Albers fileert Horner na vete met Jos Verstappen: 'Kan Max Horner nu nog wel vertrouwen?' Opinie
Opinie

Albers fileert Horner na vete met Jos Verstappen: 'Kan Max Horner nu nog wel vertrouwen?'

Albers fileert Horner na vete met Jos Verstappen: 'Kan Max Horner nu nog wel vertrouwen?'

Oud-coureur Christijan Albers was al niet gecharmeerd van Red Bull Racing-teambaas Christian Horner, en de vete tussen Jos Verstappen en de Brit voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk droegen niet echt bij aan die gevoelens. Albers vindt het onacceptabel hoe Horner zich opstelt en heeft daarover ook een woordenwisseling gehad met de Britse teambaas in Monaco.

Voordat het incident tussen Max Verstappen en Lando Norris de krantenkoppen domineerden, was de discussie tussen Horner en Verstappen senior een hot topic in de paddock. De 52-jarige zou deelnemen aan de Legends Parade en zou daarbij achter het stuur kruipen van de RB8, maar daar zou Horner een stokje voor hebben gestoken. Verstappen senior verklaarde tegenover De Telegraaf en Viaplay dat 'Horner zijn deelname wilde blokkeren of ervoor wilde zorgen dat hij niet gefilmd zou worden'. De teambaas reageerde erop dat dat onzin zou zijn, hij kon dat helemaal niet bepalen, dat was aan de organisatie.

'Dat is toch totale idioterie', zucht Albers in de De Telegraaf Formule 1-podcast. 'Hou je gewoon bezig met je team. Wat moet ik er nog van zeggen?' gaat de oud-coureur verder. 'Hier zijn de sleutels, ga lekker rijden. Er zitten veertig- tot vijftigduizend Nederlanders op de tribune, voor hen is dat toch ook leuk als Jos Verstappen rijdt. Ik snap niet waar het probleem vandaan komt', vult De Telegraaf-journalist Erik van Haren aan. 'Het is een egostrijd', denkt hij. 'Het gaat om macht, om ego's', sluit Albers zich erbij aan. 'Ik vind dit echt slecht van het team. Er zullen altijd twee verhalen zijn, maar ik geloof wel in de kant van Jos, die zou dat niet zomaar zo extreem aanpakken.'

Verstappen senior deed er op zaterdagochtend een schepje bovenop door tegenover Viaplay te suggereren dat er zelfs met de remmen van de RB8 gesjoemeld zou zijn. 'Ik begin er een beetje moe van te worden. Bepaalde key players gaan weg, Marko is helemaal opzijgezet. Ik snap ook echt niet dat hij zich zo weg laat zetten, aan de andere kant is het misschien wel het beleid van het bedrijf', peinst Albers. 'Dus er zullen redenen voor zijn, maar het begint met de rijderskeuzes. Dat gaat Horner overnemen. Heeft hij daar wel oog voor? Hij loopt natuurlijk al lang mee, maar dat wil niet zeggen dat je de juiste keuzes kan maken', denkt de oud-coureur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen gianpiero lambiase jos verstappen oostenrijk donderdag
Jos Verstappen en Horner waren het niet met elkaar eens. 

'Het is een fucking drama'

Daarmee wil Albers niet zeggen dat Marko altijd de juiste keuzes maakt, maar de Nederlander vindt wel dat de Oostenrijker altijd voet bij stuk houdt. 'Als het de keuze is om Pérez bij Red Bull te houden om Verstappen te pleasen, oké, maar je hebt ook te maken met het team', gaat Albers verder. 'Je hebt niet de tijd om te wachten tot hij goed in zijn vel gaat zitten. Het is een fucking drama. Ook in de kwalificaties. Er is altijd wel wat. Natuurlijk heb je als coureur naast Max Verstappen een groot probleem, maar je leert toch van die andere coureur? Je ziet toch wat hij doet? Dit blijft hetzelfde. En dan zegt Horner: hij moet zich herpakken.'

Albers heeft al vaker uitgelegd dat hij de keuze om Pérez te houden echt niet snapt. 'Horner zegt dan: we tekenen een F1-coureur die wel oké is, soms heeft hij een minder weekend, maar dan komt hij wel terug. Van de 24 raceweekenden houd je er dan veertien over dat het wel goed gaat', zucht Albers. 'En ze spreken elkaar tegen. Ze zeggen dat Pérez presteert onder druk, dus ze wilden hem nog geen contract geven, en laten ze hem toch opnieuw tekenen. Waar moet Pérez heen, rallycrossen?' vraagt Albers cynisch.

Horner en Albers spraken in Monaco

Albers liet zich even leiden door zijn frustraties over Pérez, maar hij komt weer terug bij het onderwerp Horner-Jos verstappen. 'Als je een teambaas bent, stap in dat fucking vliegtuig, maak een afspraak met Jos, ga om de tafel zitten, agree to disagree en ga weer verder', is Albers van mening. 'Dat doet iemand die alles voor zijn team over heeft. Hij zegt: ik heb dat team gebouwd. Dat vind ik arrogant, want Mateschitz heeft de knip getrokken.' Van Haren is het ermee eens. Hoewel het Verstappens prestaties op de baan niet echt raakte, denkt Van Haren dat zulke discussies niet moeten plaatsvinden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

christian horner red bull racing oostenrijk 2024 1 max verstappen 1
Verstappen vond de situatie betreffende zijn vader en Horner ook niet ideaal.

'Het gaat nergens over, maar dit soort incidentjes moet je niet elke week hebben. Marko riep het hele weekend dat het een privékwestie was en dat het kinderachtig was. Als Jos dingen hoort wat Horner heeft gezegd, dan weet je ook dat Marko er iets mee te maken heeft', lacht Van Haren. 'Marko heeft het hele weekend met een fakkel gelopen om al die vuurtjes aan te steken!' zegt Albers. 'Wat ik niet begrijp, is dat die strubbelingen door blijven etteren. Als je de koppen bij elkaar steekt, dan weet je wat je met elkaar bereikt. Hij kwam ook naar mij toe (in Monaco, red.) en zei: je weet niet hoe het allemaal werkt. Ik zei: in een normaal bedrijf had je niet meer op deze positie gezeten. Maar hij zit nog steeds met zijn arm zover ergens in dat hij nog steeds op die positie zit.'

Albers maakt zich zorgen

Albers denkt dat er iets aan de hand is waardoor Horner nog steeds veel steunt krijgt om de teambaas van Red Bull te blijven. 'Oké, dat kan zijn, maar dit zijn de momenten dat je echt een teambaas bent en dat je die saamhorigheid kan creëeren. 'De sleutel ligt nu bij Max. Kan hij Horner nog vertrouwen? We weten dat ze rechttoe rechtaan zijn. En als je eerlijk bent, dan houd je het het langste vol. Niet alleen bij de Verstappen, dat geldt over het algemeen in deze wereld', sluit Albers af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws