Verstappen mazzelde in Las Vegas: 'Maar dat is typisch Max, hij gaat all-in' Formule 1
Formule 1

Verstappen mazzelde in Las Vegas: 'Maar dat is typisch Max, hij gaat all-in'

Verstappen mazzelde in Las Vegas: 'Maar dat is typisch Max, hij gaat all-in'

Tom Coronel en Ho-Pin Tung hebben genoten van de Grand Prix van Las Vegas. De analisten van Viaplay zagen dat Max Verstappen een uitstekende race reed, ondanks dat het zeker geen makkelijke Grand Prix was voor de coureur van Red Bull Racing. De analisten zijn tegelijkertijd kritisch op Sergio Pérez. De meervoudig racewinnaar pakte de tweede plek in het kampioenschap, maar Coronel snapt niet dat de coureur zich weer liet piepelen in de laatste ronde.

De race in Las Vegas begon met een incident tussen Verstappen en Leclerc. De Red Bull-coureur kwam goed van zijn lijn en probeerde Leclerc in de eerste bocht te pakken. Dat lukte, maar daarbij gingen beide coureurs van de baan. Verstappen kreeg daarvoor een tijdstraf van vijf seconden. Tung vond het een terechte straf, terwijl Coronel het vooral leuk vond voor de race. De analist van Viaplay had het immers ook begrepen als de stewards het hadden beoordeeld als race-incident.

'Verstappen heeft af en toe gewoon een handicap nodig, want dan komt dat beest in hem naar boven', zegt Coronel bij Vialplay. 'Dan zie je dingen bij hem gebeuren die mooier zijn dan je ooit hebt gezien.' Door de straf kwam hij in de buurt van George Russell te rijden. Bij een inhaalactie in bocht 12 raakten beide coureurs elkaar, waardoor de brokstukken door de lucht vlogen. Beide rijders konden hun weg vervolgen, maar de safetycar kwam wel de baan op om de rotzooi op te ruimen.

Mazzeltje voor Verstappen na crash met Russell

Tung is van mening dat Verstappen wel mazzelde. 'Voor hetzelfde geldt heb je een grote hap uit de vloer. Dan heb je echt een groot probleem. Dan verlies je niet alleen downforce, maar creëer je heel veel luchtweerstand en dat is met dit lange rechte stuk funest.' Coronel snapt wel dat Verstappen het op een onorthodoxe wijze probeerde. Waar de meeste coureurs zouden wachten op het rechte stuk, liet de Nederlander er geen gras over groeien. 'Je gaat er ook gewoon voor. Dat is typisch Max, hij gaat all-in: het is alles of niets.'

Russell kreeg uiteindelijk de schuld van het incident en moest het bekopen met een tijdstraf van vijf seconden. Tung begrijpt dat de Mercedes-coureur de inhaalactie Verstappen niet aan zag komen, maar hij vind de tijdstraf voor de enkelvoudig racewinnaar wel terecht. 'Het was een heel raar moment ook, want Russell leek eerst de deur open te zetten. Ik dacht ook dat hij het expres deed zodat hij daarna Verstappen met DRS terug kon pakken. Daarna stuurt hij in alsof Verstappen er gewoon niet is.'

Verstappen pakt de leiding

Door de safetycar na het incident met Russell was de overwinning ineens wel weer reëel voor Verstappen. Na een inhaalactie op Pérez was het de beurt aan Leclerc. 'Deze had hij zo mooi opgezet', zegt Coronel.' Als je kijkt bij het aanremmen, wat er gebeurt; hij duikt ernaast, maar Leclerc denkt ik wil ook. Dan denkt Verstappen: oh, dan moet ik hem er iets dieper in laten vallen. Dit is het kat en muisspelletje wat je continu met elkaar speelt. Dat is ook één van de sterkste punten van Leclerc.'

Aan het begin van de race kon Leclerc zelf nog voorbij aan Verstappen. De Red Bull-coureur leek weg te kunnen rijden, maar op de mediums was de race pace van de RB19 helemaal niet zo goed. 'Je zag in die eerste stint wat graining bij de voorbanden', geeft Tung aan. 'Daarna heeft hij ook nog eens die schade aan de voorvleugel, waardoor je toch wat downforce mist. Dan heb je wat onderstuur en wordt dat effect nog groter. Dat heeft hij gewoon goed gemanaged.'

Kritiek voor Pérez: 'Dit was een cadeautje'

Nadat Verstappen de leiding had gepakt, ontstond er een gevecht tussen Pérez en Leclerc. De Mexicaan wist de coureur van Ferrari ook te pakken, maar in de laatste ronde ging het, net zoals op Interlagos, weer mis voor de Red Bull-rijder. 'Pérez had het totaal niet verwacht. Ik vond het ook al vreemd dat hij niet in het midden was gaan rijden. Als Leclerc te veel naar binnenkant zou moeten, had hij geen grip gehad en zou hij rechtdoor zijn geschoten. Dit was gewoon echt een cadeautje', zegt een kritische Coronel.

Na afloop van de race was Pérez vooral tevreden met het behalen van de tweede plek in het kampioenschap. Coronel snapt de blijdschap bij de Mexicaan niet zo. 'Je zag dat hij zocht naar woorden en het excuusboekje ging weer open. Dit was Max nooit overkomen, want die was in het midden gaan rijden. Het is leuk dat hij noemt dat hij tweede in het WK is geworden, maar hij is ook gewoon zijn tweede plek in deze race kwijtgeraakt', aldus de Nederlandse coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws