Vettel wil meer klimaatactie: 'Moet voldoen aan verantwoordelijkheden van deze tijd' Formule 1
Formule 1

Vettel wil meer klimaatactie: 'Moet voldoen aan verantwoordelijkheden van deze tijd'

Vettel wil meer klimaatactie: 'Moet voldoen aan verantwoordelijkheden van deze tijd'

Sebastian Vettel uit regelmatig zijn standpunt op het gebied van klimaatactie. Nadat de FIA op 16 augustus de motorreglementen voor 2026 bekend heeft gemaakt, hebben ze uitgebreid beschreven hoe ze hierbij de sport klimaatneutraler willen maken. Vettel vindt echter dat de FIA het niet alleen hierbij moet laten en pleit voor meer actie om de sport duurzamer te maken.

Drie jaar geleden maakte de Formule 1 al bekend dat ze in 2030 klimaatneutraal willen zijn door middel van betere logistieke schema's, duurzamere brandstof en het verminderen van afval met behulp van recycling en hergebruik. In 2025 hoopt de sport plastic-vrij te zijn. De viervoudig wereldkampioen vertelde tijdens World eX, een e-sports kampioenschap, dat hij vindt dat er nog meer gedaan moet worden nu de kalender zich uitbreidt en de Formule 1 nog meer mensen aantrekt.

'Een evenement waar veel mensen op afkomen moet voldoen aan de verantwoordelijkheden die bij deze tijd horen', stelt de Duitser. 'De Formule 1 trekt een groot publiek, met name in Noord-Amerika is het de laatste tijd populair geworden', vervolgt Vettel. De Aston Martin-coureur is van mening dat een deel van de inkomsten van de Formule 1 moet worden geïnvesteerd in het groener en duurzamer maken van een GP-weekend. Vettel stelt een aantal verbeteringen voor.

'Bijvoorbeeld hoe mensen naar het event komen, dat moet in goede banen worden geleid. Een deel van de omzet moeten we investeren in de promotors. We moeten hen de kans geven om op het gebied van publiek en organisatie voor een nog betere, groenere en schonere oplossing te gaan', legt de viervoudig wereldkampioen uit. De sport wordt immers nog altijd kritisch bekeken door politici en activisten. De reglementen van 2026 pakt in ieder geval een gedeelte van het probleem aan.

Volgens Vettel draait het om relevantie

'Het maakt uiteindelijk niets uit wat we doen, of we nu concerten bezoeken, in onze auto's rijden of andere dingen doen. Het gaat om de relevantie. Als we niet bijdragen aan veranderingen en anderen daarvan laten profiteren, met de techniek die we al hebben, wat is dan het nut?' vervolgt Vettel. 'Wij snappen het, wij houden van autosport, maar als je tegen een publiek spreekt dat niet van autosport houdt, dan denk ik dat deze vragen in de toekomst terecht worden gesteld.'

Ondanks dat de Duitser recent zijn afscheid van de Formule 1 heeft aangekondigd, heeft hij duidelijke verwachtingen voor het verduurzamen van de sport. 'We moeten ons niet in de luren laten leggen met het enorme vermogen dat we hebben. We geven veel geld uit en we kunnen met innovatie, techniek en het vermogen een betere weg inslaan, zodat iedereen ervan kan profiteren. Het maakt niet uit of het elektrisch, waterstof of iets anders is', aldus Vettel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws