Sky Sports-analist looft Schumacher-stijl van Verstappen: 'Hij heeft dat zelf ontwikkeld' Max Verstappen
Max Verstappen

Sky Sports-analist looft Schumacher-stijl van Verstappen: 'Hij heeft dat zelf ontwikkeld'

Sky Sports-analist looft Schumacher-stijl van Verstappen: 'Hij heeft dat zelf ontwikkeld'

Volgens voormalig Formule 1-coureur en Sky Sports-analist Karun Chandhok heeft Max Verstappen een rijstijl ontwikkeld die erg veel lijkt op hoe Michael Schumacher in de jaren negentig en het begin deze eeuw reed. Alles wat Verstappen doet, doet hij heel gecontroleerd. Met name het aansnijden van de bochten is iets dat de Nederlander op de centimeter goed doet.

Met drie titels op zijn naam en meerdere wereldrecords behoort Verstappen tot de top van de sport, en zijn rijvaardigheden worden meer dan terecht geprezen. De Nederlander wist in 2022 al aardig wat records te verbreken, en zo werd 2023 al helemaal een seizoen dat de geschiedenisboeken in kon. Hij doet velen denken aan de Duitse Formule 1-legende, en Chandhok ziet de gelijkenissen ook. 'Verstappen heeft een uitstekende controle over de auto, vooral bij het ingaan van bochten', analyseert Chandhok voor Motorsport.com.

'Daar wint hij ook het meest, want het lukt hem zelfs om met een hoge snelheid de apex van langzamere bochten te raken', gaat de Sky Sports-analist verder. 'Alles wat hij doet, doet hij op een heel gecontroleerde manier. Hij kan niet alleen goed werken met een lossere achterkant, maar hij houdt er zelfs van. Het is een rijstijl die hij zelf heeft ontwikkeld. Deze stijl lijkt heel erg veel op die van Schumacher in de jaren negentig en het begin van deze eeuw', vervolgt de Indiër. 'In zijn gloriedagen bij Benetton en Ferrari liet Schumacher ook zien dat dit zijn sterke punt was, en daarom konden veel teamgenoten hem niet bijhouden. Opvallend genoeg kon ook Jos Verstappen niet zo rijden als Schumacher.'

Tekst gaat verder onder de foto.

max verstappen podium abudhabi
Verstappen voegt zich op 26-jarige leeftijd bij het rijtje van de grootheden van de sport. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'Dat doet hij vooral op een circuit als Suzuka goed'

Chandhok merkt op dat het Verstappen lukt om met de auto gebalanceerd grip te vinden. 'Hij laat het gas los, raakt de remmen en draait de achterkant mee de bocht in. Als het ware stuurt hij de auto met zijn voeten. Hij kan de beweeglijke achterkant opvangen met de heel gevoelige voorkant van de auto. Dat wil zeggen dat hij al heel veel gestuurd heeft als hij bij de apex zit', aldus Chandhok. Dat Verstappen zijn auto op die manier prettig vindt rijden, heeft Alexander Albon een tijdje geleden bevestigd. De Britse Thai reed een gedeelte van 2019 en tijdens het 2020-seizoen naast de Nederlander. 'Sommige coureurs vinden een gevoelige voorkant fijn, maar bij de Red Bull kon je op de neus blazen en de auto stuurde al in', gaf Albon aan in de High Performance-podcast.

Wanneer Verstappen dus bij de apex is, kan hij het stuur loslaten. 'Als je de beelden van Verstappen en Sergio Pérez met elkaar vergelijkt, dan kan je zien dat Verstappen een kleinere hoek in het stuur heeft bij de apex. Hij kan dan eerder loslaten en dat is gunstig voor het managen van de banden. Dan komt er minder laterale kracht op de banden terecht als hij accelereert. Het komt allemaal neer op het aansnijden van de bochten. Hij doet dat op de centimeter goed, en hij gebruikt de ruimte die de baan biedt. Dat doet hij vooral op een circuit als Suzuka goed.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws