Verslag VT1 | Regen gooit roet in het eten voor Verstappen en co in Silverstone Formule 1
Formule 1

Verslag VT1 | Regen gooit roet in het eten voor Verstappen en co in Silverstone

Verslag VT1 | Regen gooit roet in het eten voor Verstappen en co in Silverstone

Valtteri Bottas heeft een redelijk kleurloze eerste vrije training als snelste afgesloten. De Fin wist een nat Circuit Silverstone te trotseren op de intermediates, maar zag hoe de helft van zijn collega's geen tijd neerzette vanwege het half natte, half droge asfalt. In de slotfase behaalde Lewis Hamilton op zachte banden nog een tweede plaats, met Carlos Sainz op P3, eveneens op de intermediates. Een bijzondere sessie viel middels een late rode vlag in het slot.

Drie minuten vóór de start van de eerste vrije training begon het met regenen, nadat het de hele vrijdagochtend droog was. Zodoende maakten de teams en coureurs zich klaar voor een natte eerste vrije training. De eerste heren die het asfalt betraden, waren de Ferrari-coureurs. Carlos Sainz liet zich uit over het asfalt en gaf aan dat het wel nat was, maar niet overal even glad. De intermediates waren echter wel nodig.

In de toenemende regen was het Charles Leclerc die als langste buiten bleef en op een gegeven moment weer naar binnen dook. Hij werd afgewisseld door Sergio Pérez en Fernando Alonso, die het beiden ook niet langer dan een handjevol ronden volhielden. Na tien minuten waren er nog geen tijden neergezet, en was het Alexander Albon die een verkenningsrondje maakte, gevolgd door Yuki Tsunoda en Sebastian Vettel.

De eerste tijden waren voor Leclerc en Tsunoda, maar echt veel zeggen deze niet. Circuit Silverstone werd in de eerste minuten veelal verkend. De omstandigheden waren namelijk verraderlijk. Ook Max Verstappen liet zijn gezicht zien, na iets minder dan twintig minuten, maar dook na één rondje de pitstraat weer in: het was te droog voor intermediates, maar te nat voor droogweerbanden. De coureurs verkeerden in limbo.

Durft iemand het aan?

Met de zomerzon op het Britse asfalt kwam de stoom letterlijk van de baan af. Sainz dook onder de tijd van zijn teamgenoot door, maar besloot meteen de pitstraat weer in te duiken. Het circuit was te droog voor de intermediates, vond de Madrileen. In de eerste sector was het echter nog steeds heel erg nat. Zo lang dat deel van de baan nat bleef, weigerden de rijders om op de droogweerbanden naar buiten te rijden.

Alfa Romeo maakte voor de vorm nog wat meters, en ook Lewis Hamilton baande zich een weg door de grote mate van staand water op delen van Silverstone. Qua tijden bleven de heren haken in de lage één-veertigers. Valtteri Bottas mengde zich tussen de Ferrari-coureurs en ook Mick Schumacher sloot aan bij de topcoureurs. Maar liefst elf coureurs hadden met nog een half uur op de klok niet eens een tijd neergezet.

We kunnen dus met recht spreken van een bijzonder saaie eerste vrije training. Na een half uur was er niet één coureur op de grid te vinden. De teams wachtten totdat het circuit opgedroogd was. Aan de data op intermediates hadden de renstallen namelijk maar weinig, terwijl het toch echt te nat was voor slicks. Het was dus eigenlijk totaal niet aantrekkelijk voor de deelnemers om het circuit te betreden, en verregende fans met McLaren-petjes op keken naar een leeg circuit.

Hamilton bedient de fans

Met nog tien minuten op de klok had Hamilton naar eigen gevoel lang genoeg stilgezeten. De Britse fans mochten volgens de Engelsman niet zonder spektakel naar de hotdogkraampjes gestuurd worden, en zodoende reed hij voor de vorm toch nog enkele ronden. In representatieve tijden resulteerde het niet, terwijl de zon af en toe doorbrak.

Over de boordradio gaf hij aan dat de harde banden klaargelegd konden worden: hij dook de pitstraat in en wilde het proberen op droogweerbanden, terwijl zijn voormalige teamgenoot, Bottas, ook de baan nog even aftastte. De harde banden werden het niet, wel de zachte droogweerbanden. Met deze banden zette hij de snelste tijd neer in sector 1, maar in de tweede sector verloor hij in eerste instantie zeven seconden ten opzichte van de op intermediates rijdende Bottas.

Rode vlag voor Stroll

De poging van de Engelsman spoorde de rest van de grid aan. Plots had men er zin in, heel veel coureurs die tot aan de slotfase nog geen tijd neergezet hadden, poogden dit nu wel. Diverse coureurs, zoals Lando Norris, glibberden over het asfalt terwijl Hamilton de tweede plek pakte op de softband, iets meer dan een halve seconde van de tijd van Bottas.

Lance Stroll veroorzaakte in de slotfase van de sessie nog een rode vlag door in de grindbak te stranden. De Canadees verloor zijn Aston Martin op de zachte band. Zodoende werd de sessie een minuut voor tijd afgevlagd, wat voorkwam dat veel rijders een tijd konden zetten. Maar liefst tien coureurs, waaronder Verstappen, eindigden VT1 zonder tijd op het scorebord. Een vrij saaie sessie viel zo in een slot dat de training eigenlijk perfect typeerde. Het was tot nu toe een vrij nutteloze middag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws