Verslag VT1 | Alonso topt natte sessie, P6 voor Verstappen, Schumacher crasht Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Alonso topt natte sessie, P6 voor Verstappen, Schumacher crasht

Verslag VT1 | Alonso topt natte sessie, P6 voor Verstappen, Schumacher crasht

Fernando Alonso heeft de eerste training voor de Grand Prix van Japan als snelste afgesloten. De Spanjaard stuurde zijn Alpine naar een tijd van 1.42.248 op een nat Suzuka. Achter Alonso eindigden Ferrari-coureurs Carlos Sainz en Charles Leclerc op de tweede en derde plaats. Max Verstappen reed slechts enkele ronden en besloot de sessie op de zesde plaats.

Na een afwezigheid van twee jaar keerde de Formule 1 eindelijk weer terug op het circuit van Suzuka. De weergoden waren de coureurs echter niet goed gezind, want de sessie begon onder zeer natte omstandigheden. Terwijl de sessie van start ging, bleven de coureurs binnen.

Na enkele minuten was het Kevin Magnussen die zijn Haas op full wets als eerste de baan op stuurde, snel gevolgd door thuisrijder Yuki Tsunoda. Beide coureurs besloten echter dat het circuit nog te nat was en kwamen na een ronde weer binnen. Over de boordradio liet Tsunoda aan zijn team weten dat er nog veel 'riviertjes' over het circuit liepen.

Sainz zet als eerste een tijd neer

Nadat inmiddels meerdere coureurs hun bolide de baan op hadden gestuurd, was het Carlos Sainz die met een 1.49.952 een eerste tijd op klokken zette. Lang bleef zijn tijd echter niet staan, want zijn teamgenoot Charles Leclerc dook er direct ruim een seconde onder. De Monegask voelde zich duidelijk als een vis in het water, want hij meldde zijn team al vlot dat een overstap naar de intermediates dichtbij was.

Terwijl steeds meer coureurs de natte baan van Suzuka aan het verkennen waren, bleef het nog stil in de pitbox van Red Bull. Na ruim een half uur achtte Max Verstappen de tijd rijp om zijn geluk te beproeven. De Nederlander besloot de full wet-periode over te slaan en dook als eerste op de intermediates naar buiten. Teamgenoot Sergio Perez volgde zijn voorbeeld niet veel later.

Verstappen meteen naar P1

Inmiddels had Sainz de snelste tijd weer overgenomen, maar Verstappen bewees direct dat de keuze voor de intermediates de juiste was. Met een tijd van 1.44.059 was hij maar liefst ruim 3,5 seconden rapper dan de snelste tijd van Sainz. De Nederlander plakte er direct nog een rondje aan vast, waarin hij zijn tijd met enkele tienden aanscherpte.

Lang kon de Red Bull-coureur echter niet genieten van de snelste tijd, want Ocon verbeterde de tijd van de Nederlander met drie tienden. Ondertussen kreeg Leclerc van zijn team te horen dat het tegen het einde van de sessie opnieuw zou gaan regenen.

Alonso neemt koppositie over, Verstappen vindt het wel best

Met een nieuwe regenbui in het vooruitzicht, besloten veel coureurs om nog wat ronden te rijden. Het was stuivertje wisselen aan kop. Nadat Leclerc en Sainz achtereenvolgens een nieuwe snelste tijd op de klokken brachten, was het Fernando Alonso die zijn Alpine bovenaan de tijdenlijst zette. Ondertussen hield Verstappen het voor gezien.

Met nog iets meer dan tien minuten op de klok kwam de regen weer uit de hemel en werd het weer rustig op de baan. Aan de tijden veranderde niets meer en zo eindigde Alonso de sessie op de eerste plaats, gevolgd door Sainz, Leclerc, Ocon en Magnussen. Verstappen reed uiteindelijk slechts vier ronden. Zijn snelste tijd van 1.43.362 bleek uiteindelijk goed voor de zesde plaats.

Schumacher crasht na vallen vlag

Na het sluiten van de markt ging het toch nog mis voor een coureur. De gehele sessie werd verreden zonder schade, maar na het vallen van de vlag was het Mick Schumacher die last had van aquaplaning en van de baan schoot. De Duitser zelf kon ongedeerd uitstappen, maar zijn bolide kwam er minder goed vanaf. Op de valreep hebben de monteurs van Haas dus nog een flinke klus voor de middagsessie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws