Zege Verstappen verrast hoofdstrateeg: 'P3 was volgens de simulaties het hoogst haalbare' Formule 1
Formule 1

Zege Verstappen verrast hoofdstrateeg: 'P3 was volgens de simulaties het hoogst haalbare'

Zege Verstappen verrast hoofdstrateeg: 'P3 was volgens de simulaties het hoogst haalbare'

Hannah Schmitz, de hoofdstrateeg van Red Bull Racing, stelt dat het team op het allerlaatste moment heeft besloten om op de softs te starten. De Oostenrijkse renstal wilde Max Verstappen en Sergio Pérez in eerste instantie op hards laten beginnen, maar de coureurs klaagden op weg naar de grid over te weinig grip. Schmitz zegt dat de overwinning van afgelopen zondag heel zoet smaakt, nadat Verstappen vanaf P10 moest starten op de Hungaroring.

Het leek onwaarschijnlijk dat Verstappen de overwinning uit het vuur zou slepen. Het circuit in Boedapest staat niet bekend om de vele inhaalacties, maar het is de Nederlander gelukt om vanaf de tiende plek naar de zege te rijden. 'Het was zeker één van de beste overwinningen van het seizoen', stelt Schmitz bij Sky Sports. 'We dachten dat we het podium net zouden halen. Uit onze simulaties bleek dat de derde plek het hoogst haalbare was. Het smaakt zeker zoeter als je kijkt naar onze startpositie.'

Red Bull kiest op laatste moment voor softs

Eerder dit seizoen moesten Charles Leclerc en Carlos Sainz al van ver komen vanwege een gridstraf. Beide coureurs begonnen in die races op de hards, en dat was nu ook het plan bij Red Bull. 'Vanaf onze positie was één van de meest klassieke strategieën om op de hardere band te starten, zeker gezien het feit dat inhalen moeilijk is. We hebben echter veel gesproken over de omstandigheden. Als het wat vochtig en koel was, dan zouden we de softs overwegen.'

Uiteindelijk bleek het een stuk kouder te zijn op de zondag dan op de vrijdag en hing er ook regen in de lucht. 'Op de weg naar de grid toe klaagden de coureurs al over het gebrek aan grip. Toen reden ze zelfs al op de softs. De race-ingenieurs stelden dat het geen goed idee zou zijn om op de hards te starten. Daar hebben we lang over gesproken. Uiteindelijk hebben we besloten om over te gaan op de softs.' Dat was een succesvolle keuze van de strategen, aangezien Verstappen en Pérez al snel hun weg naar voren wisten te vinden.

Wie maakte de keuze bij Red Bull?

Schmitz is als hoofdstrateeg verantwoordelijk voor de strategieën gedurende een race. Toch neemt ze al het commentaar van de coureurs en ingenieurs met zich mee gedurende een raceweekend. 'We werken het gehele weekend samen. Het gaat niet alleen om de cijfertjes en de data, want de coureurs hebben natuurlijk het gevoel in de auto. Dat moeten we meenemen', aldus de Red Bull-hoofdstrateeg.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws