GP Azerbeidzjan 2020

De Grand Prix van Azerbeidzjan 2020 wordt opnieuw in het laatste weekend van april verreden. De F1-directie heeft voor 2019 besloten om de kalender een week eerder te laten beginnen en een week langer te laten doorgaan. Hierdoor zitten er wat meer rustweken in het seizoen, met name fijn bij de Grands Prix op verschillende continenten. De Grand Prix van Azerbeidzjan 2019 wordt op 28 april verreden. Voor de andere data van de GP's, bekijk de kalender van 2020.


Net als andere jaren wordt er gereden op het Baku City Circuit. Afgelopen seizoen werd de race gewonnen door Lewis Hamilton, die in Azerbeidzjan zijn eerste overwinning van 2018 pakte. Max Verstappen haalde de eindstreep niet, evenals teamgenoot Daniel Ricciardo. De twee raakten elkaar tijdens een gevecht op de baan, waardoor het voor zowel de Nederlander als de Australiër einde oefening bleek. In de kwalificatie deed Verstappen het relatief goed met een vijfde plaats, op het circuit dat de Red Bull totaal niet ligt wegens het lange rechte stuk. De Nederlander gaf net geen halve seconde toe op Sebastian Vettel, die van pole position mocht starten. 

GP Azerbeidzjan nieuws 2019

De Grand Prix van Azerbeidzjan is door de jaren heen een wedstrijd geweest waarin we al veel hebben beleefd en voorlopig hoeven we er nog niet voor te vrezen dat we de Grand Prix moeten gaan missen. Eerder dit jaar werd namelijk bekend gemaakt dat Azerbeidzjan tot en met in ieder geval 2023 op de kalender zal blijven staan. Na de Grand Prix van 2019 zal er dus in ieder geval nog drie keer teruggekeerd worden. 

Het laatste nieuws van de GP van Azerbeidzjan 2019 wordt verzameld op tag 'GP Azerbeidzjan'.

Geschiedenis GP Azerbeidzjan

De Grand Prix van Azerbeidzjan is één van jongste races op de huidige Formule 1-kalender. Officieel gezien werd de eerste race namelijk in 2017 verreden, echter deed de Formule 1 het jaar daarvoor het Baku City Circuit ook al aan. Toen was dat echter nog onder de naam Grand Prix van Europa. 

Er is dus tot nog toe drie keer gereden op het stratencircuit in Azerbeidzjan en er zijn ook drie verschillende winnaars te noteren geweest. De eerste Grand Prix op het Baku City Circuit werd namelijk gewonnen door Nico Rosberg, die in 2016 ook voor de eerste en enige keer wereldkampioen wist te worden. Sergio Perez werd toen verrassend derde. 

Daniel Ricciardo wist voor Red Bull Racing de knotsgekke editie van 2017 te winnen. Veel coureurs kregen te maken met straffen, waaronder Sebastian Vettel. Hij reed namelijk met opzet tegen Lewis Hamilton op, omdat de Duitser vond dat de Engelsman hem een brake test gaf. Ricciardo bleef misère bespaard en won de GP, terwijl we opnieuw een verrassende nummer 3 zagen. Het was Lance Stroll die zijn Williams naar het podium wist te rijden.

De 2018-editie werd gewonnen door Mercedes-coureur Lewis Hamilton, maar was vanuit Nederlands perspectief vooral interessant door crash tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo. De twee toenmalig teamgenoten waren de hele race in een felle strijd verwikkeld en op een bepaald moment kon dat bijna niet meer goed gaan en dat was dan ook het geval toen de Australiër zijn auto achterop die van de Nederlander reed. Beide coureurs vielen uit en een echte schuldige was er niet aan te wijzen.

F1 Azerbeidzjan 2019

De Grand Prix van Azerbeidzjan 2019 wordt verreden op 28 april aanstaande. De race wordt verreden op het Baku City Circuit. Zoals gezegd wordt er nog niet heel veel jaren gereden in Azerbeidzjan en zijn er daaropvolgend ook nog niet veel winnaars te noteren geweest. 

De Grand Prix van Azerbeidzjan lijkt bij uitstek de wedstrijd te zijn waarin er verrassingen zouden kunnen ontstaan. Mannen als Sergio Perez en Lance Stroll wisten hier in de afgelopen jaren verrassende podiumplekken te scoren en Azerbeidzjaanse wedstrijd staat altijd vol van spanning en chaos. Gaan we dit jaar weer een verrassing op het podium zien? 

Kwalificatie Grand Prix Azerbeidzjan

De kwalificatie voor de GP van Azerbeidjan wordt verreden op 27 april 2019. In 2018 wist Sebastian Vettel zijn auto op de pole position te zetten en dat deed hij in een tijd van 1.41.498. Daarmee was hij bijna twee tienden sneller dan Mercedes-coureur Lewis Hamilton, die op zijn beurt weer bijna twee tienden sneller dan zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Net daar achter zagen we de Red Bull's van Daniel Ricciardo en Max Verstappen, op respectievelijk de vierde en vijfde positie. 

Video kwalificatie F1 Azerbeidzjan 2018

Tijdschema GP Azerbeidzjan

Na de Grand Prix van China is het in Azerbeidzjan tijd voor de eerste van een reeks Europese wedstrijden en daarmee worden de belangrijkste sessies voor de Europeanen weer verreden op normale tijden in de middag. Zo zal de kwalificatie op zaterdag aanvangen om 15.00 uur, terwijl de race op zondag bijna een uur eerder zal starten. Om 14.10 zullen de lichten op groen gaan voor de eerste Europese race van het seizoen.

Samenvatting Grand Prix Azerbeidzjan 2018

Baku City Circuit

Het Baku City Circuit is iets meer dan zes kilometer lang, 6,003 km op precies te zijn en het is daarmee de langste baan van de kalender. Niet geheel verwonderlijk is het circuit ontworpen door Herman Tilke. De snelste rondetijd staat op naam van Sebastian Vettel. Hij ging in 2017 rond in 1.43.441.

Hieronder is een video te zien waarin je op je gemak kunt zien hoe een rondje over het Baku City Circuit eruit ziet. 

Video circuit info Baku City Circuit

Het circuit is 6,0 kilometer lang en wordt tegen de klok in verreden. Het circuit telt in totaal twintig bochten. De layout kun je hier terug vinden

Meer nieuws