Hamilton opnieuw dupe van beslissing wedstrijdleiding: 'Wat zal hij nu denken?' Opinie
Opinie

Hamilton opnieuw dupe van beslissing wedstrijdleiding: 'Wat zal hij nu denken?'

Hamilton opnieuw dupe van beslissing wedstrijdleiding: 'Wat zal hij nu denken?'

Peter Windsor kon nauwelijks geloven wat hij allemaal zag in de sprintkwalificatie op het Shanghai International Circuit. De regen zorgde voor veel chaos in de pitstraat, maar wat er aan het einde van de sessie gebeurde met McLaren-coureur Lando Norris, dat had de 72-jarige Britse journalist nog nooit eerder meegemaakt.

De sprintkwalificatie zag vrijdag vrijwel alles wat je in een chaotische sessie kunt verwachten. Dreiging van regen, drukte aan het einde van de pitstraat, fouten van coureurs en een onverwachte uitslag zijn daar enkele voorbeelden van. Toch gebeurde er in SQ3 iets ook iets wat Windsor nog niet eerder in de koningsklasse van de autosport heeft gezien. 'De rondetijd van Norris werd eerst afgepakt en vervolgens weer teruggegeven. Ik heb nog nooit zoiets gezien', begint Windsor in zijn analyse op YouTube. 'Het ging allemaal heel snel, als je knipperde met je ogen, dan miste je het.'

Goede keuze wedstrijdleiding

Hoewel hij een dergelijke situatie nog niet eerder heeft gezien, heeft de wedstrijdleiding volgens Windsor wel de juiste keuze gemaakt door Norris zijn tijd, die goed genoeg was voor de sprintpole, terug te geven en de Brit legt uit waarom. 'Op sommige circuits zoals die in Oostenrijk en Austin kun je meer snelheid meenemen door opzettelijk wijd te gaan bij het uitkomen van de laatste bocht. En om dat te voorkomen staat in de reglementen dat de volgende ronde dan ook wordt geschrapt. Maar in China ligt er grind aan de buitenzijde van bocht zestien en dus was het oordeel dat er geen voordeel werd behaald en dus werd alleen die ene ronde geschrapt en niet ook de daaropvolgende', legt Windsor uit.

De Brit stelt vervolgens dat hetzelfde ook bij Max Verstappen gebeurde. 'Ook hij (Verstappen, red.) ging wijd, maar ze telden zijn volgende ronde mee en hij kwalificeerde zich als vierde. Maar bij Norris werd zijn volgende ronde om de een of andere reden wel geschrapt, wat niet correct is als je kijkt naar wat er in de notities van de wedstrijdleiding stond. Daarom hebben ze hem weer in de uitslag opgenomen', verklaart Windsor.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

red bull racing china 2024 max verstappen regen 2024
Verstappen kende een vergelijkbaar moment, maar bij de Nederlander ging het wel goed.

Situatie niet goed voor de sport

Het moment met Norris zorgde in de sessie echter wel voor veel onduidelijkheid en dit had nooit mogen gebeuren. Het is volgens Windsor ook niet goed voor de sport. 'Het lijkt een relatief klein foutje', zegt de Brit. 'Maar als je denkt aan de mensen die misschien wel fan zijn van Lewis Hamilton of van Norris, zij zijn eerst in extase en vervolgens vragen ze zich af wat er is gebeurd. En dat is natuurlijk niet goed voor de sport. En ik weet zeker dat er consequenties zullen zijn.'

'Er zal verder worden onderzocht wat er is gebeurd, maar om onverklaarbare redenen heeft iemand bij de FIA besloten om Lando's rondetijd te schrappen, terwijl dat niet had gemoeten', vervolgt Windsor. 'Dat is iets dat nog wel even zal blijven hangen, denk ik. En ik neem aan dat McLaren heel goed zijn best heeft gedaan om hierover te klagen op het moment dat die ronde werd verwijderd. Iemand bij McLaren heeft heel goed werk verricht, is naar de stewards gestapt en heeft gezegd: nee, deze tijd had niet geschrapt mogen worden. De stewards hebben daar gehoor aan gegeven.'

Het doet Windsor een beetje denken aan hoe het ging in Abu Dabi 2021. 'Het lijkt wel een beetje op wat er achter de schermen gebeurde in Abu Dhabi 2021', doelt Windsor op de vertegenwoordigers van Mercedes en Red Bull Racing die beiden probeerden invloed uit te oefenen op de toenmalige wedstrijdleider Michael Masi. 'En het is nu twee keer (in het nadeel van) Lewis. Wat zal hij nu denken? Hij denkt waarschijnlijk: ik ben eigenlijk best blij dat ik op de eerste rij sta. Ook al sta ik niet op pole, ik sta wel op de eerste rij. George (Russell, red.) haalde Q3 niet eens', besluit Windsor.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws