Komt Red Bull in Imola met upgrades of volgt het het veilige pad van Ferrari en Mercedes? Formule 1
Formule 1

Komt Red Bull in Imola met upgrades of volgt het het veilige pad van Ferrari en Mercedes?

Komt Red Bull in Imola met upgrades of volgt het het veilige pad van Ferrari en Mercedes?

Komt Red Bull Racing in Imola met upgrades? Van diverse kanten in het Oostenrijkse kamp horen we verschillende verhalen. Vermoedelijk gaan er wel wijzigingen doorgevoerd worden, maar het Grand Prix-weekend van Emilia Romagna leent zich niet echt voor het doorvoeren van grote veranderingen. Zo zou het team dus, net zoals Ferrari en Mercedes, voor een veiligere oplossing kunnen kiezen en kunnen wachten tot Miami, of zelfs Barcelona.

Dat er onzekerheid ontstaan is omtrent de verbeteringen die Red Bull aan haar auto door gaat voeren, komt voornamelijk omdat twee prominenten binnen Red Bull verschillende dingen zeggen. Allereerst hoorden we Max Verstappen rondom het Grand Prix-weekend van Australië spreken over de ontwikkelingsslag van zijn team. In Melbourne moest Verstappen het nog doen met de RB18 waarmee hij het seizoen begon, maar hij verzekerde: 'De upgrades komen in Imola.'

Lees ook

Horner doet twijfel ontstaan over plan Red Bull

Dat leek dus een duidelijk verhaal, totdat Christian Horner, de teambaas van de renstal uit Milton Keynes, met een ander bericht naar buiten kwam. De Engelsman wilde niet specifiek ingaan op of er werkelijk sprake was van een upgrade, en lijkt daarmee de verwachtingen te temperen. 'In een sprintrace-weekend heb je weinig tijd om je wijzigingen tegen het licht te houden', erkende hij. Dit komt doordat er slechts één vrije training aan de kwalificatie voorafgaat.

Horner benadrukte dat vertrouwen in de voorgestelde oplossingen dus van groot belang is, anders is het te risicovol om wijzigingen door te voeren in Italië. Ook dit is een helder verhaal, maar beantwoordt de vraag niet. Gaan ze het nou doen of niet? Verdere citaten van Horner bieden uitkomst: 'Ik zou niet zeggen dat er een groot upgradepakket aan zit te komen, maar meer dat het een onderdeel is van een evolutie', meldde hij bij Motorsport.com. Hoe groot de wijziging zal zijn, dat blijft nu dus onbeantwoord.

Bookies zien Ferrari en Leclerc op eindzege afstormen in Italiaanse thuisrace

Ferrari vindt Imola 'niet de juiste locatie'

Ferrari, het team dat Red Bull vermoedelijk moet zien te kloppen in Imola, hanteert een andere aanpak. De renstal uit Maranello, die aankomend weekend een thuisrace verrijdt, brengt geen verbeteringen aan bij de F1-75 en houdt daarmee vast aan het pakket waar ze heel het jaar al mee in actie komen. Teambaas Mattia Binotto lichtte de keuze toe: 'Ik denk dat het zomaar een lastig weekend kan worden betreffende het brengen van upgrades.'

'Die moet je tijdens de vrije training op vrijdag namelijk evalueren, terwijl je dan de nadruk wil leggen op de kwalificatie, die vrijdag 's middags al plaatsvindt', aldus de Italiaan volgens diverse media. 'Wij komen dus niet met veel veranderingen aan in Imola want, nogmaals, wij denken niet dat dat de juiste locatie is om veranderingen door te voeren.' In plaats daarvan wil het team wachten tot Miami, of misschien zelfs wel Barcelona, voordat het met vernieuwing komt.

Mercedes denkt er hetzelfde over. Na het Australische raceweekend gaf Toto Wolff al aan dat het 'niet zinvol zou zijn' om wijzigingen door te voeren in Imola. Hoewel Mercedes aan de voorkant van de grid niet echt meer meedoet, lijkt het er dus op dat ook de Duitse renstal zich gedeisd houdt, al kan het natuurlijk altijd nog zo zijn dat één van deze twee teams bluft. De beredenering van beide teambazen, die min of meer hetzelfde is, snijdt echter wel hout.

Lees ook

Een uitgelezen kans voor Red Bull of onnodig risico?

Wat gaat Red Bull doen? Kiezen ze voor het hazenpad en volgen ze het voorbeeld van Ferrari en Mercedes? Het zou een risico voorkomen dat als onnodig gezien kan worden. Voert Red Bull namelijk wijzigingen door die niet werken dan moeten ze tussen VT1 en de kwalificatie terug naar de oude onderdelen en hebben ze geen informatie van hoe deze oudere afstelling in de praktijk werkt. Dat zou de Oostenrijkers de zege kunnen kosten.

Is het team van Verstappen en Sergio Pérez er zeker van dat de wijzigingen werken, en weten ze deze wijzigingen succesvol door te voeren voor de Grand Prix, dan kan dat resulteren in een snelheidsvoordeel wat Red Bull momenteel hard nodig heeft. Niets scheidt het team namelijk van Ferrari, en het is niet uit te sluiten dat Charles Leclerc er wederom met de zege vandoor gaat wanneer Red Bull niet aanzet. Het lijkt een beetje op de alles-of-niets-aanpak waar Red Bull zegt zo van te houden. Eens kijken of ze in Imola ook daad bij woord voegen.

Lees ook
Poll

Gaat Red Bull upgrades doorvoeren in Italië?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws