Verslag VT3 | Sainz zet Ferrari andermaal bovenaan, Verstappen volgt op P2 Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Sainz zet Ferrari andermaal bovenaan, Verstappen volgt op P2

Verslag VT3 | Sainz zet Ferrari andermaal bovenaan, Verstappen volgt op P2

Carlos Sainz heeft de goede lijn van vrijdag doorgetrokken naar VT3. De Ferrari-coureur nam met een tijd van 1:20,912 in de slotfase de eerste plaats over van Max Verstappen, die nagenoeg de hele sessie bovenaan de tijdenlijst had gestaan. Verstappen probeerde nog een poging te doen om de koppositie te heroveren, maar slaagde daar niet in. Lewis Hamilton, Charles Leclerc en Fernando Alonso maakten de top vijf compleet.

Om 12:30 uur Nederlandse tijd sprong het licht op groen voor de derde en laatste vrije training van het Grand Prix-weekend in Italië. Lance Stroll had vrijdag slechts twee ronden kunnen rijden en kwam dan ook meteen de baan op om zoveel mogelijk meters te maken. De coureurs van de topteams bleven aanvankelijk nog even in hun pitboxen staan, maar de Ferrari- en Mercedes-mannen lieten na enkele minuten ook hun gezicht zien.

Na vijf minuten besloten ook Pérez en Verstappen hun bolides het circuit op te sturen en de Mexicaan bracht gelijk de snelste tijd op de klokken op het zachte rubber. Even later zette Norris een nieuwe richttijd neer. Het maakte echter allemaal weinig uit, want Verstappen dook in zijn eerste getimede ronde met een tijd van 1:21,838 maar liefst zes tienden onder de snelste tijd van Norris en Verstappen liet daarmee direct zien dat de het met de snelheid van de RB19 wel goed zit.

Antwoord Pérez niet voldoende, ook Verstappen versnelt

Na de eerste run was het gat naar Pérez met acht tienden wederom aanzienlijk, maar de Mexicaan was in zijn volgende poging bezig met een flinke verbetering. De 33-jarige haalde met een halve seconde een flinke hap van zijn snelste tijd af, maar Verstappen was nog altijd ruim drie tienden sneller. En de Nederlander had zelf ook nog wat in petto, want ook hij wist zijn tijd aan te scherpen naar een 1:21,687.

Ondertussen kende Hamilton een moment in de eerste bocht. De Mercedes-coureur schoot rechtdoor en kwam over de kerbstones weer terug op het asfalt. Ondanks zijn korte uitstapje leek de Brit wel wat snelheid terug te hebben gevonden na een belabberde vrijdag. Op de zachte band kwam hij een ronde later tot een tijd van 1:22,2. Bij Ferrari zag het er wat minder goed uit. Sainz, die gisteren de tijdenlijst nog aanvoerde, liet vooral in de laatste sector veel tijd liggen. De Spanjaard klom weliswaar naar P4, maar het gat naar Verstappen was met ruim zeven tienden behoorlijk te noemen.

Verkeer frustreert Tsunoda opnieuw, Magnussen naar P3

Tijdens de openingsdag werd Yuki Tsunoda enkele keren gehinderd door de coureurs van Mercedes en ook in VT3 was het weer raak. Ditmaal vond de Japanner Sainz op zijn pad, die na de eerste chicane in het midden van de weg bleef rijden. Tsunoda, bezig aan een snelle ronde, kon de Ferrari-coureur nog wel ontwijken, maar was niet blij met de Spanjaard. 'What the *** is Sainz doing. Honestly', klonk het over de boordradio. Niet alleen Tsunoda kende een hachelijk moment, ook Nico Hülkenberg beleefde er één. De Duitser wilde net een bezoekje brengen aan zijn team, maar een monteur van Aston Martin stond te slapen en de Haas-coureur moest om hem heen sturen.

Met nog een half uur te gaan, gingen veel coureurs er nogmaals goed voor zitten. Eerst was het Pierre Gasly die een paarse eerste sectortijd liet noteren, maar na een slechte tweede sector brak de Fransman zijn ronde af. Kevin Magnussen wist de eindjes daarentegen wel aan elkaar te knopen en de coureur van Haas maakte achter het Red Bull-duo een reuzensprong naar P3. Dat de baan steeds sneller werd, bewees Albon vervolgens. Op de medium band opende de Britse Thai met een paarse eerste sector en ook na de tweede sector zat hij nog onder de tijd van Verstappen, maar door een foutje in de Ascari-chicane verloor hij vier tienden.

Norris komt met schrik vrij, Piastri in het grind

Na een stere start was Norris teruggezakt naar P7, maar de Brit was met twintig minuten op de klok bezig aan een nieuwe run. De McLaren-coureur reed op volle snelheid richting de eerste Lesmo-bocht, maar bij het uitkomen van de bocht reed Guanyu Zhou langzaam op de ideale lijn. Norris kon de Chinees nog net ontwijken, maar moest vol over de kerbstones. Zhou zou hiervoor enkele minuten later de waarschuwingsvlag krijgen van de wedstrijdleiding.

De andere coureur van McLaren kende op nagenoeg hetzelfde tijdstip zijn eigen hachelijk moment. Piastri schoot bij het uitkomen van de tweede chicane in de grindbak, maar hij wist de MCL60 zonder al te veel problemen terug te brengen op het asfalt. Zijn team haalde hem echter binnen om de bolide op eventuele vloerschade te controleren. De schade leek mee te vallen, want de Australiër werd al snel weer de baan opgestuurd.

Hamilton lost Verstappen af aan kop, Ferrari laat zich eindelijk zien

Verstappen stond nagenoeg de hele training aan de leiding, maar met nog een kwartier te gaan, opende Hamilton de aanval op de snelste tijd van de Nederlander. Met twee paarse sectoren en een groene derde sector nestelde Hamilton aan de top van de tijdenlijst. Een antwoord van Verstappen liet echter niet lang op zich wachten en de 25-jarige reed met een 1:20,998 alle Mercedes-hoop direct aan diggelen. De Brit kreeg over de boordradio te horen dat Verstappen zijn tijd met een halve seconde had verbeterd en de moed zakte hem direct in de schoenen. 'Ik weet echt niet waar ik een halve seconde moet vinden man.'

Ferrari had zich nog weinig laten zien en bewaarde het beste duidelijk voor het laatst. Waar Leclerc zijn run na een foutje in de tweede Lesmo-bocht af moest breken, zette Sainz Ferrari weer bovenaan. Zijn 1:20,912 was iets minder dan een tiende sneller dan de tijd die Verstappen op de klokken had gebracht. Verstappen probeerde te reageren, maar ook hij maakte een foutje en besloot de pitstraat in te duiken. Sainz hinderde in de slotfase nog wel Piastri en kreeg daarvoor ook de waarschuwingsvlag, maar Sainz sloot de sessie dus wel als snelste af, voor Verstappen en Hamilton. Pérez ontbrak aan het einde van de sessie vanwege een olielek, en kwam niet verder dan de tiende plek.

Verstappen kan dit weekend zijn tiende zege op een rij pakken! Ook wedden op F1? Registreer nu bij JACKS en ontvang 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws