Vettel waarschuwt de FIA: 'Dit is een bedreiging voor de gezondheid van de coureurs' Formule 1
Formule 1

Vettel waarschuwt de FIA: 'Dit is een bedreiging voor de gezondheid van de coureurs'

Vettel waarschuwt de FIA: 'Dit is een bedreiging voor de gezondheid van de coureurs'

Met het invoeren van nieuwe regels zijn altijd nieuwe problemen verbonden. Voor 2022 zijn de grote regelveranderingen doorgevoerd en Sebastian Vettel stipt een probleem aan dat zich na deze veranderingen heeft voorgedaan. Volgens de Duitser ademen coureurs namelijk koolstofdeeltjes van de voorremmen in door het design van de auto. Dit kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen en dus kaart Vettel het probleem aan bij de FIA. De autosportfederatie gaat de gevolgen onderzoeken.

Aan het einde van de Grand Prix van Oostenrijk had Vettel koolstof op zijn gezicht toen hij zijn helm afzette. Dit komt doordat de afvoer van warme remlucht niet meer langs de buitenkant, maar langs de binnenkant van de wagen stroomt. De FIA heeft deze wijziging doorgevoerd om te voorkomen dat teams de uitwas van lucht gebruiken om de achtervolgers in de weg te zitten. De nieuwe luchtstroom over de auto voorkomt weliswaar deze luchtverstoringen voor achtervolgers, maar heeft dus wel negatieve bijwerkingen.

'Er moet aan worden gewerkt omdat de huidige opzet van de auto's ervoor zorgen dat er veel remstof in onze gezichten wordt geblazen', aldus Vettel tegenover SkySports na afloop van de race. Het onderwerp dat door de Duitser wordt aangekaart, is serieus, zo benadrukt hij. 'Koolstof is giftig als je het inademt en kan ernstige gevolgen hebben op de functionaliteit van de longen.' Daarom dringt de Aston Martin-coureur er bij de FIA op aan dat het probleem zo snel mogelijk moet worden aangepakt. 'De FIA zal het probleem onderzoeken en ik denk dat we er makkelijk wat aan kunnen doen.'

Vettel niet de enige met klachten

Naast Vettel hebben verschillende andere coureurs al aangegeven last te hebben van de koolstofdeeltjes. Zo klaagden de McLaren-coureurs in Bahrein al over de vieze lucht en liet Valtteri Bottas weten graag een snel een oplossing te hebben. 'We ademen niet alleen de lucht van onze remmen in, maar ook van onze voorgangers. Elke keer als ik nies, komt er zwart poeder uit mijn neus. Ik denk dat dit een probleem is, waar niemand echt over nadenkt. Ik adem liever schone lucht in en ik hoop dat er snel wat aan gedaan kan worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws