Castroneves wint 105e Indy500, VeeKay zakt terug door pitstops IndyCar
IndyCar

Castroneves wint 105e Indy500, VeeKay zakt terug door pitstops

Castroneves wint 105e Indy500, VeeKay zakt terug door pitstops

Helio Castroneves kon zondagavond de 105 Indianapolis 500 op zijn naam schrijven. Het is de vierde keer dat de Braziliaan de prestigieuze oval-race op zijn naam kan schrijven. Rinus 'VeeKay' van Kalmthout had lange tijd zicht op een podiumplaats, maar zakte door een matige pitstop terug naar P8.

VeeKay, startend vanaf de derde positie op de grid, schoot in de beginfase van de race knap naar de derde posite. De eerste stints leken veelbelovend voor de jonge Nederlander. Aan de kop van het veld was het stuivers wisselen om benzine te besparen in de 500 mijl lange race, zo lagen Colton Herta en Conor Daly even later aan kop.

Even later zagen we de eerste caution van de race. Stephen Wilson maakt een 'rookie mistake' en crasht in de pitstraat, waardoor hij zijn race moest eindigen. Ook Scott Dixon kende hier een pechmoment, gezien zijn bolide afsloeg en bijna de race moest staken. In ronde 69 en 103 kende VeeKay later wederom een paar snelle pitstops, waardoor hij virtueel nog een van de favorieten was voor de overwinning.

Harde crash van Rahal

Na een foutieve pitstop zagen we de zwaarste crash van de Indy500 in 2021. Graham Rahal verloor een van zijn achterwielen bij het uitkomen van de pitstraat, waardoor hij de muur in boorde. Het losgeraakte wiel knalde op de voorkant van een rijder achter Rahal, dit bewees waarom de introductie van de aero-screens een belangrijke veiligheidskeuze is geweest. Al snel bleek ook dat het achterwiel niet goed was bevestigd, waardoor het vrij simpel los kon vliegen.

VeeKay naar P8 in eindfase

Met nog 27 rondes te gaan was het weer tijd voor een pitstop van VeeKay, waardoor hij ver buiten de top tien terecht kwam. In de slotfase van de race kon de Nederlander, mede door pitstops van concurrenten, toch weer de top tien in duiken. De aandacht lag verder aan de kop van het veld, waar Castroneves met nog zes rondes te gaan de leiding overneemt van Takuma Sato. Het bleek de winnende inhaalmanoeuvre te zijn, waardoor de nu viervoudig Indy500-winnaar de melk ontving op het podium in Indianapolis. VeeKay werd achtste, alsnog een knappe prestatie.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws