Hamilton, Schumacher, en Stewart: deze records zijn in 2024 haalbaar voor Verstappen Max Verstappen
Max Verstappen

Hamilton, Schumacher, en Stewart: deze records zijn in 2024 haalbaar voor Verstappen

Hamilton, Schumacher, en Stewart: deze records zijn in 2024 haalbaar voor Verstappen

Als er een record was voor het neerzetten van de meeste records, had Max Verstappen deze mijlpaal in 2023 vermoedelijk wel gehaald. De Nederlander liet in een lang seizoen nauwelijks kruimels liggen voor de concurrentie, en aangezien de reglementen nagenoeg hetzelfde zullen zijn in 2024, lijkt de kans op meer Nederlands succes groot. In dat geval kan de recordjacht van de regerend wereldkampioen al snel een vervolg krijgen.

Een recordaantal overwinningen (negentien), een recordaantal podiumplekken (21), een recordaantal punten (575), en de eerste coureur in de geschiedenis van de sport die meer dan twee keer zoveel punten pakte als de nummer twee in de titelstrijd, met dus ook een recordvoorsprong van 290 punten; het is zomaar een greep uit het dominante 2023-seizoen van de Red Bull Racing-coureur, die zelf vooral trots was op het winnen van tien races op rij, en het leiden van meer dan 1.000 ronden in een seizoen. De 2024-kalender is nog voller, en dus kunnen al deze records alweer in gevaar komen, als Verstappen zijn vorm vasthoudt. F1Maximaal zet op een rijtje wat er voor Verstappen te halen valt.

Langste zegereeks: 10 overwinningen

Verstappen sloeg in 2023 in Miami genadeloos toe na een relatief moeizaam weekend in Azerbeidzjan. In het Noord-Amerikaanse land moest Verstappen na een kwalificatietegenvaller als negende beginnen, maar uiteindelijk pakte de kampioen overtuigend de zege. Dat deed hij ook in de maanden erna, met in Zandvoort een evenaring van de zegereeks van Red Bull-voorganger Sebastian Vettel, en de week daarna een unicum met zijn tiende zege op rij in Monza.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen wint gp italie 2023
Verstappen is alweer een heel eind onderweg richting de evenaring van zijn eigen record in Italië.

In Singapore kwam de reeks ten einde in het enige weekend waarin de zege niet naar een Red Bull-coureur ging. Verstappen kwam vastberaden uit het Aziatische land, en liet in Japan weinig heel van zijn concurrenten. Vervolgens werd hij in Qatar wereldkampioen, en won hij elke resterende Grand Prix, waardoor de teller alweer op 7 staat; op de reeksen van Verstappen en Vettel na de langste ooit. Als Verstappen dus in Bahrein, Saoedi-Arabië, en Australië wint, kan hij zijn eigen record op 24 maart alweer evenaren, om twee weken later in Japan, een typisch Verstappen-circuit, voor nummer elf te gaan. Daarbij dient wel gezegd te worden dat Verstappen nog nooit de eerste drie races van het seizoen won.

Langste puntenreeks: 48 Grands Prix

Verstappen wint niet alleen heel veel, hij valt tegenwoordig ook maar zelden uit. De laatste keren waren de technische uitvalbeurten aan het begin van 2022. Een DNF in Bahrein werd opgevolgd door een nipte zege in Saoedi-Arabië, waarna de moed Verstappen in Australië in de schoenen zakte na opnieuw technische problemen. De Nederlander herstelde zijn puntenachterstand al snel, en werd uiteindelijk dominant kampioen. Sindsdien pakte Verstappen 33 zeges in 41 weekenden tijd.

Het record van de langste puntenreeks staat op naam van Lewis Hamilton. Om het record van de 39-jarige Brit te evenaren, moet hij de eerste zeven Grands Prix in de top tien eindigen. In Emilia-Romagna kan Verstappen dan op gelijke hoogte komen met zijn voormalige rivaal, om een week later in Monaco de kans te krijgen om het record alleen in handen te krijgen. Saillant detail is dat Hamilton zijn reeks te danken had aan een zware straf voor beide Alfa Romeo's in Duitsland, 2019. Verstappen heerste in het waterballet, terwijl Hamilton na verschillende fouten als elfde eindigde, maar achteraf nog tot de negende plek gepromoveerd werd.

Langste podiumreeks: 19 races

Vanwege de tegenvaller in Singapore, waar Verstappen vijfde werd, kwam ook zijn reeks podiums ten einde. De teller bleef op vijftien staan. Het record bleef daarmee buiten bereik: Michael Schumacher eindigde van de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2001 tot en met de Japanse Grand Prix in 2002 elke keer in de top drie, negentien keer op rij dus. Verstappen staat inmiddels weer op zeven podiums op rij, dankzij zijn zeven zeges. Verstappen kan in Silverstone op negentien komen, als hij constant vooraan terug te vinden is, waarbij hij in Hongarije het record alleen over kan nemen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

michael schumacher 2009
Sommige Schumacher-records houden na ruim twintig jaar nog altijd stand.

Elke Grand Prix op het podium eindigen

Sommige records kunnen niet meer aangescherpt worden, enkel geëvenaard worden. Een van die records is het nagenoeg perfecte 2002-seizoen van Schumacher. De Duitser eindigde in elk van de zeventien races in de top drie. Alleen in Maleisië moest de nu 55-jarige recordkampioen op het laatste treetje plaatsnemen, nadat hij zijn voorvleugel verloor in een startincident met Juan Pablo Montoya. Verder eindigde Schumi elf keer als eerste, en vijf keer als tweede. Verstappen zag zijn kans op deze perfecte score in Singapore aan zijn neus voorbijgaan in 2023.

Elke Grand Prix aan de leiding rijden

Een ander record liep Verstappen al vroeg in het seizoen mis. In 1969 wist Sir Jackie Stewart het voor elkaar te krijgen om, op weg naar zijn eerste wereldtitel, in elk van de elf Grands Prix de leiding minimaal één ronde in handen te krijgen, nog altijd een unicum in de sport. Vettel, Alain Prost, Jim Clarck, Graham Hill, en Juan Manuel Fangio kwamen allemaal in de buurt, maar in één Grand Prix ging het mis. Verstappen scoorde in 2023 20 uit 22. Naast de Grand Prix van Singapore zag Verstappen deze kans al in Saoedi-Arabië in rook opgaan, waar hij na technische problemen als vijftiende startte, en als tweede finishte, achter teamgenoot Sergio Pérez.

Verstappen als koning van (Noord-)Amerika

Sommige records heeft Verstappen al in handen, maar kan hij in 2024 verder aanscherpen. De Nederlander werd in 2023 de eerste coureur met drie zeges in hetzelfde land in één jaar tijd, met overwinningen in Miami, Austin, en Las Vegas. Verstappen is echter al veel langer succesvol in de Verenigde Staten. In 2021 pakte Verstappen in Austin een cruciale zege in de titelstrijd met Hamilton, terwijl hij in 2022 zegevierde in Miami én Austin. Met zes overwinningen op rij in één land is Verstappen al recordhouder, en in 2024 staan er weer drie nieuwe kansen op de kalender.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

red bull rb19 verstappen cota
Verstappen is al jarenlang de koning van Amerika.

Extremer nog is het machtsvertoon van Verstappen in het hele Noord-Amerikaanse continent. In 2021, 2022, én 2023 won Verstappen ook in Mexico, en in 2022 en 2023 ook in Canada. De teller staat daarmee op maar liefst elf overwinningen op rij in Noord-Amerika, verspreid over vijf verschillende circuits. Sinds 3 november 2019 is Verstappen al ongeslagen in Noord-Amerika, ruim vier jaar dus al. In 2024 wordt Noord-Amerika vijf keer bezocht, en dus zal het een uitdaging voor Verstappen worden om zijn reeks nog een jaar te verlengen.

Ultieme records van Schumacher en Hamilton nog buiten bereik

De meest prestigieuze records in de Formule 1 zijn wel het aantal wereldtitels en overwinningen. Daar zal Verstappen nog langer geduld voor moeten hebben. Schumacher en Hamilton verzamelden ieder zeven titels, en dus heeft Verstappen nog minimaal tot en met 2027 nodig om dat te kunnen evenaren. Het huidige contract van Verstappen loopt in 2028 af, en dus heeft de Limburger theoretisch gezien nog net de kans om het record alleen in handen te krijgen tijdens zijn huidige contract. Dan moet de nu 26-jarige coureur wel acht titels op rij veroveren, iets dat haast ondenkbaar lijkt.

Het recordaantal overwinningen zal vermoedelijk eerder haalbaar zijn. Verstappen heeft inmiddels nu 54 Grand Prix-zeges te pakken, en is daarmee nog ver verwijderd van de cijfers van Schumacher (91) en Hamilton (103). In 2023 pakte Verstappen echter negentien zeges, en in 2024 staan er nog twee races extra op de kalender. Mocht Verstappen deze vorm dus vasthouden, dan kan hij Schumacher volgend jaar al achterhalen, terwijl Hamilton minimaal tot 2026 veilig is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws