Hoe laat begint de sprintrace voor de Grand Prix van China? Formule 1
Formule 1

Hoe laat begint de sprintrace voor de Grand Prix van China?

Hoe laat begint de sprintrace voor de Grand Prix van China?

Het is voor de Europese kijker nog altijd niet gedaan met de vroege tijden, want net als tijdens de afgelopen raceweekenden in Australië en Japan zal de wekker weer moeten worden gezet. En omdat in China het eerste sprintweekend van het seizoen op het programma staat, zal de zaterdag vol actie zitten, met eerst de sprintrace en later op de dag de kwalificatie voor de hoofdrace.

Na door de coronapandemie vier seizoenen van de Formule 1-kalender te zijn verdwenen, keerde het F1-circus vrijdag eindelijk terug op het Shanghai International Circuit. En het Chinese circuit kreeg gelijk de eer om het eerste sprintweekend van 2024 te organiseren. Dat betekende dat de teams en de coureurs, die door de lange afwezigheid al niet over relevante gegevens beschikten, op vrijdagochtend slechts één uur de tijd hadden om de juiste afstelling te vinden. En deze training werd dan ook nog eens kortstondig stilgelegd om een wel heel bijzondere reden: het gras in bocht zeven stond namelijk in brand. Lance Stroll sloot VT1 als snelste af, maar ieder team werkte een eigen programma af en dus viel er vrijwel niets te zeggen over de onderlinge verhoudingen.

Door het gewijzigde sprintformat werd er op vrijdagmiddag niet meer voor de hoofd- maar voor de sprintrace gekwalificeerd. En deze Sprint Shootout zorgde voor behoorlijk wat spektakel. Niet alleen zorgde de beperkte informatie die de teams hadden voor de nodige vraagtekens bij de teams, maar ook de weergoden staken een handje toe. In de laatste seconden van de sessie kwam de regen hard naar beneden en dat betekende dat George Russell, die elfde stond, zijn tijd niet meer kon aanscherpen en vroegtijdig klaar was. In SQ3 bleek Lando Norris de sterkste, al werd de pole hem nog even afgenomen wegens het overschrijden van de baanlimieten. Max Verstappen kende een rommelige sessie en werd slechts vierde.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

red bull racing china 2024 max verstappen helm
Het was vrijdag niet de dag van Max Verstappen.

Op zaterdag wordt het dus een bomvolle dag met voortdurend actie op het circuit. Om 5:00u Nederlandse tijd gaan de lampen uit voor de eerste sprintrace van 2024. De kwalificatie voor de hoofdrace begint om 9:00 u. De weergoden lijken zaterdag een minder prominente rol te gaan spelen. In de ochtend zou er nog wat regen kunnen vallen, maar volgens de laatste berichten blijft het verder hoofdzakelijk droog. Dat is voor Red Bull Racing en Ferrari waarschijnlijk goed nieuws, maar voor Lewis Hamilton waarschijnlijk wat minder prettig.

Hoeveel risico gaat Verstappen nemen?

Door een minder optreden in de sprintkwalificatie zal Verstappen de race pas vanaf de vierde plek aan mogen vangen. Voor de regerend wereldkampioen is er dus werk aan de winkel, want met Norris, Hamilton en ook Fernando Alonso, heeft de Nederlander niet de minste coureurs voor zich op de grid staan. Voor dit drietal is het wellicht een uitgelezen kans om een overwinning te boeken en zij zullen hun huid waarschijnlijk duur gaan verkopen. Hoeveel risico wil Verstappen, met het kampioenschap in het achterhoofd, nemen? Het voordeel voor Verstappen is dat het tijdens de sprintrace waarschijnlijk wel droog is.

Daarnaast meldde Helmut Marko dat Red Bull een probleem in de auto van Verstappen heeft gevonden en dat er ook nog wat aanpassingen zijn doorgevoerd. De adviseur van Red Bull is dan ook optimistisch over het vervolg van het Grand Prix-weekend in China, dat zaterdag dus eerst verdergaat met de sprintrace en later op de dag met de kwalificatie voor de hoofdrace. De hoofdrace zal, net als de kwalificatie, om 9:00u Nederlandse tijd beginnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws