F1-expert Tremayne ziet logica in coureurswissel Bottas en Russell Opinie
Opinie

F1-expert Tremayne ziet logica in coureurswissel Bottas en Russell

F1-expert Tremayne ziet logica in coureurswissel Bottas en Russell

Ervaren Formule 1-journalist David Tremayne is van mening dat een coureurswissel tussen Mercedes en Williams geen verbazingwekkende gang van zaken zou zijn. Nu Valtteri Bottas in 2021 toch enigszins tegenvalt, en de tijd begint te dringen voor Mercedes om George Russell definitief naar het topteam te halen, wordt een wissel van de heren in 2022 steeds waarschijnlijker.

'Sinds Nico Rosberg met pensioen gegaan is in 2016 wil Mercedes voorkomen dat ze weer voor verrassingen komen te staan', stelt Tremayne in zijn opiniestuk voor Formula 1. Destijds typeerde de titelstrijd een extreme concurrentie tussen Hamilton en zijn Duitse teamgenoot. Sindsdien is Mercedes huiverig met het aanstellen van een teamgenoot die de Brit uit kan dagen.

Wat vóór Russell spreekt is zijn prestatie in Sakhir in 2020. Hoewel hij de eindstreep passeerde als negende, reed hij een waanzinnige wedstrijd, waarin hij op pure snelheid met Bottas afrekende. 'Als invaller deed hij het uitstekend. Tweemaal verloor hij daar de race. Het was een prestatie waar hij eigenlijk maar één ding mee uitstraalde, en dat was: kies mij!'

'Daarnaast verloopt zijn contract aan het einde van het jaar en Williams is niet bereid een eenjarig contract aan te bieden voor het geval dat Mercedes nog een jaartje wil wachten', weet de Britse Formule 1-kenner. Williams heeft er naar kennis van Tremayne dus geen oren naar om nog een jaartje door te sukkelen met een coureur in de cockpit die ze vrijwel zeker kwijtraken aan de Duitse renstal.

Bottas' dramaseizoen bij Mercedes

Aan de andere kant van het verhaal vinden we Bottas, een man die zijn slechtste seizoenstart voor Mercedes ooit kent. Hij staat vijfde in het klassement en heeft slechts 74 punten gescoord in de eerste wedstrijden van 2021. Lando Norris, Sergio Perez en uiteraard Max Verstappen behoren tot de heren die het in het klassement beter doen dan de Fin.

'Het is moeilijk geen medelijden met Bottas te hebben. Het is een hele degelijke man en je kan het hem niet kwalijk nemen dat hij niet zo goed is als Hamilton', vervolgt Tremayne. De veerkracht van de Mercedes-coureur ligt daarnaast hoog. In voorgaande seizoenen hebben we al gezien dat Bottas na een matige fase in het seizoen weer op weet te krabbelen, maar in 2021 ligt het misschien wel anders.

Dit jaar mist Bottas namelijk de consistentie om continu mee te doen voor de overwinning. Zijn vastzittende wiel in Monaco was uiteraard wat ongelukkig, maar met zijn boordradio in Frankrijk werd duidelijk dat de frustratie wellicht dieper zit dan in de eerste instantie gedacht wordt. 'Hamilton wil dat hij blijft omdat hij weet dat hij op hem kan vertrouwen, maar zoals Toto Wolff al zei, de keuze is aan de teambaas.'

Coureurswissel bij Williams?

Mocht Bottas het veld ruimen, wat blijft er dan voor hem over? Alleen bij Williams en Alfa Romeo lijken de rijders voor 2022 nog niet volledig vast te liggen, ondanks dat eenjarige contracten bij diverse renstallen nog voor verrassingen zouden kunnen zorgen. Bij Williams, een van de mogelijke kandidaten, wordt door nieuwe investeerders hard gewerkt aan verbetering, welke in de nabije toekomst zou kunnen komen.

Binnen dat team zou een coureur die wedstrijden gewonnen heeft en het op heeft mogen nemen tegen de besten van de sport ook zeker niet misstaan. Tremayne denkt dan ook dat het een logische wissel is: Russell die vanaf 2022 werkzaam is voor Mercedes, en Bottas die terug gaat naar de renstal waar hij vorig decennium jaren voor uitkwam.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws