Ferrari-wereldkampioen plaatst Verstappen boven Hamilton: 'Die werd nog wel eens verslagen' Opinie
Opinie

Ferrari-wereldkampioen plaatst Verstappen boven Hamilton: 'Die werd nog wel eens verslagen'

Ferrari-wereldkampioen plaatst Verstappen boven Hamilton: 'Die werd nog wel eens verslagen'

Voormalig wereldkampioen Jody Scheckter is zwaar onder de indruk van de prestaties van Max Verstappen. De Zuid-Afrikaan werd inmiddels 44 jaar geleden wereldkampioen, maar volgt de sport nog altijd. In een interview met het Italiaanse La Gazzetta dello Sport beoordeelde hij uitgebreid de prestaties van de 26-jarige Limburger.

Scheckter werd in 1979 tot wereldkampioen gekroond als Ferrari-coureur, waarna een lange periode van droogte aanbrak voor het Italiaanse team, totdat Michael Schumacher zijn opvolger werd in 2000. 'Ik volg de races nog altijd, en ik geniet er ook echt van, maar sommige regels slaan echt nergens op. Tegenwoordig zijn er gewoon zoveel regels. Je mag dit niet meer doen, en je mag dat niet meer doen', geeft de Zuid-Afrikaan aan.

Als een van de laatste Ferrari-wereldkampioenen, maakte hij zich vooral boos over de straf die Carlos Sainz in Las Vegas kreeg, nadat zijn auto door een putdeksel vernield werd. 'Het systeem met gridstraffen voor de coureurs is belachelijk', vindt Scheckter. Volgens de 1979-kampioen wordt een coureur dubbel gestraft bij het huidige systeem. 'Je crasht, en dan moet je de versnellingsbak laten vervangen, en dan krijg je vervolgens ook nog een gridstraf, terwijl je al bestraft bent door te crashen en vanwege het feit dat je de versnellingsbak kapot hebt gemaakt. Waarom moet je dan nog verder naar achteren op de grid?' vraagt Scheckter zich af.

Scheckter lyrisch over Verstappen

De voormalige coureur van onder meer McLaren, Tyrrell, en Ferrari stond ook uitgebreid stil bij de dominantie van Max Verstappen. 'Hij is echt heel erg goed, naar mijn mening een van de besten aller tijden. Als je bijvoorbeeld naar Lewis Hamilton kijkt, dan werd hij nog wel eens door teamgenoten verslagen', kaart Scheckter aan bij de zevenvoudig wereldkampioen, die in 2022 nog achter George Russell eindigde in het kampioenschap, en dit jaar het kwalificatieduel met een gelijkspel afsloot.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.S

lewis hamilton max verstappen mercedes red bull racing f1 gp verenigde staten 2022
Scheckter stipt een pluspunt van Verstappen tegenover Hamilton aan.

'Het is indrukwekkend om te zien dat bij Red Bull niemand bij Max in de buurt lijkt te kunnen komen. Red Bull heeft een geweldige auto gebouwd, maar het is echt Verstappen die alles eruit weet te persen, zeker als je dat naast de resultaten van Sergio Pérez legt', aldus de 73-jarige. 'Verstappen komt bij iedere situatie weer bovendrijven, hoe ingewikkeld de omstandigheden ook zijn. Hij kan de races echt lezen, en begrijpt ook wat er achter hem gebeurt met de strategieën.'

'Max is beter dan alle coureurs uit mijn eigen tijd', zo vervolgt Scheckter. Daarmee plaatst hij Verstappen boven coureurs als Niki Lauda, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, James Hunt, en Mario Andretti. 'Het verschil is dat men vaak zegt dat het toen echte mannen waren die hun leven riskeerden. Ik besef ook dat ik geluk heb gehad. Mijn grootste succes is dat ik in leven ben gebleven', zegt de wereldkampioen. 'Ik ben zelfs nooit met de helikopter naar het ziekenhuis afgevoerd.'

Verstappen zette knop om

Hoewel Scheckter nu bijzonder lovend is over Verstappen, was dat in de jongere jaren van de Nederlander nog wel eens anders. 'In het begin van mijn carrière nam ik ook nog meer risico's, zoals Max dat ook deed. Ik vond het toen niet leuk hoe hij aan het begin van zijn carrière reed, want hij toonde geen respect voor de andere coureurs. Daarna is het kwartje gevallen, en zag hij dat je geen races en al zeker geen kampioenschappen wint als je incidenten en crashes met andere auto's veroorzaakt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws