Wanneer kan Verstappen een beroep doen op zijn ontsnappingsclausule bij Red Bull? Max Verstappen
Max Verstappen

Wanneer kan Verstappen een beroep doen op zijn ontsnappingsclausule bij Red Bull?

Wanneer kan Verstappen een beroep doen op zijn ontsnappingsclausule bij Red Bull?

Max Verstappen kent momenteel geen fijne seizoenstart en staat na drie races op de zesde plek in het kampioenschap. Red Bull Racing staat bij de constructeurs achter Ferrari en Mercedes. Onlangs heeft Verstappen zijn contract bij de Oostenrijkers verlengd tot en met 2028. Daarin zou ook een ontsnappingsclausule zijn opgenomen. Maar wat houdt deze precies in? F1Maximaal ging op zoek naar het antwoord.

Het huidige Formule 1-seizoen heeft, met de Grands Prix van Bahrein, Saoedi-Arabië en Australië, drie races achter de rug. In de eerste race viel Verstappen uit door een probleem met de toevoer van brandstof. Vervolgens wist de Nederlander zichzelf te revancheren, door in Saoedi-Arabië te winnen. Daarmee waren er hoge verwachtingen voor de derde wedstrijd, maar daarin viel Verstappen uit door een brandstoflek.

Daarmee is er nog lang geen sprake van grote paniek. Red Bull heeft laten zien over snelheid te beschikken op de rechte stukken. Als het aankomt op betrouwbaarheid, is er nog wel het één en ander op te lossen. Met nog twintig races op de kalender heeft de Oostenrijkse renstal nog genoeg tijd om deze problemen te tackelen. Toch is het interessant om te weten dat Verstappen een ontsnappingsclausule heeft bij Red Bull.

Lees ook

Verstappen kan hetzelfde doen als Vettel

De grote vraag is natuurlijk: wanneer kan Verstappen zijn ontsnappingsclausule gebruiken? Met twee uitvalbeurten achter zijn naam in drie races zal daar nog lang niet over nagedacht worden. Dat zal pas gebeuren tegen het einde van een seizoen. Het contract van Verstappen is niet in te zien, maar verschillende media hebben wel een idee wat zo'n ontsnappingsclausule in zou kunnen houden en ook Helmut Marko heeft er wat over losgelaten.

Allereerst de meest recente woorden van Marko, want de Red Bull-adviseur heeft bevestigd dat zijn rijder over een ontsnappingsclausule beschikt. In de Duitse media haalt Marko dan ook het F1-seizoen van 2014 aan. Sebastian Vettel wist in de vier jaren ervoor wereldkampioen te worden bij Red Bull, maar in 2014 kwam de Duitser niet verder dan de vijfde plaats. Daarna ging Vettel ervandoor naar Ferrari, waarmee hij dus eerder wegging dan zijn contract doorliep.

Dat Marko specifiek dit voorbeeld aanhaalt, wijst er naar alle waarschijnlijkheid op dat Verstappen eerder zou kunnen vertrekken bij een slechte eindklassering. In de afgelopen drie seizoenen werd de Red Bull-coureur tweemaal derde en eenmaal wereldkampioen. Dat Verstappen nu zesde staat, zegt zo vroeg in het seizoen nog weinig, maar als dit richting het einde van het seizoen nog steeds het geval is, dan zou de ontsnappingsclausule uitkomst kunnen bieden.

Lees ook

Red Bull moet competitieve auto leveren

In het eerdere contract van Verstappen, dat tot aan 2023 liep, stond volgens F1-Insider.com een ander soort ontsnappingsclausule. Daarbij ging het vooral om hoe competitief de auto van Red Bull zou zijn ten opzichte van de snelste auto van het veld. In voorgaande jaren ging dat om de Mercedes. Daarbij zou maar drie tienden van een seconde per ronde mogen worden ingeleverd. Is het meer dan dat, dan zou Verstappen kunnen besluiten weg te gaan bij Red Bull.

Of Verstappen in zijn nieuwe contract weer zo'n onderdeel aan zijn ontsnappingsclausule heeft toegevoegd, is niet bekend. Wel is het inmiddels duidelijk dat de 24-jarige coureur sowieso over een ontsnappingsclausule beschikt. Daarbij is het meest aannemelijk dat het om de clausule gaat waar Vettel ook gebruik van heeft gemaakt. Voor Red Bull is de opdracht in ieder geval bekend: Verstappen omhoog helpen door de problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Bookies zien Ferrari en Leclerc op eindzege afstormen in Italiaanse thuisrace

Door: Rick Pasker | Twitter: @rickpasker

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws