Verstappen zal in Las Vegas met zekerheid oud Schumacher-record uit de boeken rijden Formule 1
Formule 1

Verstappen zal in Las Vegas met zekerheid oud Schumacher-record uit de boeken rijden

Verstappen zal in Las Vegas met zekerheid oud Schumacher-record uit de boeken rijden

Het Grand Prix-weekend in Las Vegas moet nog van start gaan, maar Max Verstappen is er nu al van verzekerd dat hij op zondag wederom een record van Michael Schumacher zal aanscherpen. De Nederlander heeft dit te danken aan zijn dominante vorm in de afgelopen seizoenen, en dan specifiek zijn vorm aan het begin van het 2023-seizoen.

Verstappen won namelijk de openingsrace van het seizoen, en werd zo de eerste kampioenschapsleider van 2023. Die eerste plek hield de Red Bull Racing-coureur vast, hoewel teamgenoot Sergio Pérez tot tweemaal toe héél dichtbij wist te komen. Dankzij technische problemen in de kwalificatie in Saoedi-Arabië moest Verstappen als vijftiende van start gaan, waarna hij in de race genoegen moest nemen met P2 achter Pérez. Verstappen pakte echter een punt voor de snelste ronde en behield daardoor één punt voorsprong op de Mexicaan.

In Miami kreeg Pérez een nieuwe mogelijkheid. Verstappen had in zijn eerste Q3-ronde een zeldzame fout gemaakt, en stond dus maar negende toen Charles Leclerc met een crash voor een vroegtijdig einde van de kwalificatie zorgde. Pérez profiteerde met poleposition, en met slechts zes punten achterstand voor de Grand Prix, wist hij dat hij met een overwinning de eerste Mexicaanse kampioenschapsleider ooit zou worden, aangezien Pérez bij een gelijk aantal punten over Verstappen heen zou wippen dankzij een derde seizoenszege. Het liep echter anders, want Verstappen zegevierde na een sterke inhaalrace vanaf P9. Sindsdien kwam Pérez niet meer in de buurt van het uitdagen van de Limburger.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen sergio perez rb19 red bull racing f1 gp miami 2023
Pérez kijkt naar Verstappen, die hem buitenom inhaalt in Miami.

Verstappen sluit aan in mooi rijtje

Het gevolg is dus dat Verstappen al het hele 2023-seizoen het kampioenschap aanvoert, en als wereldkampioen zal dat in de komende twee weekenden ook niet veranderen. In de 74-jarige geschiedenis van het Formule 1-wereldkampioenschap is het zeventien keer eerder voorgekomen dat een coureur het hele seizoen het kampioenschap aanvoerde. Michael Schumacher (1994, 2001, 2002, 2004) kreeg het maar liefst vier keer voor elkaar, Juan Manuel Fangio tweemaal (1954, 1957), terwijl elf andere coureurs dit één keer in hun carrière deden: Alberto Ascari (1953), Jack Brabham (1959), Graham Hill (1962), Jackie Stewart (1969), Ayrton Senna (1991), Nigel Mansell (1992), Damon Hill (1996), Mika Häkkinen (1998), Jenson Button (2009), Sebastian Vettel (2011), en Lewis Hamilton (2015).

Schumacher-record gaat eraan

Alleen Fangio en Schumacher deden dit dus meer dan eens, waarbij Schumacher het in 2001 en 2002 in opeenvolgende jaren deed. Het zorgde ervoor dat de Duitser maar liefst 37 races op rij WK-leider was. Met drie races te gaan nam hij de leiding in 2000 over, en daar voegde hij de zeventien races van 2001 en 2002 vervolgens aan toe. In 2003 werd hij ook kampioen, maar in de Australische seizoensopener eindigde hij als vierde, en zo kwam de reeks ten einde.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

143836_13d4906b6efe97775fb5e1bbd55d58f1
Michael Schumacher wint met Ferrari in Australië.

Verstappen kende in 2022 ook een moeizame seizoenstart, met twee uitvalbeurten in drie races. Een lastige inhaalslag op Charles Leclerc leek te gaan volgen, maar een foutenfestival van de Monegask en het Italiaanse team zorgde ervoor dat Verstappen al na de Grand Prix van Spanje, waar Leclerc vanuit leidende positie met technische problemen uitviel, de leiding weer overnam. In de laatste zeventien Grands Prix van het seizoen hield Verstappen de leiding in het kampioenschap vast, en met Las Vegas als 21e Grand Prix van 2023 komt de teller dus op 38 te staan, een nieuw record.

Aangezien de seizoenen in het verleden korter waren, heeft Schumacher wel nog het record in handen voor de langste reeks qua dagen. Maar liefst 896 lang was de Duitser de kampioenschapsleider, waar de teller bij Verstappen bij de seizoensopener van 2024, in Bahrain, op 'slechts' 650 dagen zal staan. Mocht Verstappen ook in 2024 sterk van start gaan met een zege en vervolgens domineren, kan hij Schumacher op 3 november evenaren, de dag van de Grand Prix in Brazilië.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws