Voormalig Red Bull-coureur steekt loftrompet over Newey: 'Mijn complimenten als dat lukt' Formule 1
Formule 1

Voormalig Red Bull-coureur steekt loftrompet over Newey: 'Mijn complimenten als dat lukt'

Voormalig Red Bull-coureur steekt loftrompet over Newey: 'Mijn complimenten als dat lukt'

Voormalig Red Bull Racing-coureur Vitantonio Liuzzi durft na de testdagen in Bahrein nog niet te zeggen hoe groot het verschil is tussen het Oostenrijkse team en de concurrentie, maar voor de 43-jarige Italiaan staat het buiten kijf dat het team van Max Verstappen en Sergio Pérez als de favoriet begint aan het openingsweekend op het Bahrain International Circuit.

Zonder het onderste uit de kan te halen, maakte Red Bull volgens kenners een ijzersterke indruk gedurende de driedaagse wintertest. Vrijwel niemand twijfelt er dan ook aan dat de Oostenrijkse renstal dit seizoen opnieuw haar zaakjes het beste op orde heeft, zo ook Liuzzi, die in 2005 vier races reed voor Red Bull, niet. 'We weten allemaal dat Red Bull in het voordeel is, ze hebben tijdens het testen laten zien dat ze een erg competitieve auto hebben en dus hebben ze een groot voordeel', zegt de Italiaan in een exclusief interview met F1inGenerale.

Hoewel Red Bull er goed voor lijkt te staan, durft Liuzzi nog niet te zeggen of het verschil naar de concurrentie opnieuw zo groot is als in 2023. 'Ik denk dat het nog te vroeg is om voorspellingen te doen. We zullen moeten wachten tot de eerste geblokte vlag is gezwaaid om het echte verschil tussen de teams op de baan te kennen', zegt Liuzzi, die het risico dat Red Bull met het concept van de RB20 heeft genomen prijzenswaardig vindt. 'Het moet gezegd worden dat ze een risico hebben genomen, dus mijn complimenten aan Adrian Newey als Red Bull de voorsprong van vorig jaar weet te behouden.'

Situatie rondom Horner kan team destabiliseren

Na een bijzonder succesvol 2023-seizoen, waarin Red Bull slechts in één van de tweeëntwintig races niet als winnaar uit de bus kwam, lijkt de Oostenrijkse renstal na de wintertest ook in 2024 de concurrentie weer een stap voor te zijn. Red Bull is de grote favoriet om de wereldtitel te prolongeren, maar kan de onrust binnen het team wel eens een probleem worden. 'De Horner-affaire zou mogelijk de stabiliteit van het team kunnen verstoren', zegt Liuzzi, die denkt dat Red Bull misschien ook wel rekening moet houden met Ferrari.

'Het lijkt erop dat de SF-24 competitiever is geworden tijdens de langere runs en qua bandenverbruik', concludeert de 43-jarige Italiaan. 'Er zijn misschien meer kansen om Red Bull in de problemen te brengen. Vergeleken met 2023 denk ik dat (Charles, red.) Leclerc en (Carlos, red.) Sainz meer kunnen klaarspelen, zelfs als Verstappen en Red Bull vooraan beginnen', aldus Liuzzi.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws