Verstappen deelt verwachtingen voor 2026: 'Zo werkt het gewoon niet' Formule 1
Formule 1

Verstappen deelt verwachtingen voor 2026: 'Zo werkt het gewoon niet'

Verstappen deelt verwachtingen voor 2026: 'Zo werkt het gewoon niet'

Het raceweekend in Barcelona is aangebroken en dat betekende dat de coureurs op donderdag weer een rondje langs de pers deden. Regerend wereldkampioen Max Verstappen nam uitgebreid de tijd om de pers te woord te staan. Naast zijn verwachtingen voor het Spaanse raceweekend, deelde hij ook zijn verwachtingen voor de onlangs bekendgemaakte 2026-reglementen. De Nederlander maakt er geen geheim van dat hij bepaalde dingen graag anders had gezien.

Volgens de nieuwe reglementen die begin juni bekend werden gemaakt, moeten de auto's onder andere 30 kilo lichter worden, wordt het DRS-systeem vervangen door een Manual Override-systeem, en zullen de auto's voor 50 procent worden aangedreven door een verbrandingsmotor en voor 50 procent door een elektrische motor. 'Als ik naar de reglementen kijk, zijn die niet zoals ik ze zelf zou hebben geschreven', vertelt Verstappen aan onder andere F1Maximaal.nl.

Te vroeg om te oordelen

De reglementen zijn momenteel het gesprek van de dag binnen de sport. Met de introductie van onder andere de X-modus en Z-modus vrezen sommige fans en coureurs dat de sport te gecompliceerd gaat worden. Verstappen vindt het echter te vroeg om al zo uitgesproken te zijn. 'Er zijn nog zoveel dingen die verfijnd moeten worden voordat wij echt een goed beeld kunnen vormen. Ik heb eerder gezegd dat ik op dit moment eigenlijk in het midden sta. Je kan wel heel veel kritiek gaan uiten, maar misschien komen we op het moment dat we echt gaan rijden er wel achter dat het nog niet eens zo slecht is. Misschien is het wel leuk', vertelt hij. Ook zit hij niet echt in over de complexiteit van de X-modus en Z-modus. 'Je moet er gewoon wat langer op studeren', antwoordt hij lachend.

Desondanks zijn er wel kanten aan het nieuwe reglement die Verstappen zelf anders had aangepakt. 'Natuurlijk is het zo dat wanneer ik naar de reglementen kijk die niet zo zijn zoals ik ze zelf zou hebben geschreven. Maar tegelijkertijd snap ik ook wel dat de wereld aan het veranderen is. We willen ook nieuwe fabrikanten aantrekken als sport en als dit de manier is waarop we dat voor elkaar kunnen krijgen dan moeten we het zo doen.' De Limburger heeft zijn antwoord gauw paraat wanneer er hem wordt gevraagd wat hij dan zelf zou hebben veranderd aan de reglementen. 'Het gewicht. Maar dat is niet realistisch als je nagaat hoe de auto's worden gebouwd nu kijkend naar de motor en de veiligheidsvoorschriften.'

Nieuw reglement kost tijd

Er wordt gehoopt dat onder de nieuwe reglementen de tien teams wat dichter bij elkaar kunnen komen. In eerste instantie twijfelt Verstappen of dat het geval gaat zijn. 'Sommige teams zullen het goed hebben, andere teams zullen het verkeerd doen. Zo gaat het altijd. Het zou grappig zijn als iedereen op dag een alles al onder de knie heeft. Zo werkt het gewoon niet', vertelt hij. Volgens Verstappen is dat ook niet het geval geweest bij de introductie van de huidige reglementen. 'Kijk naar hoe de auto's er twee jaar geleden uitzagen en hoe ze er nu uitzien. Dat is nogal een verschil. Met de nieuwe reglementen zal dat net zo zijn.'

De Red Bull Racing-coureur verwacht dan ook dat bij de introductie van de reglementen de gaten tussen de teams eerst weer groter zullen worden. 'Het is niet zo dat als je de nieuwe reglementen ziet je meteen weet wat je moet doen als team. Zo gaat het niet. Wanneer we met de nieuwe nieuwe auto, de nieuwe reglementen, en de nieuwe motoren starten, zal het veld eerst weer wat openen. Er kan ook best een groot verschil in motoren gaan zijn.'

De 2026-reglementen wijken nogal af van hoe we de sport tot nu toe kennen. Verstappen hoopt dat dat in de toekomst minder het geval gaat zijn. 'Ik vind wel dat we in de toekomst moeten kijken naar hoe we de reglementen zo kunnen maken dat niet alles na vier of vijf jaar weer volledig verandert. Dat is nog nooit het geval geweest in de Formule 1, maar ik denk wel dat het zou helpen', sluit Verstappen af.

Met dank aan Mark Hanselman.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws