wordt de rondetijd van Norris verwijderd aangezien hij zich niet zou hebben gehouden aan de gele vlag in bocht 17. Norris is op dat moment de enige die op een set medium banden rijdt. De rest van het veld rijdt nog steeds op de zachte band. Bij het uitgaan van de pit schiet een Aston Martin nog snel even voor de Ferrari van Leclerc.

Met nog anderhalve minuut te gaan, lijkt het erop dat Alpine voor het eerst een auto in Q3 weet te zetten. Coureur Pierre Gasly zit vooralsnog niet in de eliminatiezone. Zijn teamgenoot Ocon zit wel in de eliminatiezone. Stroll weet zichzelf uit de eliminatiezone te krijgen, teamgenoot Alonso zit nog wel in de eliminatiezone op een set oude banden. Hamilton zet ondertussen de tweede snelste tijd neer die 1:27,697 bedraagt. Lang blijft Hamilton niet op de tweede plaats hangen, aangezien Verstappen de tijd van de Brit evenaart. Het gat tussen Verstappen en Leclerc bedraagt slechts 0,033 seconden, maar de Monegask blijft wel op de eerste plaats staan.

Helaas voor het team van Alpine blijkt dan toch bij afloop van Q2 dat geen van de auto’s het tot Q3 heeft geschopt. De vijf coureurs die afvallen in Q2 zijn Stroll, Gasly, Ocon, Albon, en Alonso.

Q3

In de derde kwalificatiesessie wordt de startopstelling voor de Grand Prix van Miami definitief bepaald. Zou Leclerc op pole terecht komen zou dat zijn twaalfde pole-position zijn. De eerste tijd die er binnenkomt is die van Hülkenberg. Hij rijdt een rondetijd van 1:29,104. De Duitser wordt al snel ingehaald door Hamilton, Russell, en Pérez. De snelste tijd wordt echter al snel neergezet door Verstappen. De Limburger rijdt een rondetijd van 1:27,241.

Met nog zo’n zes minuten te gaan, gaan alle auto’s kort terug de pits in. Wanneer er nog 3:40 minuten te gaan zijn, komen de auto’s weer de baan op. Hülkenberg probeert bij de eerste acht op de grid te komen aangezien dat zijn beste resultaat dit jaar zou betekenen. Met nog anderhalve minuut te gaan, rijdt de Duitser de negende snelste rondetijd.

Het lukt Leclerc in de laatste minuut van de sessie niet om de tijd van Verstappen te evenaren. Het gat tussen de Monegask en de Limburger bedraagt 0,141 seconden. Het lukt Verstappen zelf ook niet om zijn tijd van 1:27,241 te verbeteren, maar dat maakt niet al te veel uit. Ook in Miami zal Verstappen op zondag vanaf pole-position starten. Sainz blijft hangen op de derde plaats. Verstappen’s teamgenoot Pérez zal op zondag vanaf de vierde startpositie beginnen aan de Grand Prix van Miami.

Uitslag Kwalificatie Grand Prix van Miami

Op het circuit van Miami is het regerend wereldkampioen Max Verstappen wederom gelukt om polepositie te behalen voor de race op zondag. Het is de zevende keer op rij dat de Limburger vanaf pole start en de zesde keer dit seizoen. Tijdens zijn laatste ronde in Q3 wist Verstappen zijn rondetijd niet meer te verbeteren waardoor die bleef hangen op 1:27,241. Ferrari-coureur Charles Leclerc zal op zondag vanaf de tweede plaats starten met direct achter hem teamgenoot Carlos Sainz op de derde plaats. Sergio 'Checo' Pérez start vanaf de vierde plaats.

Niets missen van Verstappen in 2024 en 2025? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Pakt Verstappen de overwinning in Miami? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws