Marko en Verstappen zijn vier handen op één buik: 'Mijn mening komt sterk overeen met die van Max' Formule 1
Formule 1

Marko en Verstappen zijn vier handen op één buik: 'Mijn mening komt sterk overeen met die van Max'

Marko en Verstappen zijn vier handen op één buik: 'Mijn mening komt sterk overeen met die van Max'

Red Bull Racing-topadviseur Helmut Marko laat weten dat hij nog steeds bij Red Bull blijft vanwege Max Verstappen. De band die hij met de drievoudig wereldkampioen heeft koestert hij. Marko geeft aan een contract bij de Oostenrijkse renstal te hebben tot het einde van 2026, maar wat hij daarna gaat doen, laat hij open. De 81-jarige bespreekt het in een interview met Viaplay.

Aan het begin van het jaar kende Red Bull intern een lastige periode. Er liep een zaak tegen teambaas Christian Horner, die zich volgens een medewerkster van Red Bull schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Het overschaduwde het begin van het 2024-seizoen. Op de baan was dat echter niet te merken, want aan het begin van het jaar verpletterde Red Bull de concurrentie. Momenteel zijn een aantal teams ingelopen. 'Het waren geen fijne omstandigheden', erkent Marko.

'Maar we hebben een weg gevonden door ons te focussen op de technische problemen die we hadden, zodat we nog een titel kunnen winnen voor Max', gaat de Oostenrijker verder. 'Dus op die manier hebben we de neuzen dezelfde kant op gekregen. Zodat we alles kunnen doen voor de titel voor Max. Dat staat boven alles. We moeten gewoon winnen', stelt de man uit Graz. Door Nelson Valkenburg wordt Marko gevraagd hoe hij zich voelt binnen het team nu er volgens verschillende mensen nog steeds een machtsstrijd gaande is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

christian horner max verstappen helmut marko
Hoe het achter de schermen gaat tussen Horner en Marko? Daar wordt veel over gespeculeerd.

'Zoals gezegd, we moeten winnen, en dat is waar iedereen aan bij moet dragen', zegt Marko, die de vraag niet helemaal beantwoordt. 'Wat mij betreft: ik ben oud. Ik loop al zo lang mee. Ik ben onverwoestbaar', lacht Marko. 'Ik heb mijn mening, en die komt erg overeen met die van Max. We moeten ervoor zorgen dat hij zoveel mogelijk kan winnen.' Verstappen heeft op dit moment zeven van de elf races dit jaar gewonnen. Met een voorsprong van 81 punten gaat hij door naar Silverstone, waar dit weekend wordt gereden.

Marko bespreekt Pérez' situatie

Momenteel is Verstappen de enige die veel punten kan verzamelen voor het constructeurskampioenschap. Daar staat Red Bull ook bovenaan. Teamgenoot Sergio Pérez heeft begin juni een nieuw contract gekregen, maar heeft het team nog niet iets terug kunnen geven voor het vertrouwen. 'Sergio heeft een lastig leven', zegt Marko. 'Hij is de teamgenoot van Max, en weet al een paar jaren overeind te blijven. We wilden stabiliteit, ze werken goed samen. En ik heb al eens gezegd dat de Verstappens niet makkelijk zijn', geeft de Oostenrijker aan.

'Ze zouden dus niet met elke teamgenoot akkoord zijn gegaan', aldus Marko. Eerder in het seizoen waren er geruchten dat Red Bull interesse zou hebben in Carlos Sainz, maar men vermoedt dat Sainz en Verstappen allebei de eerste rijder willen spelen, en dat dat te veel druk op Verstappen zou zetten. 'Max wil een fijne omgeving waarin hij kan werken. Hij en Pérez zijn gelijk op het technische vlak. Sergio droomt niet meer van de titel. En het maakt niet uit wie er naast hem zit, ze zullen allemaal verslagen worden door Max.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen oostenrijk 2024 rb20
Het maakt volgens Marko niet uit wie er naast Verstappen zit.

'Ik heb een contract tot eind 2026'

Betreffende het juniorenteam suggereerde Marko voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk dat Daniel Ricciardo snel plaats zou moeten maken voor Liam Lawson. 'We wilden Ricciardo helpen zijn oude vorm te vinden, zodat hij terug kon komen bij Red Bull Racing, maar dat is overduidelijk niet gelukt', zegt Marko. 'Dus we moeten erover gaan praten.' Voorlopig staan andere rijderswissels niet op de planning. Verstappen wordt al sinds het begin van het seizoen aan Mercedes gekoppeld. Marko liet eerder weten dat hij en Verstappen contractueel aan elkaar verbonden zijn.

Mercedes-teambaas Wolff liet optekenen dat hij het geen probleem zou vinden om zowel Verstappen als Marko op te nemen binnen Mercedes. De Oostenrijker heeft echter ook aangegeven dat Verstappen niet zomaar overstapt en dat zijn focus bij Red Bull ligt. 'Ik heb een contract dat doorloopt tot eind 2026', laat Marko weten. 'Ik ben van plan dat uit te dienen', is alles wat de Oostenrijker erover zegt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws